Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lamela de impamantare a prizelor 220V curenteaza


Postări Recomandate

Salut,

 

In casa de la tara am constatat ca 2 prize nu mai functioneaza. Am pus un bec cu firele in gaurile prizei si nu se aprinde.

Nu aveam la mine nici creion de tensiune nici multimetru, am luat-o primitiv:

 

m-am uitat in doza, totul nou, am desfacut o priza "moarta" din perete, fara sigurante decuplate, am avut grija sa nu ating faza/null insa cand am atins lamela de impamantare m-a curentat exact ca atunci cand atingi faza accidental.Nu ma asteptam.

Am mai verificat si la alte prize aleator din casa si la toate curenteaza lamela aia de impamantare desi majoritatea functioneaza.

 

Cand pun bec-ul pe lamela de impamantare si pe una din "borne" ramane stins, cand comut un fir pe cealalta "borna" se aprinde o fractiune de secunda si imi sare siguranta generala de la contoar din afara casei, totusi nu sar cele 4 de distributie in tabloul din casa !!

 

Ideea e ca acum 10 ani s-a refacut autorizat toata cablaraia de la stalpul enel cu contoar nou cu sigurante si cabluri si trasee copex metalic toate noi, atunci era ok in corpul principal al casei.

 

In anii ce au urmat am mai tras eu extensii la un sopron, la fantana cu hidrofor, la beci, baie suplimentara, dar am folosit cabluri de calitate si am respectat impamantarea.

 

Ma gandesc ca la prizele moarte sa nu se fi intrerupt cablurile prin pod desi sunt puse de om autorizat in copex metalic pe sub vata aia izolanta. Mi-e foarte greu sa verific acolo ca trebuie sa dau jos dulapii care fixeaza vata.

 

Si pentru curentarea pe lamela de la impamantare, e posibil ca un prelungitor sau un aparat electrocasnic gen congelator vechi, hidrofor obosit, sa imi faca aiurea atingerea asta intre faza si impamantare?

 

Orice idee/experienta e binevenita!

 

Stima!

Seb

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Dacă împământarea este întreruptă undeva pe traseu, iar un aparat electrocasnic are izolația compromisă (punere la masă a fazei), atunci e posibil să se întâmple exact fenomenul respectiv, adică să curenteze lamela de împământare. Ar trebui să verificați inițial, prin scoaterea tuturor consumatorilor din prize, dacă fenomenul persistă. Faptul că un bec conectat între fază și împământare duce la declanșarea siguranței diferențiale, e un lucru normal. Și e absolut normal să nu ,,sară,, și celelalte siguranțe (normale), dat fiind că prin bec trece un curent foarte mic spre împământare. Dacă nu reușiți singur, căutați un electrician autorizat și experimentat, fiindcă e grav ce se întâmplă acolo... ar fi absolut necesar un tester de rezistență de izolație, cu care să se verifice și consumatorii mai susceptibili la punere la masă, cum ar fi hidroforul și mașina de spălat.

Link spre comentariu

Este posibil, iar consumatorii conectați pe tronsonul ,,deconectat,, de la împământare sunt neprotejați și mai mult, sunt capabili să inducă ei înșiși prin defectare, tensiunea de rețea pe firul de împământare.Vedeți că un consumator ,,problematic,, în acest sens este PC-ul, sursa lui are pe intrare un divizor capacitiv cu rol de antiparazitare, dar care în lipsa unei împământări trimite la carcasă (conectată la împământare) o tensiune egală cu jumătate din tensiunea rețelei, dar la un curent mic și nepericulos pentru om, însă periculos pentru alte dispozitive periferice cuplate la PC, cum ar fi un TV LCD pe post de monitor. Au fost cazuri chiar pe forum, când un TV conectat la PC-ul fără împământare, a fost defectat destul de grav. Asta, mai ales când cuplarea celor două prin cablul video se face cu ele alimentate la rețea și pornite.

Link spre comentariu

Se poate cumpăra un astfel de Megohmmetru, dar nu e chiar ieftin unul. Există la prețuri rezonabile modele mai vechi foarte bune (vintage)cu magnetou acționat manual (cu manivelă)și instrument analogic, tip logometruhttps://aparatemasura.files.wordpress.com/2015/08/megohmetru_cu_manivela.jpg, dar sunt și instrumente moderne, digitale, de mărimea unui multimetru, însă mult mai scumpe. Se găsesc toate de vânzare, dar cred că puteți da un anunț pe forum, e foarte posibil să găsiți unul SH pe la vreun coleg de forum, la preț convenabil. https://www.google.ro/search?q=Megohmetru&client=opera&hs=r0c&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjjzr696snUAhVCJ5oKHWXxC0AQ7AkISA&biw=1517&bih=731#imgrc=Ttqjo4VQDO1lxM:

 

În lipsa acestui megohmmetru, se mai pot ,,testa,, aparatele electrocasnice suspecte de punere la masă(doar cele alimentate la rețea) și cu un simplu bec cu incandescență.Se ia un bec de 230V/10W (veioze miniatură sau frigider) sau chiar de putere mai mică dacă se găsește. Se montează într-o dulie corespunzătoare sau se lipesc cabluri izolate lungi de circa 1m la bornele lui. Se ia un ștecher și la o bornă se leagă un cablu de la bec, la cealaltă bornă se leagă un alt cablu, de lungime identică.La capetele libere se pun cleme ,,crocodil,,.

Să presupunem că verificăm un electromotor oarecare, alimentat la 230V dacă are izolația compromisă. Vom conecta o clemă crocodil la carcasa motorului, iar celalată clemă la orice bornă de rețea a motorului. Se introduce ștecherul în priză și se observă becul, dacă acesta luminează chiar și foarte slab, avem o străpungere a izolației sau undeva este o atingere la masă a unui fir dezizolat.

 

Altă variantă (mai sigură) ar fi folosind în loc de bec două leduri albe sau roșii conectate ,,antiparalel,, (catodul unuia la anodul celuilalt), dar înseriind pe fiecare cablu și câte o rezistență de limitare de 10k/0,5W. Rezistențele se vor monta preferabil chiar în înteriorul ștecherului, ca și ledurile de altfel, din ștecher ieșind doar cele două cabluri de test prevăzute cu cleme crocodil.

 

Atenție la acest tip de testare, fiindcă pe carcasa motorului va apărea potențialul rețelei, la curenți potențial mortali, deci astfel de test se face doar cu aparatul testat aflat pe o masă de lucru izolată, nu montat la locul unde se utilizează... fiind pericol de electrocutare. Este doar o metodă improvizată, care se folosește în cazurile când nu se dispune de un megohmmetru.

Link spre comentariu

Nu e cazul sa investiti daca nu stiti si ce se face cu el. Scoateti tot din prize si verificati cu un creion de tensiune pe lamela. Apoi cu multimetrul, in speranta ca nu sare diferentialul. Daca sare va trebuie un multimetru cu impedanta de intrare mai mare. Ar trebui sa aveti intre lamela si borna care sare 230V, intre lamela si borna care nu sare 0V si intre borne 230V. Bagati pe rand cate un consumator in priza si refaceti masuratorile pana descoperiti o anomalie. Acela este consumatorul care va poate pune probleme. Verificati [adica masurati, nu va uitati doar la aspectul exterior] toate prelungitoarele din casa, pot fi conectate gresit sau sa aiba firele calcate/ presate/intepate, borne contaminate...


Mai puteti masura cu un cleste ampermetric daca prin firul de pamantare din tablou circula vreun curent. Normal e sa fie 0A. Mai puteti da toate sigurantele jos, inclusiv pe cea diferentiala si sa verificati de la fiecare priza de pe lamela pana pe platbanda de impamantare daca e continuitate, 0 Ohm sau foarte putin peste.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am intalnit candva un astfel de defect de la o priza ceramica, care sa crapat si s-a pus faza pe lamela de pamant (pamantare).

 

Si acolo era diferentiala ,dar meseriasi enel, ce o montase, lasase intentionat, cred ne legat pamantarea din casa,de cea de la diferentiala . Sau se facuse instalatile de alti meseriasi care nu s-au obosit sa le uneasca .

 

 

Din tablou am deslegat fiecare fir de pamantare in parte, pana am descoperit care priza este cu necaz.

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Am inteles,

O sa imi iau creionul de tensiune si verific cand ajung acolo. Apoi merg prin excludere pana izolez problema.

 

Multumesc tuturor pentru raspuns.

Testul de care vorbea dl validae e complicat pentru pregatirea mea(lipsa) si prefer sa platesc un electrician autorizat cand o sa am timp sa il chem.

 

O zi frumoasa!

Sebastian

Link spre comentariu

Vedeți că acel ,,creion de tensiune,, este util doar la verificarea (identificarea) fazei la un fir necunoscut.Faptul că se aprinde și pe firul de împământare nu e chiar relevant, acest lucru poate să se întâmple atunci când firul de împământare este deconectat intenționat, sau întrerupt accidental.

Ca o verificare a acestui lucru, lipiți vârful șurubelniței ,,creion de tensiune,, de talpa unui fier de călcat aflat în funcțiune, de carcasa unui frigider sau a unei mașini de spălat.Cel mai probabil se va aprinde, mai ales în cazurile când acele aparate enumerate sunt conectate la prize fără împământare.

Dar acest lucru nu va însemna că acele aparate au faza rețelei conectată la rețea, e doar o tensiune indusă capacitiv, total nepericuloasă pentru om....

,,Creionul de tensiune,, are ca indicator un beculeț cu Neon, acest tip de beculeț se aprinde începând de la tensiuni de circa 60V și poate funcționa și la curenți infimi, de ordinul microAmperilor. De aceea am indicat testul cu becul cu incandescență, acela se aprinde numai la curenți semnificativi, care sunt periculoși.Chiar și testul cu leduri înseriate cu rezistențe de 10-20k este mai relevant, acele leduri se aprind clar doar începând de la curenți de la 1-5 miliAmperi. Dar cel mai bun și nepericulos este testul cu Megohmmetrul, acela folosește tensiuni ridicate și curenți mici, având și o indicație valorică clară a rezistenței de izolație. Uzual, rezistența minimă de izolație a unui aparat electrocasnic nu trebuie să fie sub circa 2 MegaOhmi.

Link spre comentariu

,,Ideea e ca acum 10 ani s-a refacut autorizat toata cablaraia de la stalpul enel cu contoar nou cu sigurante si cabluri si trasee copex metalic toate noi, atunci era ok in corpul principal al casei.,,

Initial nulul de protectie era luat din nulul care sosea den reteaua furnizorului dupa interventia de acum 10 ani s-a inversat faza cu nulul si asa a aparut faza pe contactul destinat nulului de protectie.

Refaceti legaturile in prize fara a masura rezistenta de izolatie incercati firele doar cu becul -daca se aprinde intre faza si nulul de lucru sin declanseaza intr diferential atunci al treilea este nulul de protectie

succes

Link spre comentariu

Se pare că v67 a dat soluția ,,câștigătoare,,. Dacă cel care a recablat instalația nu a respectat fazarea corectă și a inversat faza cu nulul, iar împământarea era legată la nul, apare faza pe împământări. Spun asta fiindcă acum mi-am amintit că am avut ceva asemănător, s-a schimbat furnizorul de energie în bloc, iar cei care au recablat totul (s-a schimbat cablajul și s-au pus contoare individuale), nu au pus faza și nulul cum erau. Numai că împământarea în cazul meu era separată și nu legată la nul, altfel pățeam aceeași belea. Se pare că electricienii care recablează instalațiile nu prea țin cont de fazarea inițială...și nici nu verifică ulterior să nu apară astfel de fenomene, deși era ușor de făcut cu un simplu bec.

Link spre comentariu

Am si eu o intrebare: lamelele de impamantare nu trebuiesc sa mearga exclusiv si separat in impamantarea ingropata langa casa? De ce ar avea traseul asta de impamantare vreo atingere/treaba cu nulul de la furnizor?

Din stalpul de la enel vin 2 sau 3 fire in contoar?

 

Eu tot merg pe ideea ca as avea vreun aparat defect care face mizeria asta.

 

Stima!

seb

Link spre comentariu

Normal ar fi să aveți o împământare separată de nul. Oricum, nulul este raportat față de potențialul Pământului, deci teoretic (nu și practic din păcate) ar trebui să avem potențial zero între Pământ și Nul. Practic poate exista o diferență periculos de mare uneori. Puteți verifica asta conectând un bec de 100W de exemplu, între Fază și Nul, apoi între Fază și Pământ (o împământare bine realizată). Veți descoperi că pot fi diferențe de la câțiva Volți, până la câteva zeci de Volți în cele mai nefavorabile cazuri...

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări