Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
gica70

Mansa inductiva

Recommended Posts

In constructiile amatoricesti de telecomenzi radio m-am impiedicat intodeauna de partea mecanica a potentiometrelor de la manse. In aceasta directie vin cu o idee de mansa inductiva adica mansa (joystick-urile) va misca liniar niste miezuri de ferita in interiorul unor bobine, sau, mai bine zis, este vorba de un senzor de pozitie.Practic deplasarea miezului in bobina va genera un semnal de tensiune care va tine frecventa fixa, este clasicul PLL. Si pentru ca aveam niste blocuri construite mai de demult am facut niste experimente. Am pornit de la un VFO cu frecventa libera de 41Mhz divizat pri 256(hc393) si de la un oscilator cu cristal de 2,551Mhz divizat prin 16(hc393). Un comparator cu 4046 primeste aceste semnale, le compara si furnizeaza acea tensiune care va fi folosita pentru codorul emitatorului.

Iata si cateva masuratori:

miez iesit din bobina=2,5mm la 4,5V

miez iesit din bobina=6,0mm la 0,5V

Deci avem deplasare de 3,5 mm la 4V.

Frecventa s-a mentinut la 40,8378Mhz.

Acum apar alte probleme:

1. cum s-ar putea implementa un asemenea senzor pentru codor in asa fel incat decodoarele sa functioneze fara modificari, adica sa fie compatibil.

2. nu am varicap-uri de capacitate mare (am folosit 4buc. BB139 si 2 buc. nemarcate (plastic cu punct alb) pentru experimente.

3. propun sa nu se foloseasca arcuri la ansamblu mansei pentru revenire ci mici magneti pusi in opozitie.

4. iata cum mi-am imaginat un ansablu simplu pentru 2 motoare (numai inainte), o senilata spre exemplu; un cilindru din plastic sau carton pe care se afla:

a. la ambele capete se afla 2 pastile de magneti permanenti.

b. o axa longitudinala pe interior pe care se afla, la capete ei cele 2 pastile montate in opozitie (doua cate doua) cu cele aflate la capetele tubului, (deci va fi o perna magnetica iar acel ax va sta intr-o pozitie de repaus) si miezurile montate longitudinal pe ax. In dreptul miezurilor vor fi, pe exterior, bobinele iar in mijlocul axului se va monta mansa care va culisa intr-o fanta facuta cat va fi cursa si care iese in exterior. Tubul va avea diametrul putin mai mare decat a pastilelor de magnet. Eu am niste pastile de cca 9mm si au o "cursa" de cca 7mm. Atunci cand se impinge mansa intr-un sens un miez va iesi din bobina iar celalalt va intra deci, initial, miezurile se vor regla in pozitie mediana.

Astept pareri, idei si, de ce nu, poate ca cineva vrea sa experimenteze si sa ne spuna si noua rezultatele.

P.S. Dupa cum se vede deplasarea este invers prop. cu tensiunea, deci se va avea grija pe ce parte a carcasei este miezul si sensul de deplasare al lui. Acum mi-am dat seama de asta dar se rezolva usor daca miezul este trecut de jumatatea bobinei si se continua insurubarea. Sper ca am fost inteles.

Edited by gica70

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mai vin cu o idee:

1. semnalul de la pin 1 (lock) al cd4046 poate fi folosit pentru protectie.

Edited by gica70

Share this post


Link to post
Share on other sites

post-180132-0-12340900-1497766715_thumb.jpgAm gasit schema asta in T7/81 si poate cineva reuseste sa faca o interfata pentru a putea folosi acel senzor de miscare.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

post-180132-0-68475500-1498028733_thumb.jpgAm adaugat un358 cu G=3 si am acum o excursie (destul de liniara) a miezului de 10mm la 7,5V.

Edited by gica70

Share this post


Link to post
Share on other sites

La cat costa acum o statie de telecomanda mai are rost pusa problema confectionarii manselor ? In plus, sh gasesti statii mai simplute dar cu mansele de multe ori chiar mai ok decat cele noi la pretul unui pachet de tigari.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai dreptate dar asta era una dintre aplicatii..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...