Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltmetru multi-canal cu display LED

nico_2010

Recommended Posts

Pentru amuzament am realizat (nu fizic) o varianta de voltmetru cu ATMega8 care permite masurarea si afisarea succesiva a valorilor a 5 surse de tensiune conectate la cele 5 intrari ADC ale microcontroller-ului.

Afisarea valorii tensiunii se face in volti, iar canalele se pot selecta din butoanele UP si DOWN. Sursa de tensiune de referinta este cea interna, insa daca doriti sa conectati o referinta externa mai performanta trebuie sa faceti modificari in fisierul sursa. Am folosit oscilatorul intern al ATMega8, setat pe 8MHz. Afisorul folosit este unul cu anod comun.

Schema este urmatoarea:

post-194122-0-91224700-1497260918_thumb.png

Proiectul este in arhiva atasata, iar fiserul hex in folderul Debug.

Voltmetru.zip

• Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• nico_2010

4

• fratello

1

Top Posters In This Topic

Posted Images

Imi cer scuze, in program s-a strecurat o eroare, si anume, in loc de:

DDRC = 0b01011111;
	PORTC = 0b01000000;

se va scrie:

DDRC = 0b01000000;
	PORTC = 0b01000000;

Asa cum am promis, revin cu partea de masurare a curentilor.

Adaptorul pentru masurarea curentilor este cel din imaginea de mai jos:

post-194122-0-29441800-1497504997_thumb.png

Asa cum se poate observa este o solutie "low-side current sensing", care are o rezistenta de 0.1 Ohm ca element de masurare a curentului ce trece prin sarcina.

Caderea de tensiune pe rezistenta de 0.1R este amplificata de 3 ori de amplificatorul diferential realizat cu amplificatoarele operationale U1A..C.

Tensiunea de la iesirea U1C este negativa si urmeaza a fi inversata de U1D care realizeaza si o translatare de nivel, astfel incat intervalul de tensiuni generate de masurarea curentului sa se situeze in zona de rezolutie maxima a convertorului analog-digital din microcontroller.

Ce ar fi important de mentionat: toate rezistentele din lantul de masurare trebuie sa fie de cel mult 1% precizie (sau sortate pentru valori egale) pentru ca CMMR al amplificatorului diferential sa nu se altereze.

In atasament proiectul complet, modificat pentru conectarea adaptorului de masura a curentilor la canalele ADC 0 si 2

Voltmetru_mod.zip