nico_2010 Posted June 12, 2017 Share Posted June 12, 2017 Pentru amuzament am realizat (nu fizic) o varianta de voltmetru cu ATMega8 care permite masurarea si afisarea succesiva a valorilor a 5 surse de tensiune conectate la cele 5 intrari ADC ale microcontroller-ului. Afisarea valorii tensiunii se face in volti, iar canalele se pot selecta din butoanele UP si DOWN. Sursa de tensiune de referinta este cea interna, insa daca doriti sa conectati o referinta externa mai performanta trebuie sa faceti modificari in fisierul sursa. Am folosit oscilatorul intern al ATMega8, setat pe 8MHz. Afisorul folosit este unul cu anod comun. Schema este urmatoarea: Proiectul este in arhiva atasata, iar fiserul hex in folderul Debug. Voltmetru.zip Link to comment
nico_2010 Posted June 12, 2017 Author Share Posted June 12, 2017 Cu multa placere. Voi reveni si cu o interfata pentru masurarea curentului. Link to comment
nico_2010 Posted June 12, 2017 Author Share Posted June 12, 2017 Imi cer scuze, in program s-a strecurat o eroare, si anume, in loc de: DDRC = 0b01011111; PORTC = 0b01000000; se va scrie: DDRC = 0b01000000; PORTC = 0b01000000; Link to comment
nico_2010 Posted June 15, 2017 Author Share Posted June 15, 2017 Asa cum am promis, revin cu partea de masurare a curentilor. Adaptorul pentru masurarea curentilor este cel din imaginea de mai jos: Asa cum se poate observa este o solutie "low-side current sensing", care are o rezistenta de 0.1 Ohm ca element de masurare a curentului ce trece prin sarcina. Caderea de tensiune pe rezistenta de 0.1R este amplificata de 3 ori de amplificatorul diferential realizat cu amplificatoarele operationale U1A..C. Tensiunea de la iesirea U1C este negativa si urmeaza a fi inversata de U1D care realizeaza si o translatare de nivel, astfel incat intervalul de tensiuni generate de masurarea curentului sa se situeze in zona de rezolutie maxima a convertorului analog-digital din microcontroller. Ce ar fi important de mentionat: toate rezistentele din lantul de masurare trebuie sa fie de cel mult 1% precizie (sau sortate pentru valori egale) pentru ca CMMR al amplificatorului diferential sa nu se altereze. In atasament proiectul complet, modificat pentru conectarea adaptorului de masura a curentilor la canalele ADC 0 si 2 Voltmetru_mod.zip Link to comment
Recommended Posts