Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Recommended Posts

La tara este o casa care nu are centrala pt.incalzire si preparare apa calda,ce credeti ca ar fi mai rentabil,un robinet care incalzeste apa instant sau un boiler termostatat? Aici ma refer la incalzirea apei doar pt bucatarie...Dpdv al consumului de energie electrica care ar fi optiunea potrivita? :nas:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoretic consumul e acelasi, doar nu creeaza energie niciunul din dispozitive. Energia inregistrata de contor (Wh) este produsul Putere (Watt) x timp (ore).
Aparatele au avantaje si dezavantaje.
- La instant puterea solicitata de la retea este mare si timpul este mic (strict cat curge apa).
Instantul solicita puternic instalatia casnica: fire si priza incalzite daca nu sunt dimensionate bine (aici ai ceva pierdere de energie!), cadere de tensiune in toata casa, sigurante arse daca simultan mai ai un consumator mare.
- La boiler puterea poate fi mica dar timpul pentru incalzire creste corespunzator. Boilerul solicita moderat instalatia daca este de putere medie (1 kW). Mentinerea apei calde toata ziua implica pierderi daca nu e foarte bine izolat termic. Pastrarea indelungata a apei calde poate duce la dezvoltarea unor bacterii in boiler; periodic trebuie "fiarta" apa la 80 grade C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cam ce putere are elementul de incalzire de la robinetul instant?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cam minim 3kW robinetul, eu am avut un instant pentru duș ( Geyser 5kW) și nu recomand nimănui așa ceva, când dai drumul la instant, scade lumina la becuri.....supraîncarcă rețeaua periculos.Plus că debitul de apă era anemic, iar iarna nu făcea față din cauza apei foarte reci.....

Cel mai rentabil (economic vorbind) e un instant pe gaz (natural sau chiar butelie GPL), urmat de un boiler electric (clasic cu rezervor).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pe putin 3Kw. Gaz n-ai prin apropiere? Daca da,atunci un instant pe gaz te-ar aranja.

Edited by GEO 53 BN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am la tara robinet. Sunt multumit. 3kW are si curge cam putinica apa, cateva gaureleca de dus. Pt spalat vase e ok. nu consuma pt mentinerea apei calde toata ziua. Doar cat e nevoie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prin anii '90, ma batea si pe mine gindul instalarii unui robinet pentru incalzirea apei instant. Dar am renuntat,cind am aflat cit consuma. Spuneau, unii, ca e periculos sa ai asa ceva prin casa. Pentru spalat vase, este bun. Dar daca vrei sa faci dus nu cred ca e indicat, pentru ca ,consumul este mare. Ce rezistenta naibii este in acel robinet de incalzeste apa instant? Apoi nu exista pericol de electrocutare? Parca n-as avea curaj sa folosesc asa ceva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pericolul exista si la boiler. Pamantare buna, diferential rapid si nu pui mana la jet. Pana la urma iti baga 3 kw intr-o ora, adica 1 leu jumate. Intr-o ora de utilizare fac baie 3 oameni si spala vasele cu cantitatea aia de apa calda. Mai pui si rece. Eu as da 1 leu jumate sa am confortul de a avea apa calda oricand am nevoie, oricata e nevoie. A nu se intelege ca militez pt o solutie sau alta. Vara merge si o conducta de pee facuta colac pe casa, 40-50 de m e suficient pt un dus.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru amatorii de calcule:
Energia (masurata in Wh = Watt ore) este produsul Putere (Watt) x Timp (ore).
Lucrul mecanic (masurat in Joule) - echivalentul energiei - este: 1 Joule = 1 Watt x 1 secunda.
Echivalentul mecanic al caloriei: pentru a creste cu 1 grad Celsius temperatura masei de 1 gram de apa (cu caldura specifica 1) este nevoie de 1 calorie = 4,184 Joule = 4,184 Ws = 0,0011622 Wh (unde am folosit 1 s = 1/3600 ore).
>>> Ca sa incalzim cu 1 grdC volumul de 1 litru de apa (cu masa 1000 g), trebuie 1000 calorii. Adica 1,1622 Wh <<<
Cu aceasta valoare putem rezolva cateva probleme practice:
_______________ 1
Ce putere trebuie sa aiba un instant pentru a asigura debitul de 2 litri/minut si o incalzire cu 40 grdC a apei?
Energia necesara intr-un minut este de 2x40=80 ori mai mare decat in calculul de mai sus. Adica 1,1622 Wh x 80 = 93 Wh.
Intr-o ora e necesara o energie de inca 60 ori mai mare, adica 93 Wh x 60 min = 5580 Wh. Deci o putere de 5,58 kW a instantului.
Asta inseamna un curent de 5580 W / 230 V = 25A, neacceptabil pentru instalatiile casnice uzuale cu sigurante de 16A.
Practic ar trebui redusa la jumatate puterea instantului si se vor reduce de 2 ori debitul sau cresterea de temperatura.
_______________ 2
Care este debitul de apa incalzita cu 40 grdC pe care il poate asigura un instant de 3 kW?
Instantul furnizeaza intr-o ora energia 3000 Wh. In fiecare minut da 3000/60 = 50 Wh.
Un litru de apa incalzit cu 40 grade necesita 1,1622 x 40 = 46,5 Wh.
Cei 50 Wh sunt suficienti sa incalzeasca 50/46,4 = 1,08 litri/minut
_______________ 3
Care este timpul necesar pentru incalzirea cu 40 grdC a apei intr-un boiler de 10 litri cu rezistenta de 1,2 kW?
Energia necesara este de 40x10=400 ori mai mare decat valoarea din calculul de mai sus. Adica 1,1622 Wh x 400 = 465 Wh.
Timpul necesar pentru incalzire este 464/1200 = 0,387 ore = 23 minute.

Edited by Ticu
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pe putin 3Kw. Gaz n-ai prin apropiere? Daca da,atunci un instant pe gaz te-ar aranja.

E un sat cam uitat de lume,desi e la doar 30 de km. de Cluj nici CAP nu a existat ...! :limb: Deabia a fost asfaltat drumul principal(anul trecut),apa curenta -un vis frumos,buda in fundul curtii -o realitate urata(mirositoare),gazul...in butelie,dar se foloseste metoda traditionala la incalzit,mancare,soba din tabla(cizma parca ii zice) ,combustibil...lemnul...! :95 Intrebarea topicului se referea consumul robinetului pt.a stii cum trebuie refacuta instalatia electrica caci in curand vine si ...apa curenta ! Buda(din fundul curtii) o pastrez ca ..."solutie de criza" daca se infunda canalizarea...!! :freaza:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cumpara un instant pe gaz. Ai la orice ora vrei apa calda...bineinteles cu conditia sa ai tot timpul o butelie plina de rezerva. De obicei te lasa butelia cand esti sub dus, cu spumantul pe tine. Instant-ul pe gaz il poti trece oricand de pe GPL pe gaz natural, prin simpla inlocuire a duzelor. Preferabil sa cumperi cu un debit de 10l/min apa calda. Sa fie cu aprindere electronica si fara flacare de veghe.

Este bun si boilerul...dar daca apa calda s-a terminat trebuie sa astepti o ora-doua sa se incalzeasca din nou. Boiler-ul sa fie de 100l cu rezistenta de 1500w.

Instant electric nu recomand....o prostie!

Edited by mac01

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inca ceva,la robinetii instant se poate regla temperatura? Sau temperatura depinde de presiunea>volumul de apa care trece prin robinet? Deci,dau drumul mai incet,apa se va incalzi mai puternic,la debit mai mare....se va incalzi mai putin..! Adica,robinetul are inclus si un termostat sau functioneaza tot timpul la putere maxima? :nas:

Share this post


Link to post
Share on other sites

E vorba de cat de mult sta apa in contact cu rezistenta. Nu va mai speriati de 3 kw. Am uscator de par de 2200w si o sa va pun poza cu firul lui de alimentare. Am cuptor de 2000w si l-am masurat cu o instalatie cu cablu de 0.75, s-a cam incalzit. El vine cu fir de 2.5.

Robinetul vine cu fir de 2.5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mie mi-a explodat instantul electric exact când eram în cadă, noroc că eu nu mă joc cu împământările și aveam una bine făcută.Nu vă mai explic ce emoții am avut, am sărit din cadă ca un veritabil ninja.... Dacă nu ai împământare serioasă, poți fi ucis foarte ușor de astfel de ,,gadgeturi,,. Binențeles că asta se aplică oricărui tip de boiler electric, împământarea bună e obligatorie.

Dar cum spuneam mai sus, un boiler pe gaz sau GPL, e mult mai eficient și economic. Gazul e cam la jumătatea prețului curentului, iar o butelie de GPL va ține cam două luni la utilizare obișnuită...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×