Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cauze defectare TAA550 la TV-AN vechi

Recommended Posts

Salut!

De multe ori am întâlnit în tv românești (Diamant, Sirius etc.) dioda TAA550 în scurtcircuit (R cam 10 ohmi în ambele sensuri...) De ce cedau aceste IC-uri așa de des? Se puteau înlocui cu diode zenner normale de 30 V?

Mulțumesc.

Pe cine mai intereseaza acum acest lucru? normal se inlocuieste cu ceva care are compensare cu temperatura, altfel o sa apara un usor dezacord in timpul functionarii

Nu, nu se puteau inlocui cu acele diode zenner obisnuite.

TAA 550 era un circuit integrat compensat cu temperatura si scotea fix 33V.

Era folosit pentru alimentarea diodelor varicap din selectoarele de canale. Acea tensiune rezultata, din aceasta stabilizator, era divizata prin potentiometre si aplicata diodelor varicap pentru acord.

Am folosit si diode zenner de 33v, normale. Se intampa, cred ca,acum 40 de ani. Acestea nu pot asigura o tensiune constanta si stabila la acale diode varicap.

Daca, pe moment, se obtine un acord normal pe un post TV, in ceva timp postul dispare datorita derivei termice a acelei diode normale.

Pentru a reveni la intrebare:

Acel CI de tip TAA550 nu trebuie sa se arda . Verificati rezistenta serie aferenta.

Mă interesează pt. că vreau să „restaurez” un astfel de tv. pentru uz personal... E programată lucrarea pt. luna iulie. Am toate piesele + CRT-ul :) Mi-ar plăcea totuși o carcasă de lemn de tv. Diamant. Am una de Sirius, dar nu știu dacă încape șasiul clasic din '83 în el, că era din ăla mai nou cu alimentare cu autotraf... :) Mulțumesc pt. răspunsuri !

TAA550 se inlocuia cu ZTK33 (Voltage reference regulator diode,33V, 5mA, 20ppm/°C, 3%, TUNER)

TAA550 se inlocuia cu ZTK33 (Voltage reference regulator diode,33V, 5mA, 20ppm/°C, 3%, TUNER)

...foarte corect ce a spus colegul mai sus, dar daca doriti totusi TAA550, sigur am cateva si va pot trimite unul intr-un plic prin posta. Este gratis !!!

...foarte corect ce a spus colegul mai sus, dar daca doriti totusi TAA550, sigur am cateva si va pot trimite unul intr-un plic prin posta. Este gratis !!!

Mulțumesc pentru intenție, dar nu trebuie să vă deranjați. Am și eu câteva bucăți bune într-o cutiuță :)

"Se puteau înlocui cu diode zenner normale de 30 V?"

O solutie pentru inlocuirea TAA550 sau ZTK33 cu rezultate satisfacatoare era inserierea cu o dioda PL33Z a unei diode normale, cu siliciu de tip 1N4001 (conexiunea se facea catod in catod). Astfel derivele termice apareau cu semn contrar si se anulau reciproc, tensiunea de cca. 33,6V era stabilizata termic in limite acceptabile.

Edited by naebv

O compensare mai buna se obtine înseriind zenere de 6.2V, 5 buc, pt ca astea sint aproape insensibile termic.

Edited by sesebe