Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

AS3220/Naim Nap 250 sau ...cind nu are omul ce face........

Guest viobio

Recommended Posts

Guest viobio

Asa de plictiseala si de nostalgia anilor 90 cind am reparat citeva Naim Nap 250 , am facut si citeva ampuri folosind schema de la NAP250 , am zis sa mai fac unu , asa de chi-chi , atunci foloseam :

BC413C

BC171,BC251

BD441/BD442

Finali KD sau ce recuperam din amplificatoare aduse din vest , care nu mai meritau reparate , ori aratau ca dracu si nu le cumpara nimeni , deveneau donatoare de piese.

Daca studiati un pic schema de la AS3220 o sa observati ca este aproape identica cu cea de la NAP250 .

Aveam prin atelier o placa de la un AS3220 , cumparata din tirg cu 2 lei , am ras tot de pe ea si am echipat placa dupa schema de la NAP250 , placa nu este echipata total , mai am de montat șase semireglabili , astept si traful de alimentare , traf dimensionat cu secundar de 6A , ampul va fi alimentat la +/0/- 42V

Tranzistorii folositi pe aceasta placa :

3XBC550C , cei din etajul diferential imperecheati

1XBC173C

1XBC253C

2XMJE340

1XMJE350

1XMJE15032

1XMJE15033

2X2SC3281 TOSHIBA , recuperati dintr-o putere donatoare de organe .

Tranzistorii de mai sus sunt doar pentru un canal.

Sa vedem ce iese , as scrie mai mult dar nu mai am baterie la tableta , revin mai tirziu .

Nu se vrea a fi o clona de NAP250 , folosesc doar schema de la NAP250 .

Ampul o sa-l folosesc in sala de repetitii , pentru clape .

post-176980-0-04223100-1496211939_thumb.jpg

post-176980-0-13082200-1496211966_thumb.jpg

post-176980-0-96401900-1496211987_thumb.jpg

Edited by viobio

O sa sune foarte bine, schema este cunoscuta ca place la ureche. Lucratura este ingrijita, traful generos dimensionat, una peste alta arata foarte misto. Felicitari.

Schemele prezentate mai sus nu sunt identice ca functionare , NAIM are " ceva " în plus .

Acel " ceva " este legat de nivelul armonicelor pare ... IEI A350 are acel " ceva " .

Prin studiu comparativ veți descoperi lejer ce este acel " ceva " ...

Guest viobio

Am montat si suportii de siguranta , gasiti cu greu in acel format , mai mult m-a costat benzina !

Pe schema de la AS3220 R110,111,160,161 le-am inlocuit cu semireglabili multitura de 250 ohmi , ca sa pot regla limitatoarele de curent .

R115,165 , semireglabilii pentru reglarea curentului de repaos au valoare de 1K.

In sursa de curent constant , cele doua diode inseriate au fost înlocuite cu un led rosu , asa faceam si pe vremuri , pont vindut de un inginer electronist , avea cam 50 de ani prin anii 91..92 , s-a exportat in Canada , l-au luat canadienii sa lucreze la o firma pentru echipamente nucleare .

Intotdeauna mi-au placut citeva " chestii " ale unora , la AS3220 imi placea , imi place si acum ca exista doi pini pe fiecare canal unde se poate inseria un ampermetru ca sa reglezi curentul de repaos M101/M102 & M103/M104 , este cel mai simplu si facil mod de a regla curentul de repaos , dupa reglaj cei doi pini se unesc cu o bucata de sirma , pe vremuri cind ma mai jucam cu tranzistori , eu montam sigurante in colectorul fiecarui tranzistor final , scoteam o siguranta din soclu si faceam masuratoarea , vremuri apuse de mult.....

Astept transformatorul de alimentare ....

Bravo, faina schema, faina lucratura.

Multumesc

Faina pe dracu ...am plantat alte piese , am schimbat niste valori , nimic deosebit ....o poate face orice incepator .

Stii de ce am folosit placa de la AS3220 ?? De LENE ! Fiind o mare jigodie lenesa , mi-a fost lene sa desenez un cablaj imprimat dedicat acestui amp , pierdeam prea mult timp , cu desenat cablajul pe hirtie , apoi pe placa cu cupru cu marker permanent ( old school ) , corodat , găurit , acoperit cu aliaj de lipit , pierdeam o zi , asa ca am folosit antichitatea de la AS3220 .

Stiam din anii 90 ca se poate face schema de la NAP250 pe cablajul imprimat de la AS3220.

post-176980-0-38852700-1496234198_thumb.jpg

post-176980-0-67959600-1496234227_thumb.jpg

Edited by viobio

Aproape orice incepator. Majoritatea n-au rabdare. Daca ar fi inzestrati cu rabdare atunci ar putea face o lucrare ca a ta. Sau ca a mea:

2vd67fo.jpg

w7k6qg.jpg

In esenta aceeasi operatie de schimbare de piese.

PS: Cu placere (stiu de gluma -- de toate felurile).

>> Stii de ce am folosit placa de la AS3220 ?? De LENE ! Fiind o mare jigodie lenesa , mi-a fost lene sa desenez ...

Mai sunt si altii ca tine. Unul tasteaza chiar acum.

Edited by ALEKS
Guest viobio

ALEKS, am observat ca nu toate rezistențele montate de tine , pe acele placi , au terminalele indoite ( de doua ori ) la fix 90 de grade , am observat citeva la 86 si 45' sau 88 si 53' .

Sper ca stii de gluma .

Acolo am capiat!

Mi-a ajuns cutitul la os de unde si deriva de la normativ.

:2loser:

>> ... cu marker permanent ...

Adica-cam-asa:

selector_4.jpg

(de pe vremea cand n-aveam ce face cu timpul)

Edited by ALEKS

Viorel, vezi ca 2 diode serie "amortizeaza" termic mai bine decit un led in circuitul gcc. Nefiind un amp de putere mare, e posibil ca disipatia interna a componentelor sa fie "neglijabila".

Dar e bine de luat in seama ideea.

Edited by Guest
Guest viobio

Am pus led pentru ca led puneam si pe vremuri , asa a vrut bicepsul meu ," consultatiile " despre diode serie nu ma deranjeaza , adica le consider ceva ...asa ca un ecou , fiecare incearca sa-mi dovedească priceperea proprie , numai ca dupa 34 de letcon macar atita lucru sa fi invatat sau tinut minte , nu ??

Imi place mie ledul ala !

Edited by viobio

Și eu am folosit leduri , cu rezultate foarte bune .

Nu uita că ledurile moderne merg la 2mA , față de ledurile de acum 34 de ani , care mergeau la 20mA .

Lumea este reticentă față de leduri folosite ca referință în generatoarele de curent constant , deoarece au fost și leduri proaste ( un exemplu clasic ar fi cele din amplificatoarele Sony in anii "90 ) , dar componentele moderne nu mai au acele probleme de fiabilitate .

Spor la treaba !

In sursa de curent constant , cele doua diode inseriate au fost înlocuite cu un led rosu , asa faceam si pe vremuri , pont vindut de un inginer electronist ,

Artificiul respectiv precum si performantele sursei de curent cu JFET au fost prezentate pe larg în câteva numere din anii '80 ale revistei Radio Fernsehen Elektronik, revista ce se gasea la sectia colectii speciale ale bibliotecilor judetene. Atât teoria cât si rezultatele practice (masuratori) obtinute cu LEDuri de la diversi producatori. Cred ca si în "Radio" (URSS) s-a publicat ceva asemanator.