Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatoar, diode, condesator... Stiti voi :)


Guest wickerman

Recommended Posts

Guest wickerman

Asa, it goes like this. Aseara vroiam sa-i fac o carcasa la un transformator mare (de vro 10A la 18V)... Si tot faceam eu carcasa, si am scurtcircuitat din greseala condesatoru de filtraj care inca era in sarcina cu un patent. Big scanteie... Nu m-a interesat asa mult... Trec mai departe, termin totu... Bag in priza... Conectez la amplifraier... Si ca sa vezi, mult mult brum in difuzoare. Ideea mea a fost ca s-a ars condesatoru de filtraj (un 680 micro cam mare metalic... facut pe la IPRS in 77). Apoi scot si diodele puse in punte, niste RA120 de neam prost facute tot pe la IPRS si le masor separat. Trei dintre ele aveau rezistenta ~450k si una avea vro 250k. Stiam ca diodele n-ar trebui sa aiba rezistenta... Intrebarea mea este: Ce trebuie sa schimb? Si unde as gasi RA120 si ce condesator as putea sa-i pun?

Link to comment
Share on other sites

daca ai mult brum e posibil ca una dintre diode sa se fi ars si ai de fapt redresare doar mono alternanta.in mod normal pe multimetre exista o scala speciala pentru dide, pe care le poti masura. acolo iti arata de fapt caderea de tensiune pe dioda. verifici in ambele sensuri. in functie de dioda la conductie trebuie sa ai 0.6-0.7V(sau mai mic daca ai alt tip de dioda) si in sens invers nu ar trebui sa indice nimic.daca nu, poti lua un bec ceva si o baterie si testezi diodele asa. intrun sens trebuie sa conduca, intrun sens nu. bafta

Link to comment
Share on other sites

Guest wickerman

Daca ala masoara caderea de tensiune pe diode atunci stai sa citesc la fiecare dioda in parte :smt005 1. 4562. 4473. 4284. 443Parerea mea, daca exista o cadere de tensiune pe dioda de 400 de volti ar trebui sa fie mort deja. Damn mai bine ma duc sa-mi cumpar o punte de diode de 10A si rezolv problema mai simplu, doar ca trafu' s-ar putea sa scoata si mai mult si mi-e frica sa n-o ard si p-aia.I love electronics :smt055 , and it's breaking my heart :smt010L.E.: Tocmai am verificat diodele dupa principiul supapei (intr-un sens merge, in celalalt nu si merg perfect toate 4. Acum nu stiu daca m-am exprimat bine cand am zis "brum"... E un bazait nenorocit de genul interferentelor luate de pe un cablu de alimentare (acel bazait de 50Hz enervant). Si nu sunt interferente ca amplificatoru este impamantat si in plus, cu un alt traf nu mai bazaie. Asa ca revin la ideea mea initiala cu condesatoru. Ce as putea sa-i pun? Tre' neaparat sa gasesc un condesator d-asta mare si urat? Sau mere orice tip, cat timp are peste 1000 micro la mai mult de 20V?

Link to comment
Share on other sites

Daca ala masoara caderea de tensiune pe diode atunci stai sa citesc la fiecare dioda in parte :smt005

1. 456

2. 447

3. 428

4. 443

Parerea mea, daca exista o cadere de tensiune pe dioda de 400 de volti ar trebui sa fie mort deja.

daca te uiti la unitatile de masura ale voltmetrului, ce zici tu sunt mV (milivolti)

adica: 456mV=0,456V, etc

 

Damn mai bine ma duc sa-mi cumpar o punte de diode de 10A si rezolv problema mai simplu, doar ca trafu' s-ar putea sa scoata si mai mult si mi-e frica sa n-o ard si p-aia.

cumpara una de 40-50A pentru siguranta

 

revin la ideea mea initiala cu condesatoru. Ce as putea sa-i pun? Tre' neaparat sa gasesc un condesator d-asta mare si urat? Sau mere orice tip, cat timp are peste 1000 micro la mai mult de 20V?

 

daca e pentru un amplificator iti trebuie unul mare de cel putin 4700uF/35V dar ar fi mai indicat un 10000uF/35V sau mai bine la 50-63V

 

PS: citeste, pentru a-ti face o idee ce faci: http://ro.wikipedia.org/wiki/Diodă_semiconductoare

Link to comment
Share on other sites

Parerea mea, daca exista o cadere de tensiune pe dioda de 400 de volti ar trebui sa fie mort deja.

Tu ai masurat mV nu V, ai o cadere de tensiune de 400mV, valoarea nu e chiar fixa, pe o jonctiune cu siliciu ai o cadere de tensiune de aproximativ 0.6V (intre 0.4 si 0.7) si la germaniu ai cam 0.2 -0.4V.

Ca sa scoti brumul trebuie sa pui un condensator mai mare, asa cum a zis Sandu_alex_999, dar mai bine pui la unul care lucreaza la 30V ca sa nu ai probleme.

Ai folosit cablu ecranat pe intrarea amplificatorului?

daca pui intrarea amp-ului la masa si ai brum inseamna ca e de la alimentare daca nu e de la fire sau e prost facut amplificatorul.

Link to comment
Share on other sites

Guest wickerman

Merci pentru sfaturi. Am verificat pana la urma diodele... Sunt bune, n-au nici pe dracu. Amplificatoru e facut bine. E impamantat cablu, tot. Nu-s nici chiar atat de incepator... :weedman: . Am spus in later edit, cu alt traf mere perfect deci nu asta ar fi problema. Condesatoru de filtraj era de 680, deci se poate si mai mare. Eu ma gandeam la 2200 dar cred ca pana la urma raman la 4700 ca e o valoare destul de usor de gasit si destul de buna. Tensiunea cu cat e mai mare cu atat mai bine. Urmeaza sa trec mai incolo pe Maica Domnului sa-mi cumpar condesator, si daca totu mere bine voi pune un post. Inca o intrebare... stiu ce-s alea diode si semiconductori, dar stie cineva ceva de RA120 (care e folosit si alternatoarele de pe Dacie)? Aka cam cati amperi duce, daca-i Si sau Ge? Stiam ca e cu Si si mere la vro 35A...

Link to comment
Share on other sites

Io i-am dat valoarea absolut minima :weedman: Pune 200.000uf ca mine :supz: La 4 x "bebet" (amp clasa A , 20W rms) Am pus traf de 400w si 2 x 100.000uf la 50v :partyman:LE: RA120 , am ars mai de mult cateva bucati , la vreo 10A parca , racite destul de bine... :partyman:

Link to comment
Share on other sites

Guest wickerman

Revin cu rezultate... Cumpar eu un 4700 micro, pun pe traf... Dau drumu.. Brum... Ma enervez si schimb priza intr-una fara impamantare... Ca sa vezi, dispare zgomotu. Cand i-am facut carcasa, i-am pus si impamantare la ea. Dar la carcasa mai era conectata si masa de la iesire. Aka sasiul pe care e prins traf-ul este legat la iesirea negativa din diode. Si eu l-am impamantat cu totu... Deci acum e simplu ceea ce tre' sa fac... Sa tai un fir si s-a dus zgomotu. :supz:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines