Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizare bobine filtre audio


valentinleonte

Recommended Posts

Buna ziua,

Deschid aceasta discutie deoarece am o preche de boxe Unitra 140W pe care vreau sa le imbunatatesc. Am terminat partea de ranforsari si incleiere, le-am capitonat , le-am vopsit si am ajuns la capitolul filtre. Un ff bun coleg de pe forum dl ZAL ma ajutat cu varianta cea mai buna pentru filtrele audio, am cumparat condesatoarele si rezistentele si m-am blocat la partea de bobine deoarece nu am spatiul , timpul si aparatura pentru a realiza aceste bobine.

Drept urmare apelez la o persoana de pe acest forum , ca sa realizeze aceste bobine. Primesc si cateva sfaturi pentru realizarea fitrelor si pretul ( mult peste asteptarile mele), dar ce ma surprinde cel mai mult este urmatoarea replica " Ca idee, o bobina de 4,5mH pe aer iese de 3,5-4kg, si este greu de facut; un kg de sarma de Cu costa aprox 44 lei (+ tva)"

Zic eu....asa grele aceste bobine ???? :56 ,imi dadea cu virgula , mai ales ca aveam in ochi filtrele colegului Alexy, care realizase exact aceeasi schema de filtre pe care o aveam si eu (exista topic cu filtrele boxelor Unitra 140W si imagini cu bobinele , departe din imagini sa fie vre-o bobina de 3,5-4KG).

Bun.....ma apuc sa invat si sa calculez...si imi da o bobina de 4,5mH cu sarma de 2.05mm(AWG12) cu o lungime de 57.39m CknH2Gf.jpg, iau in calcul greutatea pe ml 6iJdMlm.jpg si imi iese 57.39x0.02942=1.68 Kg :84 .

Va rog sa-mi spuneti daca am gresit ceva ??, de ce mie imi iese la jumatate greutatea ???

Edited by valentinleonte
Link to comment

Chiar este necesar sarma de 2.05mm pentru un difuzor de 60w ?(Lsip390 are sarma de 1.2mm, jantzen 4,500mh 000 923 sarma de 1.2mm)

Edited by q_acdc
Link to comment

Grosimea sarmei nu are nici o legatura cu puterea difuzoarelor. Este doar o idee preconceputa.

In filtre, bobinele din serie cu wooferele ar trebui sa indeplineasca intai conditia ca Rdc bobina </= 1/10 Rdc a bobinei difuzorului, unde Rdc este rezistenta in curent continuu.

Bobinele folosite in filtrele originale Unitra (si in multe alte filtre) sunt foarte departe de a respecta aceasta conditie.

Foarte putine filtre cu bobine pe aer o indeplinesc (sau chiar una mai severa pt audiofili), asa ca de obicei se folosesc bobine pe miez de tole, care permit un L mare cu sarma putina deci Rdc mic - si implicit pret mult mai mic.

 

S-a cerut ca bobina sa aiba Rdc </= 0,3ohmi, si sa fie pe aer. Rezulta sarma de 2,1-2,2mm grosime.

Functie de mosorul disponibil, si socotind ca se mai incaleca cateva spire, intra pana spre 3kg de sarma - am exagerat eu cu 4kg, facand calculul mintal, ceea ce arata ca mai am de lucru la acest capitol... :rade:

Tebuie tinut seama ca o bobina de 4,5mH cu sarma de 2,1 -2,2mm bobinata strans, aplica o forta enorma pe mosor, asa ca trebuie unul serios, altfel pocneste in primele secunde cand il scoti de pe masina de bobinat si explodeaza precum arcurile orologiilor din vechile desene animate cu Donald si Pluto. Iar astfel de mosoare sunt rare si nu prea ai de unde alege. Un mosor mai inalt sau cu diametru interior mai mare inseamna mai multa sarma pt aceeasi valoare L, iar mai multa sarma (pt a pastra Rdc impus) inseamna sarma mai groasa - si ajungi la 2,3mm.

 

 

PS - Este si f greu de bobinat o bobina mare cu sarma atat de groasa - faci basici la degete, iar daca iti crapa sau nu iese bine si trebuie refacuta ... ei, atunci depinde de fiecare :d

 

PS2 - In cazul cand se insista pe bobine de bas pe aer, se poate cauta un bobinator de pe la vreun atelier caruia "sa-i fi ramas" cateva kg de sarma groasa si sa faca bobinele cu ea. Altfel, sarma cumparata legal costa exact suma mentionata - 44 lei/kg + tva. (se poate lua ceva mai ieftin dar numai la mosoare intregi de 20-35kg :84 )

Link to comment

Domnule Valentin Leonte,

 

Recomand, in general, nu numai dvs. sa faceti o documentare inainte de a va apuca de un proiect, oricare ar fi el.

Daca veti cauta pe net imagini ale retelelor de separare chiar de la cele mai "audiofile" incinte, si cu puteri declarate de sute de wati, veti constata ca:

- majoritatea bobinelor au dimensiuni rezonabile ( de bun simt ca sa spunem mai concludent );

- bobinele pentru subwoofere si woofere nu au dimensiuni si greutati exagerate, chiar daca sunt fara miez;

- cele mai multe bobine pentru subwoofere si woofere sunt executate pe miezuri care asigura cresterea inductantei semnificativ, astfel ca numarul de spire scade iar grosimea sarmei se reduce, pastrandu-se o rezistenta in cc ce respecta valorile impuse ( vezi conditia enuntata de userul shambala )

- miezurile de ferita speciala sunt mai greu de procurat, dar, puteti folosi miezuri din otel silicios, fie tole E+I , fie numai I - urile. Asigurati-va intai ca aveti unde si cu ce sa masurati inductanta.

Nu trebuie exagerata solutia bobinelor fara miez ca fiind singura nec plus ultra. Si cu miez veti obtine rezultate f. bune.

Link to comment

Mai mult, in mai toate boxele de calitate bobina de bas am vazut-o realizata cu miez, de obicei din tole de ferosiliciu.

Sfatul meu este sa nu te cramponezi neaparat pe o bobina fara miez. Se pot obtine performante foarte bune si cu bobine cu miez dacă sint alese sau realizate cu atentie.

Link to comment

Si in topic mai sus, si pe privat am sugerat folosirea de bobine cu miez de tole :"Bobinele de valori mari - cele de 4,5mH si de 4mH, care trebuie sa functioneze la zeci si sute de hertzi, eu le-as face pe miez de tole, ies mult mai ieftine. "

Din pacate dl. Valentin Leonte nu are deloc experienta sau cunostinte in domeniul filtrelor asa ca a fost socat de pretul f mare la care pot ajunge bobinele pe aer de dimensiuni f mari...

O simpla cautare pe site-urile marilor producatori ar fi aratat ca o singura astfel de bobina (cu parametrii ceruti) - cel mai ieftin model - costa mai mult decat ambele boxe, cu difuzoarele bune. Sorry ...

Link to comment

Foarte frumos explicat. Vrei ceva special trebuie sa te astepti sa platesti mai mult. Am bobinat vreo 50 m Cu doar de 1mm fara izolatie, un singur strat pentru un proiect scolar de tren electromagnetic (sunt exemple pe youtube) si e adevarat ca faci basici la degete, nu mai zic cat a costat sarma.

Link to comment

Diferenta intre bobinajul cu 1mm si cu 2 - 2,2mm este imensa. Este practic limita pt o masina manuala, tensiunea in sarma este f mare iar presiunea pe mosor enorma.

Link to comment

Din experienta va pot spune ca am facut teste atat cu bobine cu miez ( I-uri ) cat si cu bobine in aer. Concluzia a fost urmatoarea: chiar daca au aceeasi inductanta (masurata pe punte) in sunet cele bobinate in aer suna un pic mai cald decat cele bobinate pe miez.( sa fie efectul Placebo.....nu cred) Chiar daca pretul de cost este ceva mai mare, pentru pretentiosi eu recomand bobine in aer.

Dar fiecare procedeaza cum crede ca ii este mai bine (mai ieftin).

Spor.

 

 

@franzm banda(folie ) de cupru am vazut pe un site chinezesc. Bobine gata facute am vazut undeva ....dar la niste preturi de pana la 100 de ori mai mari decat cele clasice.

Edited by vivian
Link to comment

Sint de acord ca pot sa sune diferit dar sunet mai cald....asta chiar nu cred.

Mai degrabă placebo decit sunet mai cald.

 

Am făcut azi un test încercînd sa vad la cit se datoreaza o bobila de 4.5mH la care i-am adaugat un miez de ferita ca sa o fac de 12mH.

Pina la 47A cit putem eu sa injectez nu a dat nici un semn de saturatie si cred ca mai avea inca mult pina la saturație.

Am sa pun zilele astea si niste poze.

Edited by sesebe
Link to comment

Sint de acord ca pot sa sune diferit dar sunet mai cald....asta chiar nu cred.

Distorsiuni mai mari la bobina cu miez?!

Link to comment

Si în comparatie cu ele, cele fara miez ar suna mai cald.

P.S. Am gasit un producator de bobine din folie de aluminiu, STEINERT. Încerc sa-i contactez.

Edited by franzm
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines