Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recommended Posts

am o prolema cu osciloscopu din titlu e mai slab dar il folosesc la lucruri marunte .I-am schimbat niste semireglabili cazuti de batrini si am reusit sa ii omor baza de timp dupa sapaturi am gasit niste tranzistori dusi si o dioda marcata in schema ca fiind zener la care nu ii stiu parametri pe schema e notata cu V10 si e tip AI 301G, i e scris rusia ca un N intors si G ca un B

mic cu codita ma puteti ajuta cu un echivalet europea pentru dioda asta.Am gasito strapunsa circa70-80 ohm in mbele sensuri va multumesc

• Replies 20
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• fane

6

• Vasyl

4

• ionbel1

3

• misuraelectronic

3

si e tip AI 301G, i e scris rusia ca un N intors si G ca un B

mic cu codita

marcajul diodelor rusesti incepe absolut obligatoriu cu d , kc sau kd . nu exista diode cu marcaj care sa inceapa cu a .

pune o poza lizibila cu respectiva dioda si ne lamurim despre ce e vorba . mai mult ca sigur te-ai inselat si acel aparent a este de fapt un d in realitate ...

Este sigur diodă tunel ... și s-ar putea să nu fie defectă . Așa funcționează acele diode .

Iată cum ai putea s-o verifici

Nu cred ca este arsa dioda tunel. Nu se masoara cu ohmetrul, ci se studiaza pe caracteriscop. Nu umblati unde nu va pricepetri, mai bine platiti reparatia (maxim 30 lei manopera).

marcajul diodelor rusesti incepe absolut obligatoriu cu d , kc sau kd ...

A - Gallium arsenide (GaAs). I - dioda tunel. In schema osciloscop OML-2M pentru sincronizare.

Edited by Vasyl

m-am corectat deja , stimate domn , in postarea #9 . dvs nu cititi ceea ce scriu oamenii , sau cititi selectiv ?

Asa se comporta diodele tunel, la tensiune de polarizare zero sunt simetrice, conduc curentul in ambele sensuri. Nu se poate aprecia cu ohm-metrul daca sunt bune sau arse. Numai daca se polarizeaza ca una buna, in zona de rezistenta dinamica negativa, intr-un montaj de oscilator si nu functioneaza, sa va faceti probleme. Cel mai bine se testeaza pe caracteriscop, pentru cine are posibilitatea asta. Se determina Ip si Iv, Up si Uv. Daca sunt ca in foaia de catalog, atunci este buna. Si daca a fost "capiata" putin, in urma unei maltratari, se poate folosi daca inca are zona cu rezistenta negativa. Dar in alte montaje. Nu aruncati dioda inainte sa fiti sigur 100% ca este defecta. Rezistenta de 8 ohmi nu este ceva neobisnuit la DT.

Se poate ridica caracteritica I-U si cu un montaj, o punte speciala (cu voltmetru si miliampermetru), care se construieste cu cateva componente. Cautati pe net, ca poate gasiti o schema de genul asta. Eu am vazut in "Review of Scientific Instruments", in numere vechi (anii '60-'70).

m-am corectat deja , stimate domn , in postarea #9 . dvs nu cititi ceea ce scriu oamenii , sau cititi selectiv ?

Scuzati-ma dupa neatentia mea.