Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Frecventmetru... Nuclear


Postări Recomandate

Circuitele le proiectez cu Eagle (o versiune cam veche), pe care-l folosesc de peste 14 ani. Librariile pentru piesele care nu se gasesc mi le construiesc singur (ex. 193IE1, dar si alti tranzistori care nu apar in librariile standard).

Intotdeauna proiectez traseele manual, niciodata cu autorouter-ul. In proiectare, pe cat posibil incerc sa tin cont de ceea ce stiu despre propagarea si reflexia semnalelor digitale prin trasee si alte mici secrete pe care le-am "furat" de la altii mai versati in domeniu. Cateodata imi iese, cateodata refac cablajul. Odata, de doua ori, de mai multe ori. De asta si dureaza mult proiectarea la computer.

 

De realizarea practica nu ma mai ocup personal. Nu mai am timp. Astfel ca ma ajuta un coleg de forum, dl. petreelectronic. Uite ca i-am facut si reclama. Lucreaza pe cat posibil ingrijit. Eu ii furnizez exportul .PDF la scara 1:1. Mai departe, daca vrea, scrie el cum face cu fierul de calcat...

 

Personal am realizat cablaje prin mai multe variante: oja, smoala-benzina, marker, fier calcat, router CNC LPKF. Zilele astea aloc mai mult timp proiectarii decat constructiei practice.

 

Spre exemplu, un cablaj dublu-stratificat de pe timpuri, realizat prin metoda ... markerului:

 

Dsc01621.jpg

 

Dsc01625.jpg

 

Dsc01636.jpg

 

Cat priveste piesele, majoritatea sunt recuperate de pe placi de calculatoare industriale, ce-am mai defrisat de-a lungul timpului. In special circuite integrate si condensatori nepolarizati. Dar si diode. Am de exemplu vreo 200 de diode recuperate din niste tastaturi de productie americana. 4 dintre ele sunt pe placa de pe pagina anterioara, sub cele 4 relee.

 

ALEKS

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

Alte placi ce-am mai construit, dupa cum urmeaza.

 

1. Channel A Preamplifier Bypass (TTL / Sinus)

 

nfc_preamp-bypass-fin1.jpg

 

nfc_preamp-bypass-fin2.jpg

 

nfc_preamp-bypass-fin3.jpg

 

nfc_preamp-bypass-fin4.jpg

 

nfc_preamp-bypass-fin5.jpg

 

2. Auto-decimal range

 

nfc_auto-range-fin1.jpg

 

nfc_auto-range-fin2.jpg

 

nfc_auto-range-fin3.jpg

 

nfc_auto-range-fin4.jpg

 

Pana una alta proiectul avanseaza cu viteza unui cal mort. Si pana nu mi se acreste de taiat, pilit si gaurit tabla de aluminiu, mai pun niste poze. Poate-mi revine cheful de munca...

 

Astfel ca urmeaza sasiul al doilea pe care stau placile logice pentru functia de semnalizare overflow, auto-range punct zecimal, prescaler si bypas preamplificator.

 

Img_0386.jpg

 

Este decupat de asemenea din tabla de aluminiu de 1.5 iar prinderile placilor logice sunt cu suruburi M3.

 

Img_0388.jpg

 

O parte din placile logice pozitionate pe sasiul intermediar #2.

 

Img_0389.jpg

 

Si o simulare in carcasa. Aparent, ansamblul mecanic se potriveste bine.

 

Img_0391.jpg

 

Cam asta pe ziua de azi.

Link spre comentariu

Urmeaza realizarea practica a prescalerului. Poze.

 

nfc_prescaler-ic.jpg

 

Am pus rusii si americanii pe aceeasi placa: integrate divizoare de frecventa rusesti 193IE1 (logica ECL; fmax = 500 MHz) si integrate divizoare de frecventa americane Texas Instruments 54S196J (logica fast TTL-S; fmax_ctr1 = 100 MHz, fmax_ctr2 = 50 MHz). Ambele modele de divizoare sunt in capsula ceramica fiindca se incalzesc strasnic.

 

De fapt daca ma gandesc mai bine e o varza de piese pe langa integratele mentionate, tranzistorii sunt fie Texas Instruments, fie IPRS, rezistori Curtea de Arges, condensatori Kemet (recuperati din placi de baza de la niscaiva controllere de proces), condensatori rusesti placheta... am pus tot ce-am strans prin cutiile de piese de-a lungul vremii. Tot le pastram pentru cine stie ce proiect savant care avea sa urmeze. Pana la urma n-a mai aparut nici un astfel de proiect asa ca am zis ca decat sa nu fac nimic cu ele, le pun in primul montaj pe care-l realizez. Asa a aparut ideea frecventmetrului prezentat. Construit in mare parte cu piese recuperate.

 

nfc_prescaler-fin1.jpg

 

nfc_prescaler-fin2.jpg

 

nfc_prescaler-fin3.jpg

 

nfc_prescaler-fin4.jpg

 

nfc_prescaler-fin5.jpg

 

Si asa, fiindca n-am apucat inca sa-l testez, deja am lucrat la REV. B a placii. I-am adaugat un preamplificator RF construit cu tranzistorul Darlington de tip SMD, model MAR-6 sau echivalentul Hewlett Packard / Agilent MSA-0685. Am vreo 2 din astia. Doar ca a trebuit sa creez componenta in softul respectiv. N-am gasit nimic similar.

 

Schema principiala:

 

schema-psc.png

 

Si cablajul:

 

cablaj-pscl.png

 

ALEKS

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

Multumesc pentru aprecieri.

 

Pai, in paralel lucrez la asta:

 

zeta2_fin7.jpg

 

Mai multe detalii am pus pe site (http://www.alexandrugroza.ro/lumeatuburilor/me/zeta2.html). E proiectul unui tip, Sergey. Am vorbit cu el prin aprilie si asa am ajuns in posesia placii logice de baza si a placii controller video VGA si disc IDE, nepopulate. Deocamdata am pus toate soclurile posibile si toti condensatorii. Am strans si oscilatoarele de cuart si mare parte din integrate. Controllerul de floppy a trebuit sa-l comand din ebay (4 Euro, in tehnologie CMOS pentru consum redus). Mai am de strans piese din pacate si nici cu timpul nu stau bine deloc. Proiectul lui Sergey este open-source, totul este disponibil gratuit, inclusiv continutul ROM-ului si cel al EEPROM-ului pentru controllerul video emulat cu integratul Parallax. Mai trebuie doar rabdare la lipit (dupa cum se vede sunt ceva pini).

 

Urmatorul proiect dupa astea ar fi un transceiver A412, in varianta originala cum l-au proiectat baietii de la LIXCO. Pe urma o sinteza de frecventa, fie DDS fie cu PIC si o scala digitala. Sunt foarte curios de emisii QRP, mai ales daca ajuta propagarea. Pe urma pentru QRO, vreau sa fac si un final de emisie cu GU-50 (max. 100 W, deci o singura lampa) si sa vad si cu examenul de radioamatori clasa 3-a. Mi-am dorit eu mai de demult dar m-am luat cu altele...

 

Oricum pentru mine electronica e doar pasiune. Ma relaxez cand lipesc piese si cand proiectez montaje; ma decuplez de la realitate pentru cateva zeci de minute sau ore. Din pacate proiectele dureaza mult de la start la finish si e usor de pierdut concentrarea asupra telului...

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru aprecieri. Apreciez si eu interesul vostru pentru proiectele astea.

 

Urmatorul episod din acest serial se chiama moartea pasiunii sau delirul. Trateaza constructia cablajului de interconectare a modulelor. Fiecare cablu este taiat la cote apoi se lipesc pini de conexiune la fiecare din capete. Izolarea cu varnis termo este mandatorie la cat aluminiu e prin jur. Si cu condensatorul de 60.000 uF prin preajma, totul s-ar putea transforma intr-o mini-bomba ... nucleara. Ca tot veni vorba de terminologia fancy din titlu.

 

Cam asa arata. Pacat ca nu pot poza nervii. Sunt tociti la maximum.

 

Img_0419.jpg

 

Img_0420.jpg

 

Img_0421.jpg

 

Mai am treaba vreo 2-3 zile la cablare. Incep sa-s apreciez din ce in ce mai mult pe muncitorii de pe linia de asamblare care executa cablaje. Desi ei au o matrita pe care formeaza cablurile, munca nu este deloc placuta. Sau nu vad eu placerea. Seamana a masochism.

 

AL.

Link spre comentariu

Logica de control (interfata cu controalele mecanice) cu histerezis:

 

nfc_control-fin1.jpg

 

nfc_control-fin2.jpg

 

nfc_control-fin3.jpg

 

nfc_control-fin4.jpg

 

Cablarea continua:

 

nfc_cablare-fin5.jpg

 

nfc_cablare-fin6.jpg

 

nfc_cablare-fin7.jpg

 

Cablez, dar mai si testez, sa nu leg ceva aiurea: https://www.youtube.com/watch?v=SSsYb-K8YCg

Am scos semnalele la mufa exterioara. Pot comuta deocamdata intre MHz, kHz, Hz. Logica de interfatare face ce trebuie: inhiba functia de contor stand-alone sau ii da drumul, functie de selectie. De asemenea controleaza semnalele de frecventa de la baza de timp, functie de selectia din mufa (viitor comutator).

 

ALEKS

Link spre comentariu

Am legat si subsistemul responsabil de auto-decimal range, intr-un final. Functioneaza corect, aprinde zecimalele in functie de pozitia comutatorului de gama de masura. De asemenea aprinde zecimalele doar daca cifra cea mai semnificativa demna de zecimala, este aprinsa. Asta n-am mai ilustrat in film fiindca imi e greu sa ajung la variatorul de frecventa a generatorului in timp ce tin aparatul foto.

 

adr1.jpg

 

adr2.jpg

 

Cu toate astea am o problema. N-am apucat inca sa pun osciloscopul sa vad care-i treaba mai exact. Cand punctele zecimale ar trebui stinse complet, de fapt raman foarte foarte slab aprinse (se vede si in clip, desi aparatul foto augumenteaza efectul, in realitate ele sunt abea vizibile). Ceea ce inseamna ca se scurge suficient curent pentru activarea lor, cand ar trebui sa fie stinse. Am sa vad eu care-i problema zilele urmatoare. Suspectez deja de fapt 7408-ul (open collector) dar trebuie sa investighez.

Totusi rezistorii de aprindere a zecimalelor i-am pus la 200R, dupa cum scrie in fisa tehnica a afisoarelor Hewlett-Packard care echipeaza aparatul. Inseamna ca problema e in alta parte. Ori la K555-uri ori la 74LS08. Ramane de vazut.

 

Film:

 

A.

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

Am reparat problema. Impropriu spus reparat fiindca de fapt imi lipsea o conexiune la masa. Auto-range-ul merge foarte bine acum; afiseaza zecimala si separatorul miilor cand si unde trebuie.

Pana una alta am montat temporar comutatorul rotativ de selectie a gamei. Succes total deocamdata. Pentru cine e interesat, am conectat generatorul si am variat un pic frecventa. Daca ma gandesc mai bine, principiul pe care l-am aplicat la proiectarea logicii de comanda ar merge si la un transceiver. Contorizarea e suficient de rapida in domeniul MHz astfel incat pot urmari scala. Oricum e de studiat. Pentru transceiver am sa fac un alt tip de circuit. Poate cu CPLD ca am vreo cateva de 88-pin ramase de prin diverse proiecte defuncte.

 

Film: https://www.youtube.com/watch?v=wA8LVkp2yZ8

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări