Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Primul radio romanesc cu tranzistoare, Litoral sau Solistor?


YO8RNT

Recommended Posts

Dupa cum se stie, Radio Popular si Electronica, apoi, a folosit un sistem de codificare de tipul LCCCLi. Exemplu: Doina S553B1. S - superheterodina; 55 - anul de fabricatie, 1955; cifra a treia reprezinta al catalea model de aparat este in anul respectiv; B - alimentare la baterie 1, varianta constructiva a celuiasi aparat.

Daca Litoral are codul S594T, iar Solistor S595T, de ce spun unii ca Solistor este ”primul radio romanesc cu tranzistoare”?

Ce aparate s-au fabricat in 1959 (sau incepand cu 1959)?: Concert S591A; Concert 60 S591A; Unirea S592B; Bucuresti 500 S593A, S593A1, S593A2, S593A2v; Verdi S593A3; Litoral S594T: Solistor S595T

Faptul ca Solistor mai poarta inca sigla Radio Popular, poate avea si alte explicatii. Si sa nu uitam ca inca din 58 este putina dezordine in folosirea marciilor Electronica si Radio Popular...

Litoral inca nu foloseste cablaj imprimat, ci oarecum conventional... Solistor e deja mai modern din acest punct de vedere...

Pe de alta parte, Solistor este destul de putin... romanesc...

Se poate ca proiectarea Litoral-ului sa fi durat ceva mai mult si Solistor s-o fi luat inainte pe linia de fabricatie...

Exista argumente pro si contra... Dar care e adevarul?

 

 

 

Link to comment

Am auzit ca aparatul Turist era alimentat diferential, +4,5V-4,5V,din doua baterii de 4,5V .De vazut am vazut aparatul prin anii '60 si stiu ca se foloseau baterii de 3R12 de 4,5V,baterii pe care le foloseam la lanternele Elba Focus,dar nu sint sigur ca alimentarea era diferentiala. Pe atunci eram elev in clasele primare,nu stiam prea multe. Comutarea de pe o gama pe alta, se facea prin apasarea celor doua butonase care ieseau prin panoul frontal,situate deasupra butonului, cu care se cautau posturile de radio.

Edited by GEO 53 BN
Link to comment

De fapt, erau inseriate cele doua baterii, la mediana era conectat doar difuzorul.

post-176697-0-51857700-1495200353_thumb.jpg

Edited by miron1947
Link to comment

Eu totusi am indoieli ca semnificatia cifrelor este cea amintita. Daca as lua de buna aceasta informatie,asta ar insemna ca S720T,adica Gloria, a fost fabricat in anul 1972,ceea ce e...hai sa spunem cel putin ridicol,daca ne gandim ca inaintasul Gloriei a fost printre altele si S747T,adica Mondial sau S743 T1,adica Jupiter 2(aproape aceeasi treaba dar fara UUS). Care ar fi logica sa produci in 72 Gloria si in 74 sa te apuci sa scoti Mondial si Jupiter,considerate inferioare tehnic Gloriei? E ca si cum careva ar sustine ca prima data s-a fabricat Dacia 1300 si dupa aia Dacia 1100. Cred ca ceva informatie s-a pierdut pe drum,in decursul anilor.

Link to comment

Ce conteaza?

Mondial, Jupiter, Neptun sunt aparate care au precedat Gloria...dar nu se stie data exacta a aparitie lor...e ridicol!

Link to comment

Neptun a aparut inaintea Mondialului,dar nu asta era ideea.Nu vreau sa deturnam subiectul,si nici nu se cere data exacta,an,luna,zi,pt ca asta chiar e imposibil de dat.Ceea ce am vrut eu sa evidentiez in discutia de fata,este ca nu stiu cat putem pune baza pe logica interpretarii codului fiecarui aparat...undeva s-a strecurat o greseala,altfel logica asta ar trebui sa se potriveasca tuturor aparatelor fabricate de Electronica.Si din cate se vede,mai sunt si exceptii.

Link to comment

Nu conteaza. Probabil ca la inceput codul a insemnat ceva dar ca de obicei totul s-a bulibasit in cel mai natural spirit romanesc.

Nu cred ca e in stare cineva sa prezinte corect si cronologic aparitia aparatelor de radio produse in Romania nici macar pe ani ce sa mai zicem de luni.Radio Popular respectiv Electronica au avut si o perioda neclara in care au produs aceleasi aparate pana la disparitia Radio Popular.La fel a fost si cu Electronica si Tehnoton.

Eu merg pe Turist ca primul aparat.

Putem discuta si anul in care modelele au iesit din fabricatie? :rade:

Edited by mila
Link to comment

Tehnotonul n-a pastrat codurile de la Electronica,deci nu are rost sa-l aducem in discutie,cel putin nu acum...nu ca aici ar fi mai clare lucrurile.Au produs aparate in paralel,dar codurile erau diferite.De asta am si precizat mai sus,doar la cele produse de Electronica.

Link to comment

Aveti , aici , o poza cu trafurile de frecventa intermediara din Turist alaturi de trafuri cu aceeasi functie ,mai moderne, cu care au fost echipate Nordic,Mamaia,Albatros....se observa constructia mai 'din topor' a celor din Turist....ar putea fi un element care sa dovedeasca care radioreceptor a aparut primul....

.....primele 3 din stanga sunt de la RR Turist....

post-228380-0-23685800-1495211062_thumb.jpg

Edited by flomar60
Link to comment

Am ascultat la un radio Turist in anii '60, seara (ora 18 - vara), la tara, si am fost uimit de cate posturi de prindeau pe unde medii, fara perturbatiile de acum. Era o placere sa cauti posturile.

Edited by VAX
Link to comment

În cartea "Scheme comentate ale aparatelor de radiorecepție" de Andrei Vladescu,**ediția 1960**,singurele aparate cu tranzistoari sunt "Solistor S-595T" și "Sport S-605T",cu același tip de tranzistori-SFT.Asta ar putea să însemne că sunt singurele produse până la editarea cărții...O părere..

Link to comment

Ce conteaza?

Mondial, Jupiter, Neptun sunt aparate care au precedat Gloria...dar nu se stie data exacta a aparitie lor...e ridicol!

De un lucru sint sigur. Aparatul de radio Neptun a aparut la inceputul anilor '70 si a dupa aceea au aparut aparatele Mondial si Jupiter. Inainte de Neptun au fost aparatele Mamaia cu unde L,M,S,UUS si apoi Albatros cu L.M.S1,S2. Aparatul de radio Neptun se putea alimenta atit din baterii cit si de la retea cu un alimentator stabilizat,extern de 7,5V. Aparatul de radio Mondial la fel se alimenta cu baterii si avea (parca) alimentatorul incorporat. In scurt timp a aparut aparatul de radio Gloria fabricat de Electronica.

Link to comment

Daca puteti sau stiti, explicati va rog ce inseamna ''scurt timp''.Daca nu detineti informatia nu e problema,dar exprimarea in felul asta lasa loc de muulte discutii.

In concluzie,putem lua de buna codarea aparatelor fabricate de Electronica in felul cum a fost definita in prima postare? Posibil pana la un anumit nivel sa fie valabil...intrebarea e unde a aparut fisura,pt ca in exemplul dat de mine e cert ca nu se potriveste.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines