Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Influenta calitatii energiei asupra surselor


spinach

Recommended Posts

Este vorba de energie electrica.

Am pus un voltmetru digital cu inregistrare min/max la priza , la intrare in bloc ; este la fel ca in apartament , respectiv:

-pe o perioada mica de timp , exista o diferenta de 18v

-pe 3 zile , o diferenta cam de 30v

-frecventa de variatie este mult mai mare decit poate inregistra aparatul ; aparatului ii trebuie cam 0.3 secunde pentru o inregistrare

 

Intrebare : cu ce risc ne confruntam pentru diverse categorii : motoare , surse cu transformator , surse in comutatie , etc .

care dintre categorii ar trebui protejata ? sau poate ca nici una !

Edited by hspinache
Link to comment

Sa vad daca am inteles bine!....dvs. monitorizati tensiunea din cofretul general din scara blocului si din apartament?...si,in apartament aveti cu 18V mai putin??

Link to comment

Nu, este vorba despre variatiile retelei, o plaja intre valoarea minima si cea maxima, si subscriu la problema asta, si la mine tensiunea la retea variaza uneori in salturi destul de mari, mai cu seama cand cineva din zona foloseste aparatul de sudura, bine n-are cum sa fie in special pentru sursele in comutatie, condensatorii au cel mai mult de suferit.

Link to comment

Nu cred că niște variații de câteva zeci de Volți, chiar și rapide, vor influența negativ o sursă de orice fel. Cele liniare vor avea o disipație variabilă a diferenței de tensiune, iar cele în comutație vor modifica fie frecvența de lucru, fie lățimea semnalului, pentru a compensa.În ambele cazuri funcționarea nu este perturbată. Mai deranjante și dăunătoare ar fi întreruperile frecvente de curent, mai ales cu revenire rapidă.Alea solicită cel mai rău orice aparat.Împotriva acelora se poate pune un disjunctor cu revenire temporizată, dacă se întrerupe scurt timp, să se recupleze doar după 5 minute de exemplu.Asta cel puțin pentru frigidere și lăzi frigorifice ar fi utilă, fiindcă după o întrerupere ,,în sarcină,, și o recuplare imediată, compresorul nu mai poate porni și motorului i se decuplează termic siguranța de protecție.

Link to comment

Daca este asa cum zice Marian, atunci eu sunt recordman din punctul asta de vedere!...la mine iarna scade pana la 190V si vara ajunge la 250V!!....electrocasnicele suporta de ani de zile tratamentul asta si nu se plang!....

Link to comment

Mda ! Trag concluzia ca asa este normal si inca este bine ! Dar avem un contrct de furnizare cu ceva indici de calitate !

Link to comment

Tensiunea de la priza nu e stabilizata. Ea variaza cu sarcina sau dupa cum e aleasa de catre tap-changer (uite ca nu-mi vine in minte termenul romanesc).

Link to comment

Normal ca nu e. Daca langa tine ai un industrias care porneste un cuptor gigant, vei simti si tu asta. Se simte efectul unei sarcini mari si pe la sate cand sudeaza un vecin. Tot consumul se rasfrange asupra generatorului la capatul sistemului. Pe masura ce pui consumatori, acesta se franeaza si trebuie sa se bage mai multe lemne in foc pentru ca acesta sa razbeasca. Si pana baga ei lemne, tu iti opresti consumatorul si uite asa nu se tin ei cu puterea produsa de tine cu consumul.

Link to comment

Se simte efectul unei sarcini mari si pe la sate cand sudeaza un vecin.

Scaderea de tensiune la consumator este urmarea rezistentei ohmice a conductoarelor de legatura dintre traful 20/0,4kv si consumatorul respectiv....

Un traf de alimentare folosit in mod obisnuit la sate este traful de 250KVA....acesta are un curent nominal in secundar de 366A iar plotul comutatorului de tensiune se alege ,de obicei, pe valoarea de 410-420V,echivalent cu 240V monofazat....asta ca sa se compenseze caderile de tensiune catre capetele retelei....conductoarele de legatura intre traf si consumator sunt de obicei de 3 x 70mm2 + 50mm2....la o lungime de 1km si un curent de aprox. 200A pe plecarea respectiva,un consumator plasat la capatul acestei plecari va mai avea disponibil aprox. 210V tensiune....masuratori facute concret de mine pe vremea cand lucram in sistem,dupa o reparatie capitala a respectivei retele electrice...cu alimentarea veche,acel consumator avea doar 190V la acelasi consum pe plecarea respectiva....de asta spun ca cele mai mari caderi de tensiune se produc pe conductoarele de alimentare...generatorul (traful) este capabil sa duca dar se pierde multa tensiune pe rezistenta interna a conductoarelor....

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines