Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandari pentru iluminat cu COB, din sistem fotovoltaic de 24V CC


Postări Recomandate

Salutari. Sant in constructia unui sistem voltaic minim, care nu are in momentul asta ca scop, sa sustina motoare mari sau alti consumatori mari, rezistivi. Nu vreau sa inlocuiesc reteaua ci doar sa produc eu necesitatile uzuale ale unei case( laptop, tv, modem, satelit, iluminat, etc). Am cumparat deja un invertor de 2400w de generatie noua( Peak Efficiency 93%, spune producatorul) dar care are totusi, un consum in gol de 25w. Adica mai mult decat cele 2 becuri ,care functioneaza seara la mine in casa, deci i-mi dubleaza de fapt consumul pe iluminat, fara sa mai vorbim de randamentul becurilor cu led din comert, fara sa mai spun ca are si un ventilator zgomotos cat timp este pornit acel invertor.

 

Am fost sfatuit pe forumul de fotovoltaice, ca pentru a avea un randament superior, ar trebui sa ma orientez spre un iluminat direct din baterii, (care oscileaza intre 24-28V) spre becuri, care se pot gasi la aceasta tensiune, sau una foarte apropiata.

Citind un pic aceasta sectiune a forumului am ajuns la concluzia ca ledul COB este cel mai eficient, ca daca vreau sa obtin maximul lui de randament trebuie sa il folosesc la 1/3 din capacitate, la fel si amperajul lui, ca sa nu se infierbante prea tare.

 

De aici, incolo, va rog pe voi sa veniti cu pareri; unde nu am apreciat corect situatia, care sant piesele necesare si unde le gasesc (de exemplu TME, este magazin romanesc sau doar are pagina in lb. romana ?) si cam ce recomandari aveti voi in cazul unui iluminat dintr-o sursa de curent care oscileaza intre 24-28V; nu oscileaza brusc, dar nici nu este o alimentare fixa.

 

Ca pretentie as dori, totusi, sa pot raci acel corp de iluminat(cu 3 COB-uri, teoretic acopera cele 360de grade) cu un radiator pasiv.

Ma intereseaza o varianta mai puternica in jur de 100W la fostul bec incandescent, dar nu ma supar daca se poate si mai mare, fara sa ceara racire activa, si o varianta mai mica, in jur de 60-70W cat mai economica, ca si pret, si aceiasi racire pasiva.

 

Va multumesc pentru rabdare... si pentru eventualele pareri.

Editat de stupidman
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Nu numai ca ai intrebat frumos, dar vad ca te-ai si documentat, ceea ceeste foarte bine.

 

Acum hai sa luam unele din subiectele/intrebarile tale pe rand:

 

1. Ca introducere:

- solutia uzitata este 12/24C CC -> convertor la 230V~ -> conectare becoled din comert.

Beneficiaza de un randament scazut al primei conversii, de randament/control prost al curentului din driverul becoledului, de leduri uzual de calitate proasta, de racire insuficienta a ledurilor si de viata scurta. Randamentul implicad conversia si pierderile in driver este uzual sub 50lm/W

Este evident o solutie proasta, buna pentru semidocti care se pricep sa conecteze invertorul la baterie si bec...

 

Singura solutie buna ai si amintit-o: folosirea direct a curentului continuu din baterii, ceea ce asigura randament mare - iar randamentul mare este cea mai importanta conditie la functionarea pe baterii. Poti sa atingi chiar si randamente de la baterie la lumina de 150lm/W, adica de 3 ori mai bine cel putin fata de cazul precedent.

Asta mai ales cand merita eforturi chiar si o crestere de 10%...

 

2. Invertorul pe care l-ai luat merita conectat rareori, nu sa fie permanent conectat, deci iti sugerez sa faci toata instalatia uzuala in curent continuu.

 

3. Ce zici tu de bateriile tale 24-28Vcc si COB este o asociere foarte buna. Ba chiar este singura asociere pe care as recomanda-o.

Asta cu COBuri normale (33-39V) cu 12 jonctiuni inseriate. Cu un driver ieftin si uzual cu XL6009 vei putea sa alimentezi lejer COBuri pana in 10W,m iar pornind de la 24-28V randamentul va fi foarte bun, probabil peste 90%. Cuplat cu un COB la un punct de functionare de 180lm/W vei obtine randamentul total de la baterie la lumina peste 150lm/W.

 

4. 2-3 Coburi pentru iluminarea 1 (echivalent 100W) si 2, poate chiar 1 pentru cea mai slaba. Daca iti permiti 3 coburi fiecare la 3,3W reali vor fi usor de racit, iar daca sunt COBuri de peste 20W vei avea randament poate peste 200lm/W.

Costul ar fi 20-30 lei bucata. Cu economie te descurci si la pret mai mic, poate la jumatate, insa desigur cu randament mai mic.

La 3W poti raci COBul simplu prin montare pe un profil de aluminiu uzual, foarte ieftin.

 

5. Nu iti trebuie iluminare la 360 grade, de obicei lumina bate de sus in jos... deci chiar nu vrei peste 180 grade!

 

6. Stai linistit cu variatia de tensiune, eu am o lampa cu driver cu XL6009 care are in sarcina un COB care merge la 33-34V si primeste alimentare de numai 5Vcc. La tine driverul va avea regim mult mai lejer si randament foarte bun, iar orice variatie pe baterii nu se va transmite deloc la leduri pentru ca driverul va tine curentul absolut constant.

Link spre comentariu

Cand am spus 360 de grade m-am referit la dispunerea lor in plan orizontal(120X3, deci 3 leduri ar completa perfect cele 360 grade) Trebuie sa ma explic cum am gandit dispunerea ledurilor si e pacat ca nu stiu sa folosesc un program de desen tehnic. M-am gandit ca daca ridicam cele 3 leduri, lipite intre ele pe una din laturi(baza), intr-un unghi de 30-35 de grade, reusim sa iluminam si tavanul, lucru care trebuie sa recunoastem ca da alta stralucire incaperii. Eu am o lampa video cu 160 de leduri si am probat-o sus in locul becului, in mijlocul camerei; ei, tavanul ramane total in umbra, deci lumina nu se poate compara cu un becoled din comert.

De asta, cred eu, ca trebuie gandita o metoda de dispunere a ledurilor, care sa asigure si racirea lor pasiva si iluminarea tavanului. Atasez o poza , si-mi cer scuze pentru slaba realizare a desenului. Si practic, este posibila realizarea unei piramide intoarse(de aluminiu masiv), cu 3 laturi, cu fețele bine slefuite, pe care sa fie lipite ledurile cu o pasta termica intre fețe si led, iar baza piramidei, la fel, lipita de un cooler de pc(prin pasta si surub), sau un alt fel de radiator fanless

https://postimg.org/image/ehl5lqvqp/f88a51d9/

Link spre comentariu

Aici este problema de "scoala".

 

Scoala clasica lumina tavanul si ce venea in jos era din reflexie, varianta cu randament slab.

Varianta ulterioara a fost cu lumina directionata in jos si tavanul neiluminat special, varianta total acceptabila - nu are rost sa luminezi tavanul daca nu ai nici o activitate acolo.

 

Acum pentru "preferinta" ta pot sa spun ca actualmente construiesc niste corpuri de iluminare cu doua "sectiuni":

- cea puternica, bate de sus in jos, T=4000K sau 5000K

- cea secundara, bate in sus si spre lateral, T=3000K. Puterea este maxim 30% din sursa de mai sus.

Ambele sunt dimmabile asa incat la puteri mici se poate ca sursa de 3000K sa aiba putere de cateva ori mai mare decat cea principala.

 

Ideea este ca daca doresti iluminare puternica doresti si culoare mai alba si iluminarea directa cu randament mare este cea folosita

Iar pentru iluminat difuz/ambiental poti sa ai lumina calda, si iluminare prin reflexie pe plafon.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări