Guest cornelz Posted May 5, 2017 Share Posted May 5, 2017 Restaurez un aparat Nordic(nu pentru vanzare ci pentru sufletul meu),Deoarece a fost aparatul copilariei mele.Persoana de la care a fost cumparat,nu a umblat in el in schimb l-a folosit cu alimentatorul ars(tranzistorul ars baga 20V),mai mult timp pana a ars finalii. Pe FM functioneaza corect, dar pe partea de AM(lungi,medii,scurte)nimic....parca nici nu oscileaza.Am schimbat primul tranzistor din oscilator(cel cu claviatura),dioda detectoare,tot nimic.....claviatura merge impecabil, am schimbat tot modulul cu partea de audio si cei trei tranzistoti RF, de la un alt Nordic de piese si face acelasi lucru, nu oscileaza in AM. Poate aveti idei cei care ati lucrat aparate Mamaia ca au aceleasi blocuri. Link to comment
Radiotelegrafist Posted May 5, 2017 Share Posted May 5, 2017 O schema era de mare ajutor,ne puteam ghida dupa ea. Asta este cea mai buna metodahttps://www.youtube.com/watch?v=GLbENQuFdoo Link to comment
Guest cornelz Posted May 5, 2017 Share Posted May 5, 2017 Asta este schema.Am una si mai detaliata dat o sa o postez mai tarziu. http://i66.tinypic.com/qystxy.jpg Link to comment
surubarila Posted May 5, 2017 Share Posted May 5, 2017 Sanatate permanenta ! Verifica TOATE contactele claviaturii pe fiecare buton in parte si in ambele pozitii , faptul ca "merge" impecabil (dpdv mecanic inteleg) nu conteaza.Sunt puncte de masura cu tensiuni , pune instrumentul si unde nu e in regule vezi de ce.Mai rar am intalnit bobine intrerupte la lipitura dintre piciorus si sarma de bobinaj. Link to comment
Guest cornelz Posted May 5, 2017 Share Posted May 5, 2017 Am desfacut claviatura,am curatit contactele, am schimbat pastilele, apoi am masurat fiecare contact.Totul aici este in regula atat mecanic cat si electric.Problema este ca nu oscileaza in MA....nu are nici acel fasait nimic. Link to comment
viopa Posted May 5, 2017 Share Posted May 5, 2017 (edited) Da, probelmele ce apar la aceste aparate sunt de obicei din cauza comutatorului de unde. Nu cupleaza , deci masurate tensiunile . Puteti spune ca functioneaza mecanic doar atunci cand montati alt comutator nou. Edited May 5, 2017 by viopa Link to comment
Guest cornelz Posted May 5, 2017 Share Posted May 5, 2017 Am desfacut si curatit cateva zeci de tastaturi de acest tip pentru Albatros, Mamaia 4 si mi-au iesit intotdeauna foatre bine.Am pungulite cu pastile noi pentru ele.Defectul aceta nu l-am gasit decat la acest Nordic.La Albatros se duce acea dioda DC2 in acelasi bloc cu claviatura, la mamaia nu fac bine contact contactele, dar la Nordic am reusit sa incerc sa cer ajutor cu toate ca am imbatranit reparand la ele. Link to comment
surubarila Posted May 5, 2017 Share Posted May 5, 2017 (edited) Tensiunile in punctele indicate OK ? Tz. luati din celalalt aparat i-ai verificat ? Scuze despre tensiuni a spus colegul. Edited May 5, 2017 by surubarila Link to comment
Guest cornelz Posted May 5, 2017 Share Posted May 5, 2017 Am gasit .....era un circuit imprimat corodat chiar sub sacaz pe spatele tastaturii, dar fara sa fi facut oxid .Pur si simplu intrerupt intre tasta de US si oscilatorul local. Acum functioneaza pe toate lungimile de unda si vreau sa multumesc tuturor pentru ajutor.Nu este putin lucru cand te apuca disperarea si ai epuizat cam tot ce stii, sa constati ca esti ajutat cu o idee sau un pont din experienta de o viata. Link to comment
ghmihairo Posted December 3, 2021 Share Posted December 3, 2021 La 05.05.2017 la 9:16, Vizitator cornelz a spus: Asta este schema.Am una si mai detaliata dat o sa o postez mai tarziu. http://i66.tinypic.com/qystxy.jpg http://i66.tinypic.com/qystxy.jpg Va rog, sa repostati schema radioului. Multumesc! Link to comment
ghmihairo Posted December 5, 2021 Share Posted December 5, 2021 La 03.12.2021 la 10:25, ghmihairo a spus: Va rog, sa repostati schema radioului. Multumesc! Multumesc, nu mai este nevoie. Link to comment
Recommended Posts