Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
gica70

Fuuziune la rece

Recommended Posts

Ce parere aveti?


"La 14 ianuarie 2011, într-o conferinţă de presă organizată la Bologna, a fost prezentat un rezultat aparent uimitor: un aparat în stare să genereze mai bine de 10 kW, folosing ca alimentare circa 400 W. Andrea Rossi şi Sergio Focardi, numele celor doi oameni de ştiinţă de la Universitatea din Bologna, au demonstrat că prin folosirea unui aparat (Rossi Energy Amplifier) care conţine o pudră foarte fină de nichel într-un tub metalic în care se găseşte hidrogen presurizat şi un rezistor prin care circulă curent electric, se produce o cantitate de energie corespunzîtoare unui factor de câştig de circa 30.


Adică, atunci când se consumă circa 400 W, se produc circa 12,000 W (12 kW). Cum au măsurat cei doi cercetători acest factor? Prin observarea faptului că, în urma acestui proces, în fiecare minut, o cantitate de apă de 292 grame, aflată iniţial la 20 de grade Celsius, se transformă în vapori (corespunzător unei temperaturi de circa 101 C). De aici au calculat căldura totală generată şi au găsit factorul 30 raportat anterior.


Care ar putea fi procesul ce produce acestă energie? Rossi şi Focardi susţin că nucleele de nichel şi cele de hidrogen ar putea suferi un proces de fuziune în aparatul pe care l-au produs, generând nuclee de cupru şi….energie. Ba, mai mult, cei doi susţin că au reuşit să obţină în laborator factori de câştig până la 400, însă procesul în această situaţie ar deveni periculos, deoarece se pot produce explozii.


Detaliile sunt foarte neclare şi există doar speculaţii legate de procesul care ar putea fi responsabil. Majoritatea oamenilor de ştiinţă sunt sceptici."


Edited by gica70
Link to comment
Share on other sites

Daca vorbim despre o lucrare stiintifica, un citat serios trebuie sa contina numele autorilor, numele lucrarii, revista si paginile. Exemplu: "D. Hirabayashi, T.Yosikawa, Y.Kawamoto, K.Mockizuki, K.Suzuki, Characterization and applications of calcium ferrites based materials containing active oxygen species, Adv. Sci. Technol 45 (2006) 2169–2175". Revista stiintifica trebuie sa fie una serioasa, cu referenti si cu index I.S.I. si poate fi consultata pe Internet.

Restul este "zgomot informational" si nu trebuie luat in consideratie, consuma inutil timp si neuroni.

Gogosi despre fuziune la rece (titan + deuteriu, etc.) au circulat si vor mai circula, dar trebuie, inainte de a citi asa ceva, sa verificam daca este o informatie stiintifica sau nu.

Link to comment
Share on other sites

 

Rossi şi Focardi susţin că nucleele de nichel şi cele de hidrogen ar putea suferi un proces de fuziune în aparatul pe care l-au produs, generând nuclee de cupru şi….energie

Stiam ca stiinta merge pe certitudini nu pe presupuneri, deci aia doi nu prea erau convinsi ce se intampla dar erau uimiti de rezultata?

Si eu pot spune ca incalzesc 1m^3 de apa cu doar 2W, aaa am omis sa spun si ce cantitate de gaz consum.

Link to comment
Share on other sites

Despre experimentul pomenit nu se cunosc amanunte, totusi energia eliberata per pereche care fusioneaza este de regula de cativa Mev, in cazuri exceptionale sute sau zeci de Kev, astea fuzioneaza mai usor, dar si randamentul este prost, un exemplu este heliu3.

 

Asta inseamna ca la ceasta reactie se elibereaza radiatii ionizante de energie destul de mare, fie particule cu energii considerabile, care sunt de fapt tot radiatii ionizante conform teoriei relativitatii.

 

Poate fi fuzionat si hidrogen usor din apa obisnuita insamintata cu anumite nuclee, in regim de cavitatie la presiune foarte mare, asta e un experiment vechi am testat si eu in urma cu mai bine de 17ani la Institutul de electrochimie si materie condensata din Timisoara.

 

Deoarece nici un material cunoscut nu rezista la cavitatie in astfel de conditii, necesita un concentrator acustic special alcatuit din apa sub presiune, cavitatia nu apare la contactul metal apa ci in apa, concentratorul este o sfera goala din aliaj de titan fatetata poliedric, pe fatete sunt montate cateva zeci de traductoare ultrasonice.

 

Dar nu recomand nimanui sa stea in aprpierea unui astfel de dispozitiv, desi reactia ca bilant era de cativa w si grosimea peretelui sferei era 20 cm totusi radia puternic, experimentul a fost facut intr-o boxa de beton cu pereti de 1 m grosime.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines