Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

QRO GU 81m


Postări Recomandate

Salutare,

Vreau sa ma apuc de constructia unui liniar conform schemei atasate. Traducerea a fost facuta de mine, cu google translate, asa ca daca e ceva ciudat, nu trageti in pianist.

In documentatie zice sa "dezbrac" tubul. E chiar asa imperativ necesar? Eu as vrea sa-l las asa cum l-a facut sovieticul, cu fusta si coarne.

 

Multumesc anticipat de pareri/ sfaturi.

GU81M aplifier EN.pdf

Link spre comentariu

Sa nu-l "infofoliti", in sensul ca sa aiba loc in care sa apara curentii de aer de racire. Eu cred ca la asta se referea. Un ventilator n-ar face rau, dar aduna mult praf si trebuie intretinere periodica. N-am inteles de ce vreti sa folositi tubul ca trioda cu grila la masa. Presupun ca functioneaza stabil si in regim de pentoda, daca montajul este realizat corect (ecranari).

Link spre comentariu

Avantajul "dezbracatului" este ca reduci inaltimea lui si implicit a montajului.

Ce am facut pe vremuri a fost cu soclul lui si a mers fara probleme cu tubul culcat, sa nu fie asa inalt ampliful.

Bieninteles cu grila la masa, avantajul mare fiind simplitatea si faptul ca nu`ti mai bati capul

cu ce sa faci cu restul de watti ce ramin pina la suta ce o livreaza rig-ul.

 

Grig

Link spre comentariu

"Dezbracarea" unui GU-81M este periculoasa si incomoda, viata unui tub este scurta (750 de ore) si trebuie inlocuit de mai multe ori. Problema lui este racirea exterioara. Daca finalul nu are sarcina adaptata, anodul disipa prea mult si lumineaza. Am facut si eu prin anii '70 un final de 1500 W cu doua GU-81M pentru frecvente mai joase, VLF si LF. Tuburile erau intr-o cutie din tabla de aluminiu si racite cu un ventilator de geam. Temperatura anozilor era verificata cu doua fotodiode IR (BC-uri taiate). Cand anozii luminau vizibil (in timpul reglajelor), curentul era redus automat prin cresterea negativarii. Desi au lucrat tot timpul la puterea nominala, tuburile au rezistat mai mult de 750 de ore.

Link spre comentariu

Daca amplasezi judicios componentele in carcasa, nu o sa ai probleme in 28 Mhz.

 

 

... Am vazut multe amplificatoare construite in YO. 90 % dintre ele mergeau prost pentru ca erau prea "frumos" si "aerisit" lucrate. Lampile erau puse frumos in spatele cutiei, langa ventilator, iar filtrul PI pe panoul frontal, normal, sa poata fi reglat.... De la anodul lampii la filtrul pi venea un fir de 40cm tras "elegant" la 1cm paralel cu carcasa... (capacitate parazita 10 pF). Ulterior concluzia era "EL509 sau GK-71 sau GU-50 nu merge bine in benzile de sus" Nicidecum nu se punea nici o clipa problema unei proiectari si constructii defectuoase...

 

In ceea ce priveste GU-46, atata timp cat ii ceri doar 600W, da, va fi nemuritor. Totusi, fata de tuburile cu anod de grafit, este o palida umbra. Cel putin rusii pe forumuri vorbesc des despre anozi de GU-46 (tabla) topiti... Sigur, nu la "puteri legale" de YO...

 

 

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

Amplasarea componentelor este esentiala pentru buna functionare a amplificatorului.Pentru ca am renuntat la GU46 si m-am reorientat spre alt tub(QB3,5/750)am cautat sa gasesc o solutie de asezare cat mai buna a componentelor din amplificator si am gasit asa ceva la: http://faculty.frostburg.edu/phys/latta/ee/6146amp/6146amp.html ,care desi este un amplificator cu un tub mai mic ofera multe detalii constructive interesante;trebuie doar adaptat la tuburile noastre.Cat priveste carcasa de calculator mie personal nu mi pare prea buna;nu are suficienta rigiditate mecanica asa ca voi folosi un sasiu,custom design,din cornier de aluminiu si tabla de aluminiu inspirat dupa proiectul lui AA8V.Succes la construit si nu grabi proiectul...73,YO6HEM.

Link spre comentariu

Nu am nici o graba cu proiectul, deocamdata studiez problema.

Dupa ce voi avea transformatoarele si condensatoarele variabile ma voi gandi la o carcasa. Intr-adevar, o carcasa de computer este cam subreda, mai ales pentru transformatoare.

Momentan nu am decat lampa.

 

post-175041-0-02746200-1493575096_thumb.jpg

Link spre comentariu

Motivul a fost soclul tubului destul de scump(original)si nu prea mai am timp sa fac unul diy asa cum ar trebui.Apropo GU81 se gaseste inca destul de usor si la preturi decente;este de preferat sa ai din start doua tuburi inainte sa te apuci de construit.Transformatorul pentru tensiunea anodica sa fie dimensionat pentru o putere de 1,2kw reali si regim continuu de functionare ,daca vrei sa ai un semnal curat in antena;iar cel de filament este cel mai bine sa il bobinezi in asa fel,incat in functionare transformatorul sa nu se incalzeasca mai mult de 40~50 grade in regim continuu.Practic eu l-am calculat, dar nu mi-a iesit niciodata din prima si a trebuit sa desfac transformatorul de cateva ori pana a iesit ceea ce trebuie,adica sa respect tensiunea si curentul de filament cerut de tub.De ex. pentru QB3,5/750(EL6471) am folosit in secundar sarma de 2,5mm litat la infasurarea de filament.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Au trecut doi si nimeni nimic...intre timp dupa ce am prins curaj cu QB3,5/750,am trecut la GU46 cu soclu diy.Ma gandeam  ca o sa fie complicat,dar pana la urma a fost chiar simplu.Are toate calitatile:e simplu,ieftin si functional fara probleme;deocamdata amplificatorul este dezmembrat pentru ca vreau sa il trec printr-un proces de facelift...hi!asa ca m-am gandit sa pun o poza cu minunea.Piesa pricipala este o mufa de prelungire din tabla galvanizata(fi=100mm) folosita in climatizari si cativa pini din alama cu filet pe pinii tubului...intre mufa si tub este pusa tresa din coaxial pentru a face g3 contact corect cu masa ...restul se vede din poza.

IMG_0737.JPG

Editat de Vizitator
Lipsa poza.
Link spre comentariu
Vizitator

Servus Emil. Ma bucur sa vad ca te lupti cu "lampeshka" aia. Banuiesc ca vrei sa o faci cu grilele la masa, ca are G1 la inelul metalic, destul de neplacut de lucrat cu atac pe G1. Totusi, daca e cu grilele la masa, nu inteleg de ce nu ai lipit direct in soclu pinii 2 si 3 la inelul metalic de pe G1. Schema lui Benzari cu circuitul ala LC amortizat in grile mi se pare complicatie inutila. Cel putin la GU-81, eu am avut varianta cu grilele la masa fara nici un circuit LC si mergea binisor. Singurul meu nakaz cu ampliful ala era ca cerea drive de peste 100W pentru 1 KW out... Poate la GU-46 va fi mai usor, e o lampa mai nervoasa decat GU-81...

Link spre comentariu
Vizitator

Nu ma mai lasa sa editez postul de mai sus. Cred ca eram prea somnoros, nu am vazut ca G3 e la inel. Credeam ca e G1.  Asadar, ampliful e cu atac pe G1 sau pe catod?

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări