Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest skodaru

Radio Albatros

Recommended Posts

Guest skodaru

Salutari! N-am mai intrat demult pe aici, dar colectionarea de radiouri a ramas in mine. Ieri am primit de la o cunostiinta un Radio Albatros,de prin 1975, din pacate nefunctional. Am desfacut capacul sa ma uit in interior,la baza s-au facut niste adaptari. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa incerc radioul cu alt difuzor, si chiar a barait ceva, dar un fir s-a dezlipit si nu mai merge deloc. Acuma intrebarea mea e, pot renunta la adaugirile facute in timp?Oare unde era lipit firul respectiv?

O schema are cineva?

C3XNBXLZ.jpg CED17Ewr.jpg wWXKZ2Iu.jpg 6lIWF5nz.jpg k6Xkdyqv.jpg UMvAyhE8.jpg 7c3sXMhU.jpg

Edited by skodaru
Link to comment
Share on other sites

Daca tot ai la indemana schema,da jos improvizatia aia de alimentator,adu aparatul in stare de functionare asa cum a fost de la mama lui,si daca vei simti nevoia sa-l folosesti ca aparat de zi cu zi,din piesele alea,poti incropi un alimentator facut mai gospodareste,nu cu sarme inodate in aer.Altfel,acolo era locul bateriilor,si daca il vrei pt colectie,ar trebui restaurat asa cum a fost la iesirea de pe poarta fabricii,adica acel loc destinat bateriilor,nepopulat.

Link to comment
Share on other sites

Guest skodaru

Trebuie sa faci rost de tubuletul original din plastic in care se introduceau bateriile. Eu am unul in plus dar nu arata prea bine

Ar fi bun si acela,decat nimic.

 

Mersi mult pentru schema si caietul de service si de sfaturi. Il voi readuce la stare cat mai originala.

Am dat jos alimentatorul,se pare ca era lipit doar la + si - si un fir care era dezlipit si nu stiu unde mergea. Ce-i mai lipseste in interior/ce mai e in plus?Ca nu pot sa-mi dau seama, in afara de carcasa bateriei.

Imi lipseste un surub de prindere al manerului( este adaptat altul care e gripat si vreau sa-l tai) si unul de prindere al capacului spate. De asemenea,antena e cam varza,ies bucatile afara. Nu are cineva in plus acestea?

f2IJms7R.jpg J1WJgUqy.jpg sMaZyJqV.jpg 3Nmzawfk.jpg 9sseBhrX.jpg

Edited by skodaru
Link to comment
Share on other sites

Exista o neconcordanta intre schema Albatros postata de @adi 1967 si aparatul in cauza. Pe blocul din mijlocul aparatului, unde avem cicuitele de semnal si cele 4 bobine ale oscilatorului local, se observa prezenta a trei tranzistoare cu siliciu, unul avand capsula vopsita in verde. Pe schema, oscilatorul local e realizat cu 1 tranzistor cu germaniu, de tip AF 125 iar mixerul cu EFT, care se regaseste si pe placa.

Posibil ca cele 2 trz negre sa fie folosite ca "dioda" stabilizatoare in montajul oscilatorului local, notata "MA 2" pe schema.

E un aparat bun, merita pus in functiune. Seamana izbitor cu "Mamaia", doar ca acesta din urma avea si gama UUS, blocul respectiv fiind echipat cu 2 tranzistoare AF 139.

Edited by +_Florin_+
Link to comment
Share on other sites

Posibil ca aparatul sa fi suferit modificari ,nucred ca a iesit din fabrica asa.Cei doi tranzistori trebuiau sa fie cu germaniu,iar cele doua diode inseriate sunt cu siliciu sunt din seria DC...

post-202543-0-63036700-1493611189_thumb.png

post-202543-0-43532200-1493611199_thumb.jpg

post-202543-0-86131300-1493611687_thumb.png

Edited by adi1967
Link to comment
Share on other sites

Al doilea tranzistor (schimbatorul de frecventa sau "mixer") e clar cu germaniu, EFT 317 ... 319. Sa admitem ca fabrica a montat si cele doua "DC" serie.

Dar tranzistorul oscilator local pare un pnp cu siliciu, eu n-am vazut in viata mea tranzistoare AF xxx in capsula de plastic si am desfacut zeci de aparate solid state din epoca germaniului, diverse productii.

Nu-i problema, aparatul poate functiona excelent si in conditiile actuale, doar ca mi s-a parut interesanta neconcordanta intre schema si realitate.

 

Ai 8 electrolitici pe placa amplificatorului audio (dreapta in poza), ar trebui inlocuiti preventiv cu unii noi. Sunt prea batrani.

Sau macar schimba electroliticul din circuitul RAA de pe placa amplificatorului de frecventa intermediara.

Eu as "improspata" si comutatorul de game folosind un spray pentru contacte cu lubrifiere.

Variabilul la fel, ar trebui demontat si spalat bine in benzina, apoi reunse rulmentul si lagarul din spate al axului.

 

Sigur, depinde de cat timp te-ai hotarat sa aloci acestui aparat :rade: .

Link to comment
Share on other sites

Ala pare un BC din seria 25X,si in mod sigur n-a fost montat de fabrica.Ori cineva a avut nevoie de un AF si n-a vrut sa lase locul gol,ori din lipsa de altceva,a bagat BC-ul acolo,pe principiul ca merge si asa.Probabil intre operatiile de restaurare se va numara si schimbarea BC-ului cu un AF.

Link to comment
Share on other sites

Guest skodaru

Da,il voi reface cat mai bine si cat mai original,doar ca acum stau prost cu timpul. Sper sa ma pot apuca de el cat mai rapid.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines