Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
cavit

Colectie de modulatoare sinus pwm pentru invertor.

Recommended Posts

Am deschis acest topic sa putem alcatui o colectie de solutii la acesta problema, si altele in afara de EG8010 si EG8030 si placile respective egs002 si egs031, deoarece nu se gasesc in Europa, alte solutii domestice cu microcontroller, si pentru varianta modulatiei bipolare la monofazat, deoarece aceasata nu introduce bruiaje pe modul comun, am gasit ceva pe un blog cu surse cu tot, dar nu este bipolara.

http://tahmidmc.blogspot.ro/2012/10/generation-of-sine-wave-using-spwm-in_10.html

 

Este una si pe atmega tot acolo dar e tot cu unipolara.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Iata si una cu FPGA dar tot unipolara.

https://www.researchgate.net/publication/251993649_FPGA_implementation_of_Unipolar_SPWM_for_single_phase_inverter

 

Oare fpga-ul e mai intuitiv de programat decat controllerul.

 

Se vede treaba ca astea cu origine China, Honk Kong nu se gasesc de vanzare pe aici.

 

Asta bipolara e simplu de facut si analogic cu un oscilator sinus care reproduce sinusoida dorita fie wien cu agc cu fotorezistor, fie bubba, un generator triunghiular un comparator si 2 ir2111 (cu inversare interna si dt) numai ca frecventa este pe oscilator rc si nu este foarte stabila.

 

Bipolara chiar daca are ceva mai mare THD ca unipolara, toate sunt pe modul diferential si pot fi filtrate, modul comun este curat, dupa filtrare iesirea este curata atit pe modul comun cat si pe diferential.

Link to comment
Share on other sites

Cu asta inchei.

 

Chiar daca variantele de modulare uniplolara au mai putine armonice in teorie, totusi teoria mutatoarelor ne obliga sa oferim o cale permanenta pentru circularea puterii reactive, altfel comutatoarele de forta vor fi distruse.

 

Modulatia bipolara spwm cu doua nivele presupune o comanda continua a celor patru comutatoare, factorul de umplere alternand sinusoidal pe cele doua diagonale, astfel este oferita o cale permanenta pentru puterea reactiva, singurii timpi morti sunt dt-urile pentru preinitimpinarea crossconductiei, acest tip de modulator merge cu orice, inclusiv puteri reactive pe armonice destul inalte care apar la variatoarele cu triac, deci poate actiona aspiratoare, masini de spalat, scule de mana cu soft start fara probleme.

 

La acest tip de modulare armonicele purtatoarei apar pe modul comun dar, nu si ale fundamentalei ca la unipolara, pot fi usor filtrate cu un filtru diferential de mod comun, de asemenea poate fi injectata radiofrecventa dinspre iesire, cablul lung de la iesire actionand ca antena, este atenuata de filtrul de mod comun, dar necesita un snubber legat si la barele de curent continuu din cel putin 2 condensatori si doua rezistente , nu doar unul intre iesiri rc serie, deoarece aceasta radiofrecventa injectata invers aduce diodele din IGBT in regim de recuperare inversa fapt ce duce la distrugerea IGBT-urilor (experienta personala).

 

La modulatia unipolara deoarece cate 1 igbt este deschis permanent cate o semiperoada de 10 ms actioneaza ca shunt cu bara de alimentare si merge si cu snubber simplu rc serie intre iesiri timpul cat sunt expuse diodele la radifrecventa este scurt dt/10ms, in caz ca dt este 500 ns, expunerea este 1/20000 cele de pe ramura SPWM sunt protejate de snubber.

 

Iata si cateva aspecte teoretice.

 

https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiXuLns8snTAhUCfywKHXC3CdkQFghMMAk&url=https%3A%2F%2Fweb.wpi.edu%2FPubs%2FE-project%2FAvailable%2FE-project-042711-190851%2Funrestricted%2FPWM_Techniques_final.pdf&usg=AFQjCNGFcF9EfMOLP3smAKNYl7PihCq93w&sig2=aFt91__V2VDwTWFRpt9BxQ

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines