Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
T.Sorin

S-a modificat legislatia pentru radioamatori

Recommended Posts

La data de 13.04.2017 a fost publicata :

Decizia nr. 245/2017 privind reglementarea serviciului de amator

O puteti gasi la urmatorul link : http://lege5.ro/Gratuit/ge2tmnjqhezq/decizia-nr-245-2017-privind-reglementarea-serviciului-de-amator

 

 

Cateva aspecte noi :

 

->clasa a III-a restrans a fuzionat in clasa a IV-a

->(4) Certificatul de clasa a IV-a este echivalent certificatului CEPT Entry-Class.

Edited by T.Sorin
Link to comment
Share on other sites

Dap. Stiu. Tocmai am dat examen... :rade:

 

 

Si un coleg de-al meu a sustinut astazi examenul si mi-a adus la cunostinta acest aspect . Din punctul meu de vedere ar fi trebuit sa continue macar in luna introducerii acestei decizii examinarea dupa vechea programa , iar de la aceeasi zi , luna urmatoare sa intre in examinare noile reglementari , dar de ... Si eu doresc sa sustin examenul pentru clasa a III -a in toamna .

Edited by T.Sorin
Link to comment
Share on other sites

@Rx-Tx Cred ca v-ar ajuta acest document :

https://www.radioamator.ro/misc/regulament_radiocomunicatii.pdf

 

iar in completarea sa , site-ul ANCOM categoria radioamatori pentru alte documentatii : http://www.ancom.org.ro/radioamatori_2899

 

Cu referire la recentele modificari asupra legislatiei pentru radioamatori (În vigoare de la 13.04.2017) vedeti acest site : http://lege5.ro/Gratuit/ge2tmnjqhezq/decizia-nr-245-2017-privind-reglementarea-serviciului-de-amator/3

 

O zi frumoasa !

Edited by T.Sorin
Link to comment
Share on other sites

va salut

 

exista vreo bibliografie pe undeva ?

 

multumesc.

 

 

 

eu lucrez teste de pe acest site , e usor sa va creeati un cont de antrenament ( ca sa va poata fi afisate toate clasele ) si ideea e ca trebuie sa intrati relativ des macar odata pe saptamana ca sa nu se autostearga , si ulterior selectati clasa ce va intereseaza si va genereaza automat subiecte si va va prezenta la final rezultatul . Fiind o chestiune de actualitate modificarea legislatiei, nu au fost modificate inca anumite aspecte dupa noul format , dar in opinia mea , site-ul e mai mult decat exceptional pentru antrenament :=> http://examyo.scienceontheweb.net/

 

iar in partea de jos a campurilor de logare aveti materiale de studiu rezolvate

 

Sper ca v-am inteles bine intrebarea si am atins prin acest raspuns aspectul ce doreati sa-l aflati . O zi frumoasa !

Edited by T.Sorin
Link to comment
Share on other sites

Vedeti ca nici protectia muncii nu mai este ce a fost. Acum se dau niste subiecte "ezoterice" cu marimi admise ale campului electromagnetic. Nu am inteles rostul, oricum, ca amator, nu prea am posibiliatea sa-l masor.

Link to comment
Share on other sites

Vedeti ca nici protectia muncii nu mai este ce a fost. Acum se dau niste subiecte "ezoterice" cu marimi admise ale campului electromagnetic. Nu am inteles rostul, oricum, ca amator, nu prea am posibiliatea sa-l masor.

 

 

Sunt si in opinia mea multe aspecte de natura teoretica ,pe care o persoana ce doreste sa obtina certificatul de radioamator de clasa a III-a , n-ar fi imperios necesar sa le cunoasca , dar de loc de umplutura exista ... spunea cineva , acu treci prin ,,clase'' ca prin branza daca-ti merge mintea la memorat , in sesiunea asta de toamana dai clasa a3-a , in toamna viitoare clasa a 2-a , nemaitinandu-se cont de numarul de legaturi efecturate pentru trecerea dintr-o clasa in alta.

 

Am avut ocazia sa studiez materiale si metode de examinare a persoanelor ce doresc sa obtina clasa a3-a de radioamator , in UK , si e valabila treaba si in acest domeniu , la noi s-au implementat chestii de afara , dar cam prost adaptate la realitatea de aici ....

 

O sa ajungem sa dam testele in alta tara ... asta in conditiile in care limba nu ar reprezenta un impediment.

 

Cui ii face placere sa se uite si pe acest site : http://www.essexham.co.uk/

Link to comment
Share on other sites

Dap. Am ramas restantier... la radiotehnica si reglementari. Macar am ramas cu a III-a, ca aia nu pot sa mi-o ia :rade: .

Vedem pe la restante, cand or fi si alea.

Imi urez bafta de pe acum. Poate pun si burta pe carte.

Link to comment
Share on other sites

Dap. Am ramas restantier... la radiotehnica si reglementari. Macar am ramas cu a III-a, ca aia nu pot sa mi-o ia :rade: .

Vedem pe la restante, cand or fi si alea.

Imi urez bafta de pe acum. Poate pun si burta pe carte.

 

 

Da de ce sa va urati sigur ? Eu va doresc succes in momentul sustinerii probelor ramase , si sper cat mai curand cu putinta sa realizam un QSO #yo9hrb

 

Week-end placut !

Link to comment
Share on other sites

Oficial a fost publicata pe site la ANCOM data pentru realizarea sesiunii ordinare de examinare pentru obtinerea certificatelor de radioamatori

,,

SESIUNI ORDINARE
Direcţia Regională Bucureşti anunţă susţinerea sesiunii ordinare de examinare pentru certificate de radioamator.Examenul va avea loc în perioada 11-12.10.2017 începând cu ora 10,00, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii - Direcţia Regională Bucureşti din str. Lucian Blaga nr. 4, bl. M110, Tronson 1,sector 3, Bucureşti. Dosarul de înscriere la examen va cuprinde: cerere-tip, copie după actul de identitate. Data limită de depunere a dosarelor este 04.10.2017 (data înregistrării la ANCOM). Informaţii suplimentare la sediul ANCOM - DR Bucureşti, persoană contact: Roxana ROBECI, tel: 0372.845.006; e-mail: [email protected].''

sursa : http://www.ancom.org...-examinare_3538

Din cate vorbeam anterior , am inteles ca si legislatia aferenta pentru examinare a fost modificata , iar ceea ce mi-a fost pus la indemana ca noua legislatie se afla in acest PDF : http://www.ancom.org...MATOR_(002).pdf

Ce altceva sa mai adaug ?

Din cate cunosc se vor desfasura probe ca pana acum iar toate informatiile necesare se gasesc in pdf-ul anterior postat. El concentreaza toate informatiile de care avem nevoie.

Totodata gasesc a fi important ( perfect de antrenament ) acest site : http://examyo.scienceontheweb.net/ ce permite realizarea te teste pe toate cele 3 clase (I,II,III), si include teste grila rezolvate pentru o mai buna intelegere ( actuala clasa IV reprezinta vechea clasa III-R).

Toate cele bune , ne auzim.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Inca o data va multumesc si va doresc week-end placut !

Link to comment
Share on other sites

acum intreb si eu [...] acest pdf de 15 pagini reprezinta o reintregire / adaugire a vechii legislatii , sau reprezinta noua valabila legislatie ?

 

Citez din documentul respectiv, pag. 9/15:

 

CAPITOLUL V – Dispoziții tranzitorii și finale

Art. 40. – Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 41. – La data intrării în vigoare a prezentei decizii se abrogă Decizia președintelui Inspectoratului General pentru Comunicații și Tehnologia Informației nr. 660/2005 privind aprobarea Regulamentului de radiocomunicații pentru serviciul de amator din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1137 și 1137 bis din data de 15 decembrie 2005, cu modificările și completările ulterioare.
Dupa cum vedeti, in momentul de fata, Decizia 245 e cartea de capatai :))
Publicarea Deciziei aici:
Datele care va intereseaza, se pot regasi in urmatoarele articole, conform Deciziei 245/2017 (pe care va trebui sa le invatati oricum, ptr ca trebuie sa invatati *TOT* CONTINUTUL DECIZIEI 245):
CAPITOLUL II – Certificarea radioamatorilor
Art. 9
Art. 10. – alin (3)
CAPITOLUL III – Autorizarea în serviciul de amator
Art. 18
Art. 19. – alin (3)
Art. 20. – alin. (2) si (5)
Ce va intereseaza mai mult, exista mai ales in CAPITOLUL II – Certificarea radioamatorilor, care trebuie invatat.
Pentru a afla ce va asteapta si cum sa procedati, cred ca trebuie sa cititi *integral* urmatoarele resurse din cadrul aceleiasi Decizii 245:
  • CAPITOLUL II – Certificarea radioamatorilor, in special Art.12 ;
  • CAPITOLUL III – Autorizarea în serviciul de amator, in special Art.17-20, 23, 29 si 32-34 (restul va intereseaza mai putin, doar sa stiti unde sa va uitati);
  • CAPITOLUL IV – Moduri de transmitere a documentelor
Referitor la examinare, site-ul pe care l-ati citat e foarte bun. Ati mai putea sa vedeti si:
De asemenea, ar fi util sa studiati documentul urmator, publicat pe site-ul ANCOM. In general, se dau subiecte ca aici :
Alte documente, mai puteti gasi si pe zona "Radioamatori" a site-ului ANCOM:

Meniul aceluiasi site foarte bine documentat (http://examyo.scienceontheweb.net/), contine link-uri catre tot ce v-ar mai putea (in principiu) interesa:Tehnica, Legislatie, Protectia muncii, Reguli de trafic, Examen online, Examen "oficial".

 

Bafta maxima si sa va auzim "pe sus" cat de curand !
Edited by yo3fhm
Link to comment
Share on other sites

Am sa lecturez #yo3fhm , tot ce mi-ati pus la dispozitie . Doresc sa va multumesc in mod deosebit pentru interesul manifestat si pentru selectarea informatiei necesare studiului .

Cu stima, T.Sorin.
Si eu sper de asemenea , cat mai curand cu putinta sa realizam si un QSO.

 

Toate cele bune ! 73

Edited by T.Sorin
Link to comment
Share on other sites

Pai daca au ajuns sefi in comisia de legislatie astia cu multe QSO-uri false (fac analogie cu diplomele false!) este normal ca trebuie sa invatam dupa ideile "patrate" din capetele lor..Poate nu ma credeti dar sunt destui care capata titlu de maestru al sporturilor prin mijloace necinstite. Va rog nu aruncati cu..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines