Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

O nelamurire despre un tranzistor!!


Guest demeter

Recommended Posts

Guest demeter

Am un tranzistor [ TIP127 ] mare scos dintr-un monitor! Si lam intrebat pe proful meu de electronica cum trebuie sa masor daca e bun sau nu!!El mi-a spus ca daca iti arata intre Colector si Baza : Colector si Emiter atuncea tranzistorul este ars!! Bun.. am masurat si mi-a aratat 542 parca pe Colector si Baza : Colector si Emiter!!Dupa cum stiu eu , masori Emiterul - Baza, si invers nu trebuie sa iti arate! apoi Colectorul - Baza si invers nu arata!! Iar intre colector si emiter nu trebuie sa iti arate nicidecum!!!Mentionez ca mie mi-a aratat intre Emiter si Colector!!Acum cine are dreptate, eu sau proful meu??

Link to comment
Share on other sites

Guest demeter

Am inteles de ce imi arata intre Emitor si Colector! Pentru ca este o dioda intre ele!! Vad ca este un tranzistor darlington! Cum as putea sa masor daca este bun sau nu tranzistorul asta??

Link to comment
Share on other sites

Guest demeter

Din pacate nu am gasit nici o schema de test :( Care stie cum se masoara un tranzistor darlington sa imi spuna !Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

pai ca un tranzistor normal, faci si tu un "comutator" cu el si pui ceva sarcina si vezi daca merge, dar nu poti determina daca e forjat :yawinkle: , numai sa faci un amplificator si sa variezi valorile pe intrare si sa compari valorile pe iesire cu cele de la producator(cel mai bine daca ai gasi graficuri).Dar cum e 1,5 lei unu nou nu se merita acest lucru. :smt005

Link to comment
Share on other sites

In general daca intre C-E rez. inversa e infinita, sau foarte mare, nu sint probleme cu trz Darlington. Altfel nu poti masura decit B-C trz ''prefinal'', B-E cu rezistentele respective ca si dioda paralel C-E.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines