Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
T.Sorin

ESR ( equivalent series resistances ) condensatori

Recommended Posts

Salut ,

Am creeat un mic program in c++ ca o interpretare mai ( user friendly ) a acestui tabel -> http://www.jestineyong.com/wp-content/uploads/2012/05/ESRTable1.jpg cu valori pt. ESR condesatori , si mi-am dorit sa-l impart si cu altii .

 

Puteti folosi calculatorul la acest link : http://cpp.sh/3kk6s

 

Succes.

Edited by T.Sorin
Link to comment
Share on other sites

Ok , eu sunt incepator in electronica insa nu-mi este total strain acest domeniu . Cineva mai experimentat imi poate explica si mie de ce exista o mie si-o suta de tabele cu valori pentru ESR la condensatori ?

dai un search pe google images dupa : '' ESR table '' si dai de asta => https://www.google.ro/search?q=esr+table&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjbl8HkkcLTAhXDA8AKHUmtBmQQ_AUICCgB&biw=1536&bih=755 OK ok , dar nu-i ok deoarece pentru aceleasi valori sunt mai multe variante de raspuns . Unde este aspectul pe care eu nu-l inteleg ?
As fi bucuros daca cineva ar preciza de ce exista aceste multiple valori pentru aceeasi capacitate a condensatorilor , pentru a creea un program ,,corect'' cu aceste valori ca sa ma exprim asa .


Merci frumos.

Edited by T.Sorin
Link to comment
Share on other sites

E o disputa fara sfarsit in ceea ce priveste frecventa cu care se testeaza / masoara acest parametru.

Nici unul din tabele nu specifica acest lucru .

Link to comment
Share on other sites

Multe din tabelele alea sunt puse la plezneala si nu au legatura cu realitatea.

Depinde cu ce masori. Cu ce aparat masori, cu acela te inveti. Daca masori cu ESR-metru cu PIC16F876 o sa ai un set de valori. Daca masori cu ESR-metrul cu Atmega o sa ai alte valori. Daca masori cu ESR-metru care masoara in frecventa, o sa ai din nou alte valori. In teorie, ESR-metrul care masoara in frecventa este mai exact deoarece ESR-ul depinde si de frecventa la care este masurat condensatorul. Dezavantajul ESR-metrului care masoara in frecventa este ca nu iti afiseaza capacitatea condensatorului montat in circuit. Cel putin eu nu am vazut un aparat care sa stie ESR si capacitate in circuit si sa masoare in frecventa.

ESR-ul creste direct proportional cu tensiunea inscrisa pe condensator si scade invers proportional cu capacitatea inscrisa pe condensator. Tensiune mica = ESR mic. Tensiune mare = ESR mare. Capacitate mica = ESR mare. Capacitate mare = ESR mic.

ESR-ul difera intre producatori. ESR-ul difera intre modelele aceluiasi producator, de exemplu intre cei la 85* si cei la 105*.

ESR-ul condensatorilor LOW ESR este 1/2 sau chiar 1/4 din ESR-ul condensatorilor "normali". Totusi, am avut situatii cand ESR-ul unui condensator LOW ESR sa fie foarte apropiat de ESR-ul unui condensator uzual dar de la alt producator.

Ca sa te inveti, cumperi condensatori noi din magazine serioase, marci bune. De exemplu, eu folosesc Samxon, Samwa, Nichicon cumparati direct din Polonia de la magazinul care vinde si in Romania. Cunoscatorii stiu despre care magazin este vorba.

 

Toate comparatiile le-am facut intre condensatori cu aceeasi capacitate si aceeasi tensiune de lucru.

 

Ideea este ca masori un condensator ca sa vezi daca el este cauza functionarii anormale a unui echipament. Nu masori condensatorii ca sa-i recuperezi. Costa prea putin ca sa-i scoti de pe placa si sa-i folosesti in alta parte. E ca si cum ai scormoni in pubela ca sa-ti faci rost de ceva de mancare. Daca faci asta inseamna ca nu te ocupi cu electronica.

un condensator intre 1uF / 63V si 2000uF / 16V costa 5-50 bani. Un condensator 100uF / 400V costa vreo 5 lei. Intr-o sursa de alimentare ai nevoie de 5-10 condensatori. Cu 5-10 lei inlocuiesti toti condensatorii si ai scapat de 1 ora de cautat cai verzi pe pereti.

Edited by pinky
Link to comment
Share on other sites

@alinstegaru.

Vrem si noi , macar un site, in care producatorul unei componente de tip condensator, iti garanteaza o anume valoare a ESR-ului.

 

Off.

Nu ai pus poze pentru C1-112 pe multimetrul

Cum adica sa-ti garanteze? Cred ca ai postat sa nu te plictisesti.

Pozele respective le pun cand ajung la osciloscop,el se afla in atelier,la tara.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines