T.Sorin Posted April 24, 2017 Share Posted April 24, 2017 (edited) Salut , Am creeat un mic program in c++ ca o interpretare mai ( user friendly ) a acestui tabel -> http://www.jestineyong.com/wp-content/uploads/2012/05/ESRTable1.jpg cu valori pt. ESR condesatori , si mi-am dorit sa-l impart si cu altii . Puteti folosi calculatorul la acest link : http://cpp.sh/3kk6s Succes. Edited April 24, 2017 by T.Sorin Link to comment
T.Sorin Posted April 26, 2017 Author Share Posted April 26, 2017 (edited) Ok , eu sunt incepator in electronica insa nu-mi este total strain acest domeniu . Cineva mai experimentat imi poate explica si mie de ce exista o mie si-o suta de tabele cu valori pentru ESR la condensatori ?dai un search pe google images dupa : '' ESR table '' si dai de asta => https://www.google.ro/search?q=esr+table&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjbl8HkkcLTAhXDA8AKHUmtBmQQ_AUICCgB&biw=1536&bih=755 OK ok , dar nu-i ok deoarece pentru aceleasi valori sunt mai multe variante de raspuns . Unde este aspectul pe care eu nu-l inteleg ?As fi bucuros daca cineva ar preciza de ce exista aceste multiple valori pentru aceeasi capacitate a condensatorilor , pentru a creea un program ,,corect'' cu aceste valori ca sa ma exprim asa .Merci frumos. Edited April 26, 2017 by T.Sorin 1 Link to comment
dan cod Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 Nici nu cred că poți să te iei 100% după ceva tabel.Valorile sunt doar informative.ESRul depinde și de marca conzilor. Link to comment
alinstegaru Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 ESR-ul unui condensator il verifici consultand si datasheet-ul pus la dispozitie de producator. Link to comment
Guest Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 E o disputa fara sfarsit in ceea ce priveste frecventa cu care se testeaza / masoara acest parametru. Nici unul din tabele nu specifica acest lucru . Link to comment
pinky Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 (edited) Multe din tabelele alea sunt puse la plezneala si nu au legatura cu realitatea. Depinde cu ce masori. Cu ce aparat masori, cu acela te inveti. Daca masori cu ESR-metru cu PIC16F876 o sa ai un set de valori. Daca masori cu ESR-metrul cu Atmega o sa ai alte valori. Daca masori cu ESR-metru care masoara in frecventa, o sa ai din nou alte valori. In teorie, ESR-metrul care masoara in frecventa este mai exact deoarece ESR-ul depinde si de frecventa la care este masurat condensatorul. Dezavantajul ESR-metrului care masoara in frecventa este ca nu iti afiseaza capacitatea condensatorului montat in circuit. Cel putin eu nu am vazut un aparat care sa stie ESR si capacitate in circuit si sa masoare in frecventa. ESR-ul creste direct proportional cu tensiunea inscrisa pe condensator si scade invers proportional cu capacitatea inscrisa pe condensator. Tensiune mica = ESR mic. Tensiune mare = ESR mare. Capacitate mica = ESR mare. Capacitate mare = ESR mic. ESR-ul difera intre producatori. ESR-ul difera intre modelele aceluiasi producator, de exemplu intre cei la 85* si cei la 105*. ESR-ul condensatorilor LOW ESR este 1/2 sau chiar 1/4 din ESR-ul condensatorilor "normali". Totusi, am avut situatii cand ESR-ul unui condensator LOW ESR sa fie foarte apropiat de ESR-ul unui condensator uzual dar de la alt producator. Ca sa te inveti, cumperi condensatori noi din magazine serioase, marci bune. De exemplu, eu folosesc Samxon, Samwa, Nichicon cumparati direct din Polonia de la magazinul care vinde si in Romania. Cunoscatorii stiu despre care magazin este vorba. Toate comparatiile le-am facut intre condensatori cu aceeasi capacitate si aceeasi tensiune de lucru. Ideea este ca masori un condensator ca sa vezi daca el este cauza functionarii anormale a unui echipament. Nu masori condensatorii ca sa-i recuperezi. Costa prea putin ca sa-i scoti de pe placa si sa-i folosesti in alta parte. E ca si cum ai scormoni in pubela ca sa-ti faci rost de ceva de mancare. Daca faci asta inseamna ca nu te ocupi cu electronica. un condensator intre 1uF / 63V si 2000uF / 16V costa 5-50 bani. Un condensator 100uF / 400V costa vreo 5 lei. Intr-o sursa de alimentare ai nevoie de 5-10 condensatori. Cu 5-10 lei inlocuiesti toti condensatorii si ai scapat de 1 ora de cautat cai verzi pe pereti. Edited April 26, 2017 by pinky 1 Link to comment
dan cod Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 Am un aparat pentru comparare cu etalon R.L,C si testeaza la 100Hz,1KHz si 10KHz.Este un Bruel&Kjaer 1521.Conteaza mult si frecventa de test. Link to comment
cristal Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 @alinstegaru. Vrem si noi , macar un site, in care producatorul unei componente de tip condensator, iti garanteaza o anume valoare a ESR-ului. Off. Nu ai pus poze pentru C1-112 pe multimetrul Link to comment
alinstegaru Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 @alinstegaru. Vrem si noi , macar un site, in care producatorul unei componente de tip condensator, iti garanteaza o anume valoare a ESR-ului. Off. Nu ai pus poze pentru C1-112 pe multimetrul Cum adica sa-ti garanteze? Cred ca ai postat sa nu te plictisesti. Pozele respective le pun cand ajung la osciloscop,el se afla in atelier,la tara. Link to comment
elman Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 Este o relatie de calcul, nu stiu cat de corecta este: ESR(Ohm) = 2 * 2.5^Q / C^0.73 Link to comment
orgasmo Posted February 3, 2018 Share Posted February 3, 2018 Aici: https://www.mouser.com/ds/2/88/SEK-32248.pdf este precizat valoarea ESR(Max ESR), temperatura(25C) si frecventa(120Hz). Aici: https://www.mouser.com/ds/2/88/SXR-9343.pdf este precizat valoarea ESR(Max ESR), temperatura(25C) si frecventa(100KHz). Condensatori 1000uF/10V: https://www.youtube.com/watch?v=vzoDurlg_jI Link to comment
Recommended Posts