Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
strombi

O intrebare despre Antena!

Recommended Posts

rtl2_4-500x500.jpgMi-am cumparat acest SDR RTL.

El a venit cu o antenuta in pachet care nu prea face mare lucru inafara de Radio Fm nu prea prinde nimic pe celalalte benzi.

Ce antena mi-ar trebui pt el sa pot receptiona si celalate benzi cum trebuie?

Edited by strombi
Link to comment
Share on other sites

Jucaria isi face treaba chiar foarte bine ... Cu cat frecventa receptionata e mai mare cu atat e mai OK (in UHF se comporta chiart decent)... Sa nu va asteptati la miracole, caci nu va depasi in niciun caz performantele unui receptor dedicat.

 

Secretul e bineinteles in antena... Capatul de sarma cu care vine nu poate fi denumit antena. Eu, am taiat cablul respectivei antenute si am atasat o mufa de 75 Ohmi putand astfel cupla fara nicio problema orice antena alimentata la un fider coaxial. Pentru experimentele, folosesc o antena Yagi de 3 elemente dimensionata pentru banda FM (88-108 MHz), caci asta e zona care ma intereseaza (culmea e ca se comporta mai mult decat decent si in zona de air band). Altfel, puteti atasa orice alta antena decenta pentru banda de receptie care prezinta inters.

 

All doi-lea secret consta in softul cu care e folosita jucaria... pentru scopuri amatoricesti recomand sa nu se instaleze softul original ci unul "adaptat"... Mai multe Detalii aici: "http://www.rtl-sdr.com/rtl-sdr-quick-start-guide/"

 

P.S. Nu-l folositi sub 40 MHz (oricum merge pana la maxim 20-24 MHz) daca nu sunteti intr-o zona linistita radio. In orase la bloc, va capta numai zgomote si spurii.

Link to comment
Share on other sites

"Antena" contine un banal amplificator de antena de banda larga. Mareste nivelul semnalului, nu raportul semnal-zgomot. Este util dupa o antena buna, amplasata intr-un loc potrivit. Pentru mai multe benzi se pot folosi mai multe antene cu acelasi amplificator.

Link to comment
Share on other sites

Pentru mai multe benzi se pot folosi mai multe antene cu acelasi amplificator.

 

Tocmai asta e de evitat in cazul folosirii unei jucarii de genul RTL-SDR... Cu atat mai mult cu cat locul in care se face receptia este intr-o zona radio zgomotoasa. Amplificatorul fiind de banda larga, va amplifica si ceea ce intra pe langa semnalul util facand ca "jucaria" sa intre foarte usor in overload.

 

Un amplificator e recomandabil atunci cand fiderul de legatura dintre antena si receptor are o lungime mare, ducand astfel la atenuarea semnalului util si inrautatirea raportului semnal/zgomot (totul raportat la frecventa receptionata, fireste). In FM (88-108 MHz) nici nu se simt 20 metri de cablu coaxial, pe cand in UHF datele problemei stau cu totul altfel.

 

Pentru a obtine rezultate bune la receptie atunci cand se foloseste un stick SDR, e obligatoriu ca inaintea intrarii in receptor, sa se foloseasca filtre corespunzatoare benzii ce se vrea receptionate. Abia atunci putem vorbi de utlizarea eficienta a unor amplificatoare de antena, evident. tinand cont si de cele enumerate mai sus.

 

Altfel, efectul este cel descris la inceputul topicului ... SDR-ul e "surd" la receptie....

Edited by globaldj
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines