Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
mirceacra

Cum se face softstart motor DC

Recommended Posts

Salutare colegi, se da o masina cu acumulatori pentru copii, din cea in care se urca copilul in ea, cum sa fac un softstart pentru motor deoarece porneste mult brea brusc si se sperie copilul.

Masina are doua motoare de 12V 35W

Va multumesc pentru orice sfat / idee...

Link to comment
Share on other sites

Dioda de sens ce trebuie sa suporte curentul maxim al motoarelor, ideea e buna, voi incerca maine sa testez o schema sa vad cum se comporta, la un motor de 35w 12v curentul este cam de 3A deci rezistenta de 0.5ohmi ar trebui sa disipe cam 16W?

Link to comment
Share on other sites

Dacă se pune montajul chiar înainte de inversorul de sens, nu mai e nevoie de nimic, motorul fiind cu magnet permanent.

Altă variantă ar presupune un releu temporizat care șuntează o rezistență înseriată cu motorul.Astfel motorul pornește la putere redusă, apoi este alimentat la curentul maxim, după ce releul șuntează rezistența de pornire.

Link to comment
Share on other sites

o perioada scurta de timp de cateva secunde MOSFETUL va lucra in regim liniar dar nu cred ca se va incalzi foarte tare...

 

Daca mosfetul ajunge in regim liniar, se va arde. E posibil sa nu se arda doar daca e supradimensionat rau de tot, dar devine scump.

Singura metoda de "soft start" este aplicarea pe poarta mosfetului a unui semnal dreptunghiular cu factor de umplere variabil. La apasarea pedalei. factorul de umplere va creste progresiv de la 0 la 100% intr-un interval de cateva secunde. Este singura metoda functionala. Implementarea se poate face fie hardware, cu o mana de piese sau, cel mai elegant, cu un microcontroler de 8 pini; un singur integrat care face tot. Programul e destul de simplu.

 

Am aplicat metoda la motorase de aeromodel de 100W (8.4V, 12-14A).

Link to comment
Share on other sites

Ok ,ideea cu microcontrolerul imi surade, poate cineva priceput sa imi faca un program pt un 12f675 sa faca pe o iesire un pwm de la 0 la 100% in cateva secunde (sa zicem 3 sau mai bine reglabil cu un potentiometru) ? Frecventa nu o stiu dar banuiesc ca in jur de 500-1000Hz ar fi ok....

Link to comment
Share on other sites

Cred că se poate și fără microcontroller, dacă vreți o comandă mai ,,fermă,, a mosfet-ului.Faceți un mic temporizator cu 555 care comandă tranzistorul după un timp predefinit prin semireglabil, pornirea inițială fiind făcută în serie cu rezistorul de 1 Ohm, apoi tranzistorul șuntează acel rezistor.

Link to comment
Share on other sites

Salut,

 

De ce ai ales 675? Ai deja in sertar sau ptr ca are 8 pini, dar trebuie oricum sa-l cumperi. Daca nu il ai, iti propun 683. Are PWM hardware si e mult mai usor de scris programul. Ti-as putea scrie eu un hex, dar testarea pe cip iti revine in totalitate. Eu testez numai in simulare si conlucram daca in practica nu face ce trebuie. Ce zici?

 

Comanda o poate face 683 direct daca folosesto mosfet care se deschide ferm la 4.5 sau la 2.5V. Daca folosesti mosfet de 10V, atunci trebuie un low side buffer. Astept clarificari.

Edited by cirip
Link to comment
Share on other sites

Bine, revin intr-o zi doua cu un hex ptr683, rampa pwm de 3 secunde. Vedem cum merge si mai periem dupa aia. Ai osciloscop? Inainte de a pune pe mosfet, as testa intai la putere mica. A, sau daca nu ai oscilo, merge si cu un LED. Daca merge cum trebuie, ledul ar trebui sa se aprinda progresiv de la zero la maxim in 3 secunde.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines