Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest KiioKi

Sonorizare Motel

Recommended Posts

Guest KiioKi

Buna, as avea cateva intrebari, as vrea sa fac o sonorizare intr-un Motel si treaba sta in felul urmator, Sunt 18 camere fiecare are cate un difuzor si un intrerupator, as vrea sa pot sa redau radio prin aceste difuzoare si la dorinta tuturor sa daca vrea sa asculte sa aibe un intrerupator si poate sa aprinda difuzorul, problema mea e ca am doar 2 Amplificatoare de 150 W, 8 Ohm cu 8 Iesiri in total. Difuzoarele sunt de 50 W cu o impedanta de 8 Ohm. Cum as putea sa fac legaturile, sau mai bine zis cum ar fi acest proiect posibil? Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Exista boxe speciale si amplificatoare speciale pentru linii de sonorizari interne (70V sau 200V), si boxe cu transformator adaptor de impedanta.

 

Nu ai ce sa faci cu 8 ohmi in situatia data.

Link to comment
Share on other sites

posibil sa am eu acasa 2 transformatoare recuperate din statii de linie ( exact ce iti trebuie tie - ca sa nu mai fii nevoit sa iei alte amplificatoare)

le caut cand ajung diseara acasa si vedem daca le putem adapta la ce ai tu nevoie

Link to comment
Share on other sites

Nu-s neaparat necesare amplificatoare specializate. Sunt necesare doar (auto)transformatoare pe iesirea amplificatoarelor existente si, bineînteles, transformatoare de adaptare pentru difuzoare. Astea din urma se gasesc relativ ieftin pe site-ul ala international de licitatii.

Exista si niste amplificatoare mono (pe tranzistoare) produse de IEI care au tranformator de iesire. Iesiti mult mai ieftin decât cu un amplificator Bosch-Philips.

Edited by franzm
Link to comment
Share on other sites

Am facut sonorizari, acum multi ani.

In cazul motelului, cred ca 2-3VA/camera este suficient (nu trebuie sa deranjeze vecinii).

18camera x 3VA=54VA-un amplif este arhisuficient (cu acest amplif poti furniza fiecarei camere max. 150VA/18=8,33VA-prea mult).

Cea mai avantajoasa este varianta pe autotransformator (raport transformare, aproape 1/2).

In cazul de fata ai:

Uampl=sqrtPxR=sqrt150VA x 8ohmi=34,64V.

Deci autotransformatorul trebuie calculat pt. 36/70V la 150VA.

Ultimile boxe de sonorizare cu care am lucrat, aveau un transformator cu sectiunea de 4cmp si se auzeau f bine. Ac transformator il calculezi functie de puterea si impedanta difuzoarelor din camere.

Ex: difuzoare de 3VA.4ohmi;

Udif=sqrt 3 x 4=3,46V~3,5V la 3VA. Trafo difuzor calculat pt. 70/3,5V la 3VA.

Este bine ca de la (auto)transformator sa plece 2-3 linii de 70V, fiecare inseriate cu cate un bec pe incandescenta de 150-200W/220V (in cazul unui scurtcircuit pe o linie, ac. becuri vor limita curentul, in ac. timp semnalizand linia defecta prin aprinderea lor, mai tare).

Cea mai mare problema, este procurarea potentiometrilor pt. difuzoarele din camera, care trebuie sa fie de putere 3-5W (bobinate).

Varianta cu intrerupator pornit/oprit se exclude, deoarece nu permite reglarea volumului in fiecare camera, independent (unii vor sa asculte mai tare, altii mai incet).

Edited by vera
Link to comment
Share on other sites

Cred ca o combinatie serie+paralel a difuzoarelor poate rezolva problema. Intrerupatorul va comuta pe o rezistenta de 8 ohm ca sa pastreze echilibrat circuitul cand se doreste oprirea sonorizarii in acea camera.

Detalii?

-difuzoarele din fiecare camera sunt de 50W?

-cele 8 iesiri din amplificatoare sunt independente, iar suma puterilor da 150W sau se alimenteaza din acelasi sistem adica un singur amplificator de 150W distribuit pe 8 canale?

Cred ca difuzoarele vor fi de 20W pe camera (300W/18 camere = 16,6W pe camera), destul de neplacut ca volum sonor si pentru vecini. Reglajul de volum se va face prin comutator dublu cu mai multe pozitii cu combinatii de rezistente in serie cu difuzorul si foarte ineficient electric pentru ca se disipa energie pe rezistente iar sistemul va functiona tot timpul la maximum. Tehnic este posibil dar destul de complicat ca alcatuire fata de varianta cu propriul amplificator pe camera si cu alimentare cu linie de semnal.

Mai degraba rezolvati cu o combinatie intre un radio obisnuit si un miniemitator FM pentru fiecare camera, toate emitatoarele fiind alimentate din aceeasi linie de semnal. Daca blocati radioul pe acel post se rezova problema.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines