Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
paul_ral

Receiver JVC RX-5V

Recommended Posts

Vă solicit idei în vederea depanării receiverului JVC RX-5V pe care doresc să-l salvez.

20170316_091338_zpsprjhiyre.jpg

 

Parți bune: amplificatorul funcționează pe intrările TAPE si CD, EQ lucrează și el (păcat că este doar egalizor și nu spectropeak cum sunt variantele superioare), volum, balans, loud, comutări ieșiri funcționale

Părți rele:

1.la apăsarea butoanelor pentru tuner (FM/AM) nu se întâmplă nimic, practic nu se face comutarea sursei, dacă apăs CD sau TAPE se face comutarea. Practic, partea de comenzi pentu tuner nu lucrează sau, dacă lucrează, nu apare nicio indicație.

2. LCD-ul pentru tuner afișează segmente lipsă, uneori nu afișează nimic, alteori afișează totul. Când afișează toate segmentele, intră și partea de tuner, cel puțin pe afișajul LCD al surselor, dar totul durează max 1 minut după care încep problemele de afișaj.

 

20170319_173747_zpsawt6mc2h.jpg

 

Până acum am înlocuit condensatorii din etajul final și tuner, am găsit lipsă o tensiune de 12V de la tuner, problemă rezolvată, un rezistor din sursa de 12V ars. Cu toate acestea, problema persistă. Am înlocuit și integratele din selectorul surselor dar fără rezultat, cu siguranță sunt funcționale.

20170317_184622_zpszkwwn4gk.jpg

 

Voi încerca în primul rând să văd dacă tunerul este funcțional, o să preiau semnalul de ieșire de pe placa acestuia și-l voi introduce pe intrarea unuia din amplificatoarele din casă.

 

Link to comment
Share on other sites

Confirm, am descărcat și eu schema si identificat conexiunile dintre plăci. În schema tunerului (prima pagina a pdf-ului) in mufa J102, pinul 5, nu am găsit tensiunea de 12V. Am căutat în surse, acestea sunt pe placa etajului final(ultima filă) și am găsit arsă rezistenta de 100ohmi din colectorul lui Q582. După înlocuire, am toate tensiunile pe placa tunerului.

Link to comment
Share on other sites

Nu pot comuta decat CD, Phono sau Tape, dacă apăs AM sau FM nu se intamplă nimic iar afisajul tunerului o ia razna. Este posibil ca, tunerul să fie funcțional și voi verifica acest lucru injectând semnalul de la ieșire în alt amplificator. Eu suspectez ca find defect driverul LCD-ului de la tuner, este un circuit LC5813H-246. Nu elimin posibilitatea ca ceva din jurul său să fie defect. Nu știu cât de corectă este schema, dar am verificat pe placa LCD-ului (schema 3 din pdf) tensiunile care vin la comenzile tunerului si la mufa P421, pe anodul diodei D424 nu am cei 4V precizați în schemă.

Link to comment
Share on other sites

Ilustrez modul de functionare aleatorie a receiverului. Ieri l-am pornit, a plecat pe tuner, am avut pentru aproximativ 1 minut indicatiile corecte pe LCD-ul tunerului. După care, au inceput problemele iar afișajul arăta așa.

20170421_183937_zpsnkxkcjac.jpg

 

Astăzi a pornit tot pe tuner, dar fără nicio indicație. După comutarea surselor, nu am putut trece pe tuner, doar CD, Phono si Tape putând fi comutate. Imaginea de astăzi

20170422_095336_zpskxivwfoo.jpg

Link to comment
Share on other sites

Incearca sa refaci lipiturile la driver si la afisajul care face probleme, nu e defect circuitul integrat in sine, poate e doar o problema de contact.

Mai poti incerca sa cauzezi defectul prin miscarea componentelor, ar fi ideal daca ai gasi asa problema.

Link to comment
Share on other sites

Si eu as banui IC421. In prima faza as verifica daca nu exista vreun buton de pe partea radio (memorare, cautare, posturi fixe) blocat (apasat tot timpul). Se verifica simplu, cu ohmetru.

Din pacate n-am gasit niciunde datele integratului LC5813H (Sanyo). Dar se poate verifica daca este alimentat (Vdd=5V) si daca oscileaza cuartul, respectiv daca integratul functioneaza. S-ar putea sa aiba probleme si cu memoria interna.

Link to comment
Share on other sites

Am masurat tensiunile pe butoanele de selectare a surselor. Pe Phono, CD și Tape am 4,9V, în timp ce pentru FM si AM am mai puțin de 1V. Acesta este cazul in care nu am nicio indicatie pe LCD-ul tunerului.

Dacă am indicație (chiar si incomplet, cu segmente stinse) pe comanda FM si AM am undeva la 3,5V, dar nu se face comutarea surselor

Edited by paul_ral
Link to comment
Share on other sites

Am măsurat tensiunile și pe celelalte două afișaje funcționale, pe afisajul cu probleme am o serie de tensiuni diferite sau zero, cred că driverul nu lucrează cum trebuie. Am gasit driverul LCD LC5813H-246 nou, original JVC și l-am cumpărat, merita incercat pentru 15lire.

Link to comment
Share on other sites

Azi am avut chef să mă apuc de lucru. Am dezlipit mufele de pe plăci și am lipit cablurile direct pe placă. Cu această ocazie am găsit o serie de lipituri reci, firele se mișcau fără probleme. Am înlocuit o parte din piesele oscilatorului driverului LC5813H, respectiv condensatorii de 330pF (unul avea 360pF, celalalt 333pF), luni trebuie să primesc cuarțul de 400KHz (am găsit la un magazin din București). Sper să-l dovedesc!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines