Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Dudikoff

Imbunatatire sursa de curent constant

Recommended Posts

De mult timp vreau sa deschid acest subiect pentru ca m-am lovit de multe ori de problema asta.

Cea mai buna sursa de curent constant pe care o stiu eu este urmatoarea:

post-175886-0-92070300-1492715773_thumb.png

Pentru variatii mici ale tensiunii de alimentare (10V sa zicem) curentul ramane cat de cat constant. Dar pentru o plaja mai mare de tensiuni sursa nu prea mai e de curent constant.

De ex. cu valorie din schema, alimentare 60V, Q1 genereaza 10 mA fix. In acest timp, curentul prin R1 este de 3mA.

Daca scad alimentarea la 10V, curentul prin Q1 scade la 9,178 mA. Ceea ce este destul de mult pt o sursa de curent CONSTANT ! Acum pe R1 avem 0,5mA. Poate va intrebati de ce mentionez mereu curentul prin R1. Pentru ca el este vinovatul pentru destabilizarea sursei. Am inlocuit acea rezistenta cu un alt generator de curent constant ideal de 3mA si am scazut iar alimentarea la 10V. Acum curentul prin Q1 este de 9,931 mA. Alta viata !

Deci... ce este de facut ? Cum facem in practica sa nu se mai schimbe acel curent prin R1 ? Adaugam o alta sursa de curent constant in sursa de curent constant deja existenta ? :d Pe urma si acea sursa trebuie sa aiba o alta sursa in coada si tot asa la infinit...

Link to comment
Share on other sites

Pai problema ta este ca ramai cantonat pe o singura schema.

Schema respectiva este corecta pentru o variatie sa zicem de la dublu la simplu, adica fie de la 10V la 20V (optimizata pentru acest interval) fie de la 30V la 60V (desigur, cu alte valori la componente corespunzand la alta optimizare).

Daca tu vrei un interval de variatie gigant schimba schema, ceri de la 2 tranzistori prea mult. Spre exemplu Q1 poate fi inlocuit cu un comparator, permitand ca pe rezistenta de sesizare sa ai si cadere mai mica, ceea ce este bine-venit. Si Q2 poate fi un MOSFET... etc...

 

In general astfel de scheme sunt mult utilizate in alimentarea ledurilor, te astept pe sectiunea respectiva, unde poti vedea diverse modlitati de rezolvare, inclusiv in comutatie sau diverse artificii si reconfigurari, este un subiect bine dezbatut.

Link to comment
Share on other sites

Este mult mai important comportamentul dinamic decit cit de bine mentine curentul atunci cind sursa de curent este folosita in amplificatoare...............

Eu am conceput o sursa de curent cu 431 si inca vreo 5-6 tranzistori care statea tapan inclusiv cu temperatura dar aia era pt utilizare intr-un echipament de masura nu intr-un amarit de amplificator.

 

Edit, scuze , am promis ca nu mai postez pe topicurile tale.

Edited by sesebe
Link to comment
Share on other sites

Solutia de mai sus (LM317) este limitata la 40V+Uies si nu poate stabiliza decat curenti peste 5mA, nici la stabilitate nu se compara cu ceva gen 431.

 

De ce ai vrea exclusiv cu discrete? Ce un IC strica decorul? Pentru ca intrarea/iesirea sa nu se influenteze iti trebuie amplificare mare si un OA iti asigura amplificari si de 140dB, mult mai mult decat ce poti obtine cu discrete pe acelas footprint sau cu acelas pret.

 

Pentru ca nu esti nou pe aici ar trebui sa sti ca nu poti cere ceva si sa arati respect fata de interlocutori, decat daca descrii complet situatia. Altfel trebui sa-ti tragem cu clestele detaliile si de cate ori dai un detaliu toata discutia anterioara este anulata.

 

Deci precizeaza Uin + variatia ei maxima, curentul, aplicatia concreta, preferinte de rezolvare (aici intra chestia cu discrete) - si atunci nu iti dam 100 variante ci probabil o sa primesti una si buna.

 

 

On topic - poti sa faci un GCC foarte stabil cu o referinta de tensiune (431, dar exista si muuuult mai performante) si un singur OA/comparator care compara caderea de tensiune pe rezistenta-traductor cu o tensiune preluata de la referinta de tensiune.

Link to comment
Share on other sites

Am testat si nu e buna nici schema din datasheet nici cea pusa de Cristi.

Problema este ca schemele functioneaza doar daca treci anodul lui 431 prin iesirea sursei de curent, dar daca faci asta ti se adauga acel curent (care variaza) peste curentul stabilizat si se alege praful.

 

PS: Motivul pentru care nu vreau cu operationale este ca nu se gasesc operationale care sa funcioneze la 100V cum imi trebuie mie.

Sursa de curent de care am nevoie trebuie sa functioneze cu alimentare de la 10 la 100V.

Edited by Dudikoff
Link to comment
Share on other sites

Ai dreptate. Cred ca am masurat gresit. Scuze.

Am testat din nou si se pare ca merge. Scade doar cu 200uA pe intervalul care imi trebuie.

Dar tensiunea minima de alimentare e vreo 13V. As vrea sa o mai scad nitel, pe la un 7-8V asa... Sa vedem daca merge.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines