Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum hidroizolam / renovam baile?


Guest

Recommended Posts

Va salut,

O sa vina vremea sa investesc in renovarea baii in cateva luni si vreau sa ma documentez de pe acum. Baia e de bloc, 2x2m aproximativ. Renovat nu inseamna ca pun gresie si faianta. As vrea sa schimb toate tevile si sa folosesc PPR. Acum prin masca sunt niste pexal-uri care ma racordeaza la consumatori si coloanele blocului la care nu vreau sa intervin, ruginite, umede mereu si cu potential de a-mi produce daune materiale oricand. As vrea sa hidroizolez baia, sa fiu sigur ca nicio picatura de apa de la mine nu ajunge la vecin si ca nicio picatura din masca nu imi intra in casa. Va rog sa imi spuneti cum hidroizolez podeaua si daca trebuie si peretii, cum reconstruiesc masca astfel incat sa fie hidroizolata complet. Este din rigips dar nu am incredere in ea, deja pe interior daca e umezeala continuu s-a degradat. Exista si alte usite de vizitare mai etansate decat cele din plastic cu 20 de lei? Pentru scurgerea cazii si la sifon ce teava sa folosesc? As vrea sa o si ingrop sub gresie, macar sifonul, cada fiind chiar in contact cu masca, pot trage direct in masca. Ce se mai practica acum modern? cada pe colt, micuta, pereti de sticla? Parca as fi tot fanul cazii clasice cu dus deasupra si un perete de sticla care sa retina stropii si sa ii dirijeze spre inerior. Nu am nici spatiu ca sa fac mare branza in baia aia dar cum au incaput pana acum toate, vor incapea si de-acum inainte. Cum as putea face o scurgere de la cada sigura, care sa nu ma complice cu lucrari prin usa de vizitare pentru desfundat, etc? Cum pot evita racordul asta care nu mi se pare fiabil si care poate retine firele de par in pliuri? As vrea sa pot pune cada si sa spun, gata, niciodata nu va fi nevoie sa lucrez sub ea. Va rog sa imi recomandati solutii de hidroizolare si cum se aplica ele, materiale, etc. MA intereseaza si un mod de a construi o masca, preferabil din BCA, astfel incat sa fie impermeabila din interior spre exterior. Chestia asta e buna sau trebuie sa recurg la materiale care se aplica cu pensula? Daca e buna, cum ar trebui folosita corect? si unde se preteaza? Cam asa e dispusa baia despre care vorbesc, poza atasata.


Cu masca aia mi-au trecut o groaza de idei prin cap, de la fibra de sticla la sticla la propriu, construita ca un acvariu, apoi cadru metalic peste si placata cu rigips... Trebuie cumva, sa preia apa de sus care curge si care va mai curge inevitabil, sa nu mi-o introduca in casa pe la imbinarea tavanului cu masca, si sa mi-o dirijeze prin interior fie mai jos, fie sa o colectez si sa o drenez in canalizare.

post-249000-0-72403100-1492591297_thumb.jpg

Edited by Guest
Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Eusebiu Angelescu

    2

  • mac01

    1

Top Posters In This Topic

Posted Images

Sa-ti spun cum am facut eu baia.

In primul rand toate tevile de apa (calda-rece) si caldura de la calorifer le-am pus de cupru....18mm. Nu suport plasticul (PPR-ul sau Pexalul)...in timp cedeaza la imbinari. Am pus robinete de siguranta pe apa calda, apa rece, tur si retur calorifer.

Inainte de a pune gresia si faianta am dat toata baia (peretii doar un sfert din inaltimea lor) cu hidroizolatia de la ceresit (CL51)...trei straturi. La imbinarea dintre perete si podea am folosit tot banda de la Ceresit peste care am dat tot trei straturi. La uscare hidroizolatia CL51 se face ca un cauciuc (este foarte buna)....nu am pus plasticuri sau alte minunatii. Apoi am lipit gresia si faianta cu CM11. Este mult mai bun CM 17 ...mai dens si mai dur...dar mult mai costisitor.

Sub masca de la chiuveta am pus sifon de pardoseala cu o iesire si doua intrari...una de la chiuveta si una de la cada. Am pastrat sistemul vechi (cada) deoarece imi place sa stau in cada cu apa calda-fierbinte mult timp...pe langa asta poate si sotia sa spele o pilota sau o patura mai mare, care nu are loc in masina de spalat. Toate tevile de scurgere au fost mufate cu vaselina si multa atentie....si bineinteles au fost ingropate sub gresie. Dimensiunile tevilor de scurgere sunt de 50mm. Daca pui sifon de pardoseala, poti face legatura de la cada fara acea scurgere speciala care se poate infunda cu par. Parul se opreste in sifonul de pardoseala...ridici capacul la sifon si cureti linistit acolo fara sa mai demufezi nimic de la cada. Miros de la canalizare nu-ti intra in baie deoarece sifonul de pardoseala pastreaza tot timpul un anumit nivel de apa in el.

Cada am pus-o pe un cadru construit din teava rectangulara de 3/4 pe care l-am tratat bine de tot cu trei straturi de grund si trei de vopsea. La masca cazii am folosit panou sandwich alb (folosit la termopane) cu coltare din plasic tot albe, lipite pe toate marginile cu silicon. Panoul l-am lipit de cadrul cazii cu spuma cu densitate mica iar marginile panoului au fost lipite de faianta,gresie si cada cu silicon alb de la bison. In panou am pus o usa de vizitare care da direct in scurgerea de la cada si in robinetele de siguranta ascunse sub cada. Bineinteles ca acea usa de vizitare nu am folosit-o niciodata....nu mai este nevoie deoarece am sifon de pardoseala. Am s-o folosesc cand am nevoie vreodata sa inchid vreun robinet, ca sa schimb vreo baterie (cada-chiuveta) sau caloriferul. WC-ul l-am pus pe colt cu bazin tot pe colt...legatura la bazinul de apa (plutitor) a fost facuta direct cu teava de cupru...fara acel furtunas intermediar care in timp mai plesneste si te poti trezi cu surprize in baie. Sa nu mai vorbim ca acel furtunas de legatura intre bazin si conducta de apa mi se pare complet inestetic....niciodata nu este la dimensiunea dorita si trebuie sa faci diferite curbe la mufare.

Edited by mac01
Link to comment

Daca ai in zona un distribuitor Sika (sau un mare magazin de materiale de constructii care vinde si materiale Sika) poti intreba despre produsele (solutiile) lor potrivite pentru ceea ce ai nevoie.

Eu am folosit pentru bai si la baza peretilor exteriori catre terasele exterioare ale casei mortar Sika bicomponent (materialul solid pulbere la sac si lichidul in recipient de plastic) care poate fi aplicat atat ca strat subtire pe perete si podea (practic pensulat) cat si ca mortar mai gros, in functie de necesitate si de proportia intre cele doua componente, si cu banda speciala de etansare la muchii, colturi si imbinari. Mortarul era ceva de genul acesta http://sika.store.ro/product/sika-top-seal-107-mortar-pentru-impermeabilizare/ (posibil sa fi fost chiar acest model, nu imi amintesc acum exact), iar banda era sigur aceasta http://sika.store.ro/product/sika-sealtape-s-banda-hidroizolanta-elastica/ altfel la Sika poti gasi destule solutii pentru hidroizolare, impermeabilizare, etc. cam pentru orice aplicatii in constructii, inclusiv membrane si solutii de uz industrial, insa mortarul este foarte potrivit pentru utilizare casnica fiind si foarte "compatibil" cu micii meseriasi (cei seriosi, adica cei care nu spun ca ei stiu mai bine, ci cei ce citesc si respecta indicatiile de punere in opera) aplicandu-se usor si din ce am vazut nefacand probleme cu adezivii pentru gresie si faianta sau cu materialele de constructii uzuale folosite pentru perete sau pardoseala (caramida, beton, tencuieli, etc).

Asa cum a scris si mac01, foloseste banda elastica (achizitionata de la acelasi producator impreuna cu mortarul sau membrana lui, fie el Sika, fie Ceresit, adica sa cumperi si sa aplici "solutia" completa a producatorului la problema si nu parti separate din diverse solutii) la imbinarile peretilor (mai ales jos, la imbinarea lor cu pardoseala) deoarece rezolva problema eventualelor crapaturi sau fisuri in hidroizolatie care de obicei apar in timp si mai des acolo unde mortarul este aplicat pe zone in unghi, inclusiv jos la contactul peretilor cu pardoseala, adica tocmai acolo unde ii place apei si umezelii sa se scurga, sa stea mai bine si mai mult timp... Banda fiind elastica, nu crapa, nu se fisureaza si nu se rupe si astfel asigura in continuare izolarea chiar daca mortarul, tencuiala, adezivul, etc s-ar fisura. Ca sa hidroizolezi bine, nu trebuie neaparat sa folosesti 99 de sisteme si fiecare in 99 de straturi. Este de ajuns un sistem dar sa fie cel potrivit situatiei si bine facut, conform recomandarilor producatorului, fara ocolisuri, fara "adaptari" si fara rezolvari de "meserias" de genul "merge si asa" sau "lasa sa fie stratul de 2 ori mai gros ca asa tine mai bine".

 

Stiu ca asta nu depinde numai de tine, insa ce ti-as recomanda insistent, ar fi ca inainte de renovarea baii sa fie inlocuite coloanele vechi nesigure...

Link to comment

La coloanele blocului nu as umbla. Una e fisurata si prelinge, daca o mai belesc si eu preventiv se duce de tot. M-as feri de apele curgatoare de sus in jos prin co struirea unei masti impermeabile .

Link to comment

....Una e fisurata si prelinge, daca o mai belesc si eu preventiv se duce de tot. M-as feri de apele curgatoare de sus in jos prin co struirea unei masti impermeabile .

...si ce se intampla daca trebuie remediat ulterior in zona apartamentului dvs? ....stricati toata "constructia"?...

Parerea mea este ca acum cat este desfacuta masca sa vorbiti cu administratia ca este o problema pe coloana care trebuie remediata.....altfel peste un an refaceti toata masca (alti bani/alti meseriasi/alta distractie....)

Edited by Eusebiu Angelescu
Link to comment

Nu m-am referit sa repari dumneata coloanele, ci eventual, dat fiind in ce conditie se afla acestea, sa incerci sa convingi asociatia ca trebuiesc inlocuite toate de sus pana jos (adica lucrare pe partile comune) inainte de a se produce inevitabilul si pagubele ce le implica. Daca se inlocuiesc acum, vei fi sigur ca mai tarziu dupa renovare nu vei mai deranja baia (si nici ceillalti) cu alte lucrari si "sapaturi" pentru inlocuirea lor, si nici nu mai riscati foarte curand inundatii din cauza spargerii lor. Sansele sa reusesti sa-i convingi nu sunt foarte mari (o sa vezi retinerile unora, nepasare si eventuale insinuari stupide de genul "de ce sa platesc daca eu nu am nevoie"?)

Oricum, in nici un caz sa nu incerci sa inlocuiesti tu portiunea din dreptul baii tale deoarece o reparatie a lor locala, inlocuirea pe doar o portiune, nu elimina total problema (inca se va putea sparge mai sus!) si implica si riscul de a le deteriora mai sus sau mai jos de locul interventiei si deci probleme cu ceillati proprietari care cu greu vor pricepe ca tu nu ai nici o vina (ori mai degraba unii se vor preface ca nu pricep... de fapt asta se intampla uneori in asemenea situatii).

Masca impermeabila s-ar putea sa nu-ti fie atat de folositoare pe cat crezi de cumva se va intampla ca mai jos...

 

Cu vreo doi ani in urma, la bloc unde inca pentru foarte putin timp mai locuiesc (si de unde de abia astept sa plec), dupa ce fiecare si-a renovat propria baie si propriul apartament fara sa-i intereseze de coloanele ce sunt la comun si care putrezeau in spatele peretilor proaspat renovati, vopsiti si faiantati, la un moment dat s-a produs inevitabilul, coloana de apa calda s-a fisurat numai de la o bucata destul de mica de beton sau tencuiala ce s-a desprins de deasupra si in cadere a lovit un racord de la baia de la etajul 3 fara ca cineva sa-si dea seama de problema si unde anume s-a produs aceasta; bineinteles, cu tot tacamul aferent: apa prelingandu-se pe tavanul si peretele baii apartamentului de la parter cu banuiala (de abia apoi dovedita falsa) ca ar fi cauzata de sifonul baii apartamentului de la et. 1, discutii, nervi, etc.; dupa cateva zile au trebuit sparti peretii din baile de la 3 etaje pentru a depista locul si cauza problemei (apa se scurgea foarte incet pe spatele peretilor bailor, nu se auzea nimic si numai la parter iesea apa foaaarte incet in tavanul baii, si nu existau guri de vizitare pentru ca fiecare a vrut renovare si bai care sa nu aiba capace de plastic in pereti!) iar pana la urma nu s-a putut repara coloana din cauza vechimii conductelor si au trebuit inlocuite total ambele coloane ce devenisera extrem de fragile, deci sparti mai mult peretii, coloane noi, racorduri noi, iar de data asta si guri de vizitare cu capace, etc. Daca ratiunea ar fi prevalat egoismul, zgarcenia si nebunia fiecaruia, intai s-ar fi inlocuit coloanele despre care se stia demult ca sunt imbatranite si abia apoi fiecare ar fi putut sa-si faca linistiti si cand ar fi dorit renovarile, si s-ar fi evitat spargerea si repararea peretilor renovati si placati cu faianta, inundarea unui apartament, nervi, timp pierdut, etc., insa suntem in... Ro si trebuie sa ne ocupam timpul cu asta: intai asfaltam si apoi spargem proaspatul asfalt ca sa reparam structura de beton a soselei despre care stiam dinainte ca nu este ok, reparam, reasfaltam si imediat dupa aceea sapam si noul asfalt ca sa schimbam si conductele de sub sosele ce stiam dinainte de prima asfaltare ca sunt prea vechi, reparam, asfaltam a 3-a oara si-l mai spargem si pe acesta si mai spargem si proaspatul beton de sub el ca sa tragem cabluri pentru semafoare (asta am vazut-o vara trecuta!), nu ne plictisim deloc!

Link to comment
Guest UN CETATEAN

Pe jos cu gresie,pe pereti cu faianta 2/3 si 1/3 cu Vinarom.Gheul de la tevi facut cu bca,si bagata teava zincata cu filete.

Link to comment

Eu stau la 1, la 2 nu sta nimeni, la 3 e uscat, pe la mine apa se prelinge, nu ma afecteaza, pe la vecinul de la parter e focar de mucegai, tavan umed, etc. (am reusit sa colectez picaturile care se rupeau langa o curbare a tevii si sa i le drenez si lui pe teava sa nu il mai ude, dar problema nu e rezolvata, curge si nu se vede doar) Omul s-a mai plans, tot nu intelegea ca nu e de la mine, desi l-am chemat de 2-3 ori si a vazut. Si-a renovat si am zis sa profit de ocazie, sa schimb sifonul de la mine ca tot e sparta masca lui de caramida, etc, doar ca sa il asigur de bunavointa mea. A zis ca marti facem... Si marti ciuciu, a spus ca el a inchis masca. Bine, sa fii sanatos am spus eu. Apa curge intotdeauna in jos si altadata te poti oferi chiar si pe banii tai sa faci lucrari pe la mine daca va fi cazul. Tot marti o sa te las si eu sa faci. Dupa cateva luni ma cheama. "Vecine, hai sa vezi ce e la mine in baie". I-am tras-o scurt, "nu ma intereseaza, sa fii sanatos". Cam asta e contextul. Ma gandeam ca daca tot fac, sa pot face ceva de calitate sa ii garantez omului ca nu e de la mine. Dar n-ai cu cine sa te intelegi.

Edited by Guest
Link to comment

....I-am tras-o scurt, "nu ma intereseaza, sa fii sanatos"......

 

daca omul are o asigurare beton si asiguratorul preia cazul, nu cred ca se aplica ce ati spus mai sus....

Pana la urma nu este vorba de vecinul de mai jos....daca este o avarie pe coloana toti locatarii participa. Din motivul asta v-am spus mai sus ca trebuie sa va adresati la administratie ...pana la urma este vorba de un lucru care afecteaza partile commune.

Ideea spusa mai sus de mine si alti useri a fost ca sa nu finalizati ceva anul asta si la anul sa spargeti pentru remediere...

Cam greu in Romania cu convietuirea in condomenii....si asta se invata in timp.

Link to comment

E frumos asa de la Bucuresti, administratia, alea-alea... Ii doare in cot pe toti. Asigurare la ala de jos? In niciun caz. Doar daca se prezinta ambalata la pet de 2-2,5l, cu 5% alc. :rade:

 

Normal asa ar trebui. Ma mai gandii sa bag o teava de la mine pana sus la 3 pe banii mei, ppr, teu cu dop la etajul 3 si sa ii rog sa se mute pe ea, si de la 3 pana la 4 alta teava in prelungire cu racord filetat si dop, eventual un robinet inainte de racord ca sa poata opri sa se racordeze fiecare si cand vor veni si aia, ca nici acolo nu sta nimeni, sa se mute si ei pe noua teava. Si sa o tai de la mine pe cea defecta si sa ma mufez la ea ca sa alimentez noua coloana.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines