Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
alexcore

Pana la ce temperatura lucreaza LED-urile in regim normal?

Recommended Posts

Am un proiect in care folosesc benzi led montate pe profile de aluminiu. Profilul imi permite sa pun doua randuri de benzi una langa alta, dar problema este ca profilul se incalzeste destul de tare si nu stiu daca e sanatos pt led-uri avand in vedere ca vor fi aprinse in medie 2-3 ore constant. Profilul este OF-PROFGIPK-M2 achizitionat de la TME iar banda este cu led-uri 2835 cu un consum de aproximativ 28W/m. Am incercat sa masor temeperatura cu un multimetru digital, acesta aratand in jur de 60-65C. Ideea e ca nu prea poti tine degetul pe profil mai mult de 2 secunde.

Link to comment
Share on other sites

Pai cu cat le incalzesti mai mult, cu atat le scurtezi viata si le inrautatesti parametrii.

 

28W pe un profil de 1m este (foarte) mult.

 

Oricum raspunsul este 85 grade (vorbind de majoritatea producatorilor). Este vorba de Tj.

 

150 grade este maximum, dar in intervalul superior lui 85 deja ai uzura peste "normal" crescand rapid cu cresterea temperaturii.

 

Amatorii seriosi si care lucreaza temeinic merg pana la maxim 60 cel mult 70 grade in conditiile cele mai defavorabile, cu temperatura uzuala 40-50 grade.

 

 

Tot ce am zis este TJ, adica pe jonctiune.

Daca circuitul termic este corect realizat Tj va fi rapid drenata spre radiator, radiatorul va avea temperatura ridicata.

Un radiator rece poate deci sa insemne si ca montajul termic este prost facut si caldura nu este evacuata la radiator.

Daca montajul este bun / radiatorul frige / si este vorba de leduri tip "banda" care au RTj-c foarte proasta - este semn ca ai Tj probabil peste 100 grade, deci defectari se vor produce relativ rapid si emisia va fi afectata.

 

Ca idee eu daca as avea de disipat 28W pe un metru liniar as pune cel putin un profil cu sectiunea 20x80mm (profil dreptunghiular), cu peretele de minim 2mm si tot mi s-ar parea cam putin.

Presupun ca profilul tau este cu sectiune mult mai mica, deci el cauzeaza mare parte din probleme.

Link to comment
Share on other sites

Coolerele nu sunt o solutie, cum le pune? si care ar fi eficienta lor?

Cu orice cooler conductia tot prin radiator se realizeaza, deci fara "talpa" cu grosime de cativa mm in zona de contact si fara macar rudimente de aripioare mi-e teama ca avantajul coolerului ar fi mic, dar ar adauga greutate/zgomot/necesar alimentare/complicarea lucrurilor - si nu vrei nimic din astea.

 

Asa teoretic ar putea sa recurga la metale cu caracteristici superioare, dar fiind vorba de cupru (scump) sau argint (foarte scump) tot la marirea profillului ajunge.

 

Desigur ca ar exista varianta de a pune radiatoare dedicate penmtru leduri, dar alea sunt pentru led/COB, nu pentru banda.

 

Solutia cea mai buna ar fi intr-adevar aruncarea instalatiei prezente si refacerea cu COBuri, pe radiatoare adevarate - asta daca este vorba de iluminat. Daca este insa vorba de iluminare-decor atunci poate este necesara forma liniara a benzii...

Link to comment
Share on other sites

Da, sunt nevoit sa folosesc benzi deoarece profilul vine jur imprejurul unei oglinzi.

Am doua variante probabil, ori folosesc profile mai sanatoase ori renunt la o banda. Pt ca testele mele au fost facute cu doua benzi lipite de profil, una langa alta. Asadar cu un total aproximativ de 56w/m :rade: asta daca e sa cred producatorul benzii. Si ma mai mir ca se incinge radiatorul... voi mai face teste cu o singura banda sa vad la ce temp ajunge. Bine ar fi daca as avea si un termometru din ala cu IR, ca sonda asta a multimetrului nu stiu cat de precisa e.

 

Multumesc pt raspunsuri, o seara buna!

Link to comment
Share on other sites

Pai repet, ce este relevant este Tj, adica temperatura pe jonctiune.

Cu o sonda cu termocuplu de AVOmetru poti macar sa fii pe langa, cu un termometru IR nici pe departe, vei citi numai balarii, cel mult temperatura unui radiator, daca este mare. Oricum cu foarte putina legatura cu Tj.

Deci mai bine cu sonda, insa cu contact prin vaselina siliconica, o sonda cat mai fina etc...

 

Parerea mea este ca ai o problema la partea de conceptie in primul rand, dar si la selectarea componentelor:

 

Daca vrei iluminare de decor, pe perimetrul oglinzii, atunci pentru ca lumina sa nu te deranjeze la ochi (ca vrei sa vezi imaginea din oglinda, nu sa-ti testezi rezistenta retinei) ar ajunge o putere de 1-2W pe metru, vorbind de leduri bune , cu randament corect.

Daca doresti insa iluminarea subiectului - nu o faci nici pe perimetrul oglinzii, nici cu banda, ci cu spoturi sau lampi cu COBuri, in functie de efectul dorit, dar puse cat mai departat de axul de privire spre oglinda, ca sa nu orbeasca subiectul. La asa ceva poti sa ai zeci de Watti, insa cu COBuri bune luminezi o camera intreaga cu 25W...

 

Pesupun ca banda ta are macar 2m, deci tu sugerezi 100W - si cu 100W pentru COB eu ma astept sa luminez "normalic" un intreg spatiu de locuit pana pe la 100 metri patrati -> deci ceva ai apreciat profund gresit sau folosesti componente neadecvate.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines