Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Dudikoff

Stabilizator de tensiune

Recommended Posts

Avand in vedere limitarea cat priveste tensiunea de alimentare, nu prea vad cum ai putea face asta.

Poate o configuratie emitor comun a iesirii, dar asta ar putea necesita o compensare locala, tensiunea mare ar putea face necesara alimentarea etajului de forta cu un generator de curent constant, care in anumite conditii ar putea disipa mult, unde mai pui si necesitatea reglajului curentului, plus stabilizarea locala a alimentarii 723... Nu stiu daca se justifica ceva atat de complicat, dar chiar de ar fi fezabil, nu vreau sa ma gandesc la dimensiunile radiatorului necesar decat eventual daca alimentarea s-ar face cu prize...

 

PS: Cumva e pentru trafu ala minune al tau?

Daca da atunci pentru ce iti trebuie stabilizare?

Link to comment
Share on other sites

Tensiunea de intrare se regleaza automat sa fie cu cativa volti mai mare decat iesirea, nu e problema de disipatie (am prize din volt in volt).

Am vazut in datasheet-ului integratului ca are o configuratie in care merge de la 2 la 40V si o alta care merge chiar si la 250V. Ma gandeam daca nu cumva se pot combina cele 2 si sa am de la 1,5 la 90V.

 

Cum la ce imi trebuie ? Vreau sa fac o sursa de laborator.

 

Am auzit ca integratul asta ar fi foarte bun si d-asta am zis sa fac cu el, dar sint deschis si spre alte scheme daca exista mai performante.

Edited by Dudikoff
Link to comment
Share on other sites

mai bine incerci cu tl783 ca driver...permite 125 v intrare iesire am facut deja surse la 240v cu el

 

Are si pereche pentru negativ ?

 

 

Sesebe, nu vreau sa controlez tensiunea stabilizatorului cu uC, ci cu un potentiometru.

Doar tensiunea de intrare se va selecta automat sa zicem cu 10V mai mare ca cea de la iesire.

 

Nici nu stiu ce decizie sa iau... Ceea ce as vrea eu e destul de complicat de facut: +/-0..90V cu limitare de curent variabila. Mi-ar fi placut sa fac eu cu discrete stabilizatorul... Un opamp, o referinta si ceva tranzistoare acolo.... Dar... eu nici nu stiu electronica...

Link to comment
Share on other sites

TL783 nu difera de un 317 (cred eu, e doar parerea mea simpla)...

Din ce vad acum in pdf, sunt de aceeasi parere, adica pare ceva similar 317, are aceeasi dispunere a pinilor, aceeasi referinta ( pana si curentul in pinul adj este cam acelasi ), diferenta principala ar fi iesirea pe MOS. Adica ideea este ca ar trebui sa poata fi folosit ca un LM317 clasic, asta deschide oportunitati. Din cate vad se gaseste si la magazinul polonez la un pret surprinzator de mic...

 

LE: Nu-i gasesc insa pereche pentru negativa, deci...

Link to comment
Share on other sites

Schemele de genul celei de pe site-ul italian ca de altfel și schemele cu LM317 , TL 783 și altele similare au un dezavantaj ( indirect, ce-i drept ) care poate fi important , mai ales la o sursă de laborator : la întreruperea potențiometrului (aproape) toată tensiunea de la intrare se aplică la ieșire ! Și întreruperea potențiometrului la calitatea celor care circulă pe piață la 1 leu și la disiparea a câteva zeci de mW cum e în aceste scheme nu e chiar exclusă.

E doar o atenționare .

Link to comment
Share on other sites

Mai precizez o data, poate nu s-a inteles din prima: Nu ma intereseaza absolut nimic in afara de cum s-ar putea realiza un stabilizator de tensiune continua clasic "serie-pass" cu urmatoarele caracteristici: +/-0..90V si reglaj decurent. Asta ar fi un ideal, evident, accept si compromisuri.

Dar lasa... Cum am mai zis... Topicul asta a inceput prost de la inceput numai cu raspunsuri in bataie de joc: "pe Marte", "tehnica Elisabeta Polihroniade", etc..

Poate ca nici eu nu am scris ce trebuia, poate am cerut prea mult. Trebuia sa impart problema in mai multe parti mai mici. Oricum, nu ma asteptam sa mi se dea pe tava o schema care sa faca ce am zis eu, ci niste idei de la care sa pornesc. Eu pana acum m-am ocupat doar de amplificatoare. Acolo le mai nimeresc, dar in afara de asta eu pot spune ca nici nu stiu electronica. N-am facut niciodata un stabilizator cu pretentii. Doar de curand de cand am inceput sa lucrez la sursa asta am inceput sa vizitez sectiunea Alimentatoare, in rest n-am intrat aproape deloc.

Link to comment
Share on other sites

salutare! daca se poate sa ma bag si eu ca musca in lapte... as incerca varianta cu integratul plutitor (sau cu operationale, ce-or fi) alimentate cu ajutorul unui traf separat, punte, etc. apoi, alta problema ar fi reglarea tensiunii intr-o plaja atat de larga. asta cred ca se poate rezolva cu un pot multitura sau ceva de genul. poate ceva cu manivela si demultiplicator mecanic?!?(nu radeti, asta mi-a venit acum in minte). asa...acum ca exista acele prize in acel supertraf, cred ca se poate face un fel de preregulator (eu as merge pe varianta liniara, nu ma pricep la comutatie) care sa cupleze prizele din, sa zicem, 10V in 10V (desi ar fi cam multe trepte). despre asta, n-am idee de o schema practica, dar se poate face, zic. acum...nu am raspuns la partea de alimentare simetrica, partea de la -90V la 0....dar poate mai vin si altii cu idei..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines