Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
yo3fhm

DCF77: receptia experimentala + antene VLF

Recommended Posts

Seara buna,

Deschid un topic nou dedicat subiectului descris, desi am observat ca au mai fost incercari (frugale) de abordare, dintr-un punct de vedere sau altul. Sper ca nu sunt singurul interesat de problema si ca prin tematica sugerata de titlu, postarile care ar putea aparea sa contina cele mai multe idei legate de modul in care se pot receptiona si utiliza semnalele provenite de la emitatorul DCF77 din Mainflingen, Germania.

Sunt interesat in dezvoltarea unui sistem eficient de receptie pentru semnalele statiei DCF77 si de aceea m-as bucura sa pot concentra in acest topic experienta tuturor colegilor care au incercat sa faca acelasi lucru, dintr-un motiv sau altul (fie din pura curiozitate, fie pentru un motiv bine determinat). Pana in prezent, am reusit receptia DCF77 cu ajutorul unei antene bucla (loop) si folosind transceiverul Kenwood TS-450S/AT.

Intrucat exista multa informatie pe Internet despre DCF77, as prefera sa nu fiu redundant in explicatii, dar e posibil ca unii vizitatori mai putin informati, sa nu aiba idee despre ce este vorba, asa ca voi posta in continuare cateva cuvinte despre ce este DCF77 si ce rol are.

Conform descrierii de pe Wikipedia (traducerea mea e aproximativa):

DCF77 este o statie de radio care emite in unde lungi, 24h/24h, pe frecventa de 77.5 KHz, asigurand difuzarea continuua a unor semnale orare si de frecventa de referinta.
Statia a fost pusa in functiune pe 01.01.1959 si are in componenta doua emitatoare, cel principal si cel de rezerva (backup). Localizarea este in Mainflingen, Germania, la 25Km S-E de Frankfurt. Puterea nominala a emitatoarelor este de 50KW. Statia DCF77 este operata de compania Media Broadcast GmbH (un subsidiar anterior al companiei Deutsche Telekom AG), in numele PTB ( Physikalisch-Technische Bundesanstalt - Institutul National de Metrologie al Republicii Federale Germania ).

Site oficial PTB: http://www.ptb.de

Semnalul emis de statia DCF77 este extrem de stabil, fiind asigurat de niste ceasuri atomice locale, conectate cu sistemele principale de referinta orara ale PTB din Brunswick. Scopul principal al statiei DCF77 este difuzarea referintei de timp (ora exacta), semnalele sale fiind astfel utilizate de ceasurile controlate prin radio (radio-controlled clocks) pentru a-si seta automat ora exacta.

Sigla DCF77 vine de la D (Deutschland = Germania), C= semnal pe unde lungi, F = Frankfurt, 77 = frecventa de 77.5KHz. In afara de semnalul orar, DCF77 mai transmite prognoza meteo pe 4 zile pentru 60 regiuni din Europa (prognoza oferita de compania elvetiana Meteo Time GmbH). De asemenea, dupa necesitati, DCF77 mai poate transmite si mesaje de avertizare a populatiei in cazuri de pericol (calamitati / protectie civila).


Asadar, cele mai multe ceasuri de tip "radio-controlled" fabricate pentru Europa, sunt proiectate sa receptioneze semnalele statiei DCF77. Fie ca sunt ceasuri de mana sau perete, sau orologii publice, de gara sau din cadrul altor institutii, acestea functioneaza dupa aceleasi principii.

In Europa mai exista si alte sisteme radio asemanatoare, de exemplu in Belarus (RJH69), Rusia (RBU, RJH77, RJH63, RJH99, RAB99, RTZ, RWM), Kyrgyzstan (RJH66), Marea Britanie (MSF, BBC Radio4), Elvetia (HBG), Franta (TDF) si Finlanda (MIKES). O lista amanuntita, cuprinzand detalii si frecvente, o puteti consulta aici (sursa: Wikipedia).

O alta sursa cu detalii importante referitoare la statii radio care emit semnale orare si de frecventa de referinta, este GenesisRadio.com.au :
Receiving, identifying and decoding LF/HF radio time signals

Emisiunile DCF77 sunt modulate atat in amplitudine (ASK, exemplificare mai jos) cat si in faza, respectand anumite specificatii pe care le puteti consulta aici (sursa: Wikipedia) .
220px-DCF77_code.svg.png

Iata aici semnalul DCF77 receptionat la iesirea unui receptor SDR cu demodulator AM:

Aria de acoperire a statiei DCF77 este foarte mare, de aproximativ 2000Km.
Conform datelor publicate pe Wikipedia (click pentru a mari, poza din stanga) si respectiv pe site-ul meinbergglobal.com (dreapta):

220px-Dcf_weite.jpg DCF77-copertura.png

Dupa cum observati, teritoriul Romaniei este acoperit intre cercurile de 1000Km si 1500Km,

Puteti asculta/vedea semnalul statiei DCF77 in urmatoarele cateva exemple:
- Sound of DCF77
- DCF77 Signal Empfang auf 77.5kHz

Voi reveni pentru a prezenta un clip in care veti putea vedea experimentul meu de receptie al DCF77 si cateva detalii despre antena.

Edited by yo3fhm
Link to comment
Share on other sites

Iata aici o poza cu "antena" mea bucla VLF.

Nu dati cu pietre, e incropita la miezul noptii si spanzurata peste balcon (folosind o prajina constituita dintr-un segment de galerie de perdea si o teava de apa din plastic) la 1:30 noaptea. Hi !

 

bucla_VLF_DCF77.jpg

 

Precizez ca e un simplu experiment.

Detalii de realizare:

- 3 spire cu diametrul extern de 53cm, din cablu FTP CAT5E pentru retele Ethernet.

- fiecare conductor se transpune intr-o "spira" cu o inductanta de aprox. 15uH.

- se inseriaza inceputul cu sfarsitul fiecarei spire (atentie mare la fazare), obtinandu-se in final o inductanta totala intre 855 si 870uH.

 

Pentru a constitui un circuit acordat, am folosit o capacitate totala formata din doua condensatoare serie, precum in figura urmatoare:

 

circ_adaptare_vlf_loop.jpg

 

C2 reprezinta priza capacitiva pentru portul analizorului cu care am reglat circuitul. La bornele sale se cupleaza si cablul coaxial (Zc=50 ohmi) cu care am plecat spre transceiver.

Iata cum se prezinta situatia momentan (click pentru marire). Recunosc ca e loc pentru "mai bine" (S11 mai adanc), dar trebuie sa-mi fac timp pentru ajustari suplimentare. Solutia e doar temporara, cel mai probabil e ca voi folosi un separator cu FET si iesire pe sursa, dar fiind presat de timp, am preferat o adaptare rapida:

 

loop-vlf-FTP+adaptare50_t.jpg

 

Aici puteti vedea semnalul de la DCF77 capturat cu aplicatia Argo (click pentru marire):

 

DCF77(rxArgo)_t.jpg

 

Si in final, iata si videoclipul pe care l-am incarcat pe Youtube (nu stiu daca ELForum permite si clip embedded, daca cineva stie cum sa fac asta, il rog sa-mi explice):

 

https://www.youtube.com/watch?v=ot4FYyM-DYo&feature=youtu.be

 

Precizez ca fara o impamantare serioasa, nivelul zgomotului datorat tuturor "mizeriilor" spectrale produse de echipamentele electronice inconjuratoare (in special sisteme de telecomunicatii si surse in comutatie) este foarte mare. Eu am folosit un compromis - teava de calorifer; e mai buna decat nimic. Daca vreti sa va convingeti, va pot posta un videoclip cu acelasi transceiver, receptionand acelasi semnal, cu si fara "impamantare". Diferentele de inteligibilitate sunt uriase!

 

Probabil ca urmatoarea mea realizare in domeniul antenelor VLF va fi dupa acest model:

V.L.F. Loop Antenna (By Richard A. Genaille, Electronics World 1963)

 

P.S.:

Urmatoarea mea postare va fi despre o patanie cu ceasuri "radio-controlled DCF77" cumparate de la LIDL.

Pe curand !

Edited by yo3fhm
Link to comment
Share on other sites

Sunt curios ce ati patit cu ceasul DCF77 de la LIDL.

Am o statie de vreme Majestic (are vreo 10 ani) si pana acum vreun an a mers si DCF-ul, ce-i drept, pe ora Berlinului. Au curs bateriile si DCF-ul a incetat sa mai functioneze.

Recent, acum vreo luna, mi-am cumparat de la Lidl un ceas analog cu DCF77. Merge ok, se regleaza pe fusul orar al Romaniei, inclusiv cand se trece la ora de vara.

Am un prieten ce si-a luat un ceas analog DCF77 din Kaufland, insa se sincroniza pe ora Berlinului. L-a returnat. I-am sugerat ca rezolvarea era simpla: trebuia sa miste orarul cu o ora in urma (adica sa desfaca ceasul , sa ridice de ac si sa-l repozitioneze. Accesul la indicatoare se face simplu, prin depresarea a 3 cleme elastice).

Nu a mai gasit ceasul a doua zi la raft.

Statia de vreme (cand functiona si sincronizarea prin radio) prindea semnalul mai bine (indicat printr-o antena pe display) in zilele ploioase sau seara si in timpul noptii.

Ceasul de la Lidl prinde semnalul cam dupa 5 minute in timpul serii. Ziua, am asteptat si 20 de minute.

Link to comment
Share on other sites

 

"Iata cum se prezinta situatia momentan (click pentru marire). Recunosc ca e loc pentru "mai bine" (S11 mai adanc), dar trebuie sa-mi fac timp pentru ajustari suplimentare."

loop-vlf-FTP+adaptare50_t.jpg

Cu ce ajuta un S11 mai adanc daca se face doar receptie cu ea ?

Edited by ndor
Link to comment
Share on other sites

Cu ce ajuta un S11 mai adanc daca se face doar receptie cu ea ?

 

Din modul in care ati pus intrebarea ("daca"), sunt sigur ca stiti foarte bine la ce ar putea folosi, si in ce conditii.

Cred ca ar fi mai constructiv sa nu ne jucam de-a "v-ati ascunselea", OK?

Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

1- Am formulat cu "daca" avand in vedere textul initial al postarii

2 - Ma asteptam la un raspuns mai la obiect fata de postare , fiind un forum tehnic .

 

PS - O reflectata mai mica doar in conditii de receptie nu ajuta cu prea mult sistemul . De regula e de preferat sa se creasca castigul antenei in asemenea cazuri .

Link to comment
Share on other sites

Sunt curios ce ati patit cu ceasul DCF77 de la LIDL.

Ceasul de la Lidl prinde semnalul cam dupa 5 minute in timpul serii. Ziua, am asteptat si 20 de minute.

Buna ziua, Hristos a Inviat ! Multumesc pentru intrebare.

 

1)

Ceasul respectiv l-am cumparat spre sfarsitul lunii Martie si scrie pe el "Auriol".

In ciuda faptului ca l-am postat la fereastra in toate pozitiile si orientarile, ba chiar l-am dus intr-o locatie de la serviciu unde exista o fereastra cu camp liber spre vest, la o inaltime de aprox. 20m deasupra solului... ei bine, nu se sincronizeaza. Daca resetez ceasul, acele indicatoare cicleaza (conform manualului) pana la una din orele 1, 5 sau 9, se opresc si asa raman.

Mentionez ca am cumparat de fapt, doua ceasuri identice si ca nici unul nu se sincronizeaza, iar in casa mai am un ceas DCF77 care se poate sincroniza in cursul noptii (revin mai incolo cu amanunte).

 

Ceasul de la LIDL arata asa :

ceas_Auriol-LIDL.jpg

Pe spatele sau, sub cutiuta care contine partea electronica si actionarea intregului mecanism, exista urmatoarele inscriptii . IAN-279421

 

ceas_Auriol-LIDL_spate.jpg

 

Cutiuta care ascunde partea electronica si restul mecanismelor, are urmatoarele inscriptii:

Kingsen

DCF

KS2008

 

... iar in interior, dupa desfacere, se poate vedea partea electronica:

 

ceas_Auriol-LIDL_interior.jpg

 

Din poza lipseste bara de ferita si condensatorul de acord, pe care le-am scos pentru studiere.

Cuartul din partea de sus-stanga este cel pentru filtrul cipului receptor, centrat pe 77.5KHz .

Cel din dreapta-jos e pentru ceas, 32.768 KHz.

Antena este realizata pe o bara de ferita cu dimensiunile de 50x8x4 mm.

Bobina de acord are o lungime de 15.5mm si este realizata cu conductor plin din CuEm 0.22mm.

(click pentru marire, back ptr revenire):

 

ant_ferita_ceas_LIDL_t.jpg

Imi amintesc ca ii masurasem parametrii, dar nu-mi mai aduc acum aminte exact. Daca cineva va fi interesat, voi reveni asupra lor.

 

Daca veti cauta pe Google "Kingsen DCF KS2008", o sa dati de fabricantul real al ceasului, mai concret ... compania "Kingsen Foshan Electronics Co.,Ltd ", cu sediul in China (15B Dongjian Mansion, No.38, Fenjiangnan Road, Foshan, Guangdong, China ).

De fapt, daca priviti partea inferioara a site-ului, veti da peste logo-ul companiei, in care scrie clar ca este "Supplier of Carrefour/ Wal Mart/ Aldi". Nu ma mir ca acum este si pentru LIDL !

 

logo_bottom.jpg

 

2)

Am spus mai sus ca mai detin un ceas controlat prin DCF-77, si care se sincronizeaza.

Este modelul WT-560. Iata aici o poza :

 

ceas_DCF77_WT-560.jpg

 

Indicatorul din stanga-sus (cel care seamana cu un turnulet de radiocomunicatii), nu apare atunci cand ceasul functioneaza la mine acasa, desi acesta se sincronizeaza atunci cand il las in balcon, la fereastra, in timpul noptii. In schimb, indicatorul respectiv a aparut cand am lasat ceasul la un amic electronist, pentru a face o comparatie cu ceasul sau care e identic. Foarte ciudat amanunt.

In plus, nu stiu ce simbolizeaza exact indicatorul respectiv. Durata aparitiei sale este intre 15 si 30 minute si am inteles ca aparea intre orele 9-10 si respectiv 21-22. Eu n-am putut confirma la mine acasa acest aspect...

 

Si mai interesant e ca antena acestui ceas e realizata pe o bara de ferita cu lungime mai mica fata de ceasul cumparat din LIDL (adica, doar 3cm). Si totusi, se sincronizeaza... Hi !

 

3)

In fine.... Ieri sambata, tocmai am mai cumparat (din talcioc) un alt ceas controlat prin DCF-77.

Este un model Meister Anker L572-940 .

Din pacate, nu se sincronizeaza nici acesta, desi in rest, pare sa functioneze.

 

ceas_Meister_Anker-L572-940.jpg

 

Proiectorul nu mai afiseaza ora (desi dispozitivul de iluminare functioneaza).

Foarte interesant ca poe acest ceas, exista inscriptionat in partea superioara, "433 MHz".

Sincer, nu stiu ce reprezinta. O cautare pe Google pare sa indice faptul ca ar putea controla un senzor de temperatura externa. Pana acum, nu am folosit astfel de dispozitive si de aceea nu detin prea multe informatii.

 

In interior, ceasul Meister Anker L572-940 arata asa (click pentru marire, back ptr revenire):

 

interior_ceas_L572-940_t.jpg

 

Mai jos puteti vedea detaliile de inscriptionare ale cuartului din filtrul receptorului pentru 77.5 KHz (click pentru marire, back ptr revenire):

 

cuart_ceas_L572-940_t.jpg

 

Nu am masurat exact dimensiunile antenei, dar e uriasa in comparatie cu celelalte de mai sus.

Cred ca ar trebui sa aiba lungimea de cel putin 90mm si un diametru cu siguranta de 10mm. Bobina e realizata cel putin in 2 straturi, dar n-am apucat sa fac nici un fel de masuratori.

 

Din curiozitate, poate altadata, voi masura toate bobinele (si practic, intreg ansamblul circuitului acordat) al acestor ceasuri si voi alcatui o comparatie intre ele (inductanta, Q, banda, etc.).

 

Cam atat deocamdata !

 

Sarbatorile cu bine si toate gandurile bune, urari de sanatate, liniste si succes in toate !

 

 

 

(Later edit:)

1- Am formulat cu "daca" avand in vedere textul initial al postarii

2 - Ma asteptam la un raspuns mai la obiect fata de postare , fiind un forum tehnic .

 

PS - O reflectata mai mica doar in conditii de receptie nu ajuta cu prea mult sistemul . De regula e de preferat sa se creasca castigul antenei in asemenea cazuri .

@Ndor,

 

Acum va inteleg asteptarile. Poate nu le-am interpretat corect, imi cer scuze.

"Prea mult" e o chestiune foarte relativa. Asta in conditiile in care impedanta buclei VLF e mult prea departe de 50 ohmi.

"Puiul" de adaptare pe care l-am realizat cu priza capacitiva mentionata, a mai stors putina "snaga" spre transceiver.

Recunosc ca nu am masurat efectiv cat, pentru ca ar fi fost pierdere de vreme, dar adaptarea respectiva a scos semnalul din zgomot. Imi pare rau ca n-am facut un snapshot cu semnalul vazut pe waterfall inainte de preluarea semnalului prin priza capacitiva. De altfel, Q-ul buclei se diminueaza masiv atunci cand e cuplata pe direct la intrarea transceiverului (e normal).

 

Am vrut sa vad ce se poate stoarce doar din elementele pasive construite ca atare. Nu am vrut sa maresc nici aria buclei si nici sa montez vreun preamplificator (nu deocamdata, dar e in plan).

 

Sper ca e OK acum. Oricum, daca obtin alte rezultate mai bune, o sa revin. Si m-as bucura ca daca exista si alti entuziasti, sa-mi comunice din experientele lor.

 

Pastele cu bine, sanatate si Lumina !

Edited by yo3fhm
Link to comment
Share on other sites

Sal.Ca sa functioneze bine un astfel de ceas antena de ferita trebuie sa fie perpendiculara pe directia semnalului.Nu trebuie ridicat la inaltime un astfel de ceas,semnalul maxim este in apropierea solului la cativa metrii(vlf se propaga aproape de nivelul solului).In prezent este destul de dificil sa sincronizezi un astfel de ceas in zone urbane puternic poluate electromagnetic.Eu folosesc un astfel de ceas si sunt foarte multumit de el,dar in oras abia a reusit sa se sincronizeze(am facut cateva probe de curiozitate) pe cand aici la tara functioneaza fara probleme.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Indicatorul din stanga-sus (cel care seamana cu un turnulet de radiocomunicatii), nu apare atunci cand ceasul functioneaza la mine acasa, desi acesta se sincronizeaza atunci cand il las in balcon, la fereastra, in timpul noptii. In schimb, indicatorul respectiv a aparut cand am lasat ceasul la un amic electronist, pentru a face o comparatie cu ceasul sau care e identic. Foarte ciudat amanunt.

In plus, nu stiu ce simbolizeaza exact indicatorul respectiv. Durata aparitiei sale este intre 15 si 30 minute si am inteles ca aparea intre orele 9-10 si respectiv 21-22. Eu n-am putut confirma la mine acasa acest aspect...

Am un Grundig Sonoclock, nu mai stiu care model. nu l-am mai folosit din 2005. La al meu "turnuletul de radiocomunicatii" semnala prezenta semnalului DCF.

Al meu foarte rar prindea semnal ziua. Prindea semnal (=se sincroniza) in fiecare noapte. Asta numai la tara, in oras nu avea semnal deloc.

Cum zicea IGBT 1971: al meu mergea mai bine pe masa decat ridicat langa tavan. Cu ferita orientata nord-sud, adica bara parpendiculara pe directia Germania-Romania :-).

Pe site la Conrad am vazut o gramada de module. Daca stie cineva, as fi curios daca se comercializeaza module si in Romania.

Link to comment
Share on other sites

Sal.Ca sa functioneze bine un astfel de ceas antena de ferita trebuie sa fie perpendiculara pe directia semnalului.Nu trebuie ridicat la inaltime un astfel de ceas,semnalul maxim este in apropierea solului la cativa metrii(vlf se propaga aproape de nivelul solului).In prezent este destul de dificil sa sincronizezi un astfel de ceas in zone urbane puternic poluate electromagnetic.

Salut!

Acum vreo 34 ani, participam la concursuri de "vanatoare de vulpi" (radiogoniometrie de amator). Foloseam receptoare cu antene de ferita si suplimentar, mai aveau o antenuta pentru determinarea sensului, caz in care caracteristica de directivitate se transforma intr-un model cardioid. Dupa cum am si mentionat in postarea anterioara, am incercat pozitionarea ceasului (mai ales in conditiile in care cunosteam si pozitia antenei de ferita) in toate felurile posibile (in special perpendicular pe directia Frankfurt - Bucuresti), fara sa inregistrez vreun rezultat (nu s-a sincronizat).

 

De acord cu ideea de propagare VLF in apropierea solului, dar am spus deja ca am lasat ceasul cateva zile in casa unui amic care detine 6 ceasuri DCF77 (care se sincronizeaza toate). Casa respectiva nu are etaj, e nivelul direct de la sol. Ca e poluare EM in jurul nostru, iarasi sunt constient de asta - dar asta n-a oprit ceasurile respective sa se sincronizeze.

 

Presupunerea mea e ca receptorul din ceasul LIDL e mai putin sensibil si poate, datorita conceptului, sa fie mai sensibil la semnale perturbatoare. E doar o presupunere. Nu am de unde cunoaste structura interna a cipului. O solutie ar fi sa gasesc o metoda de a-i oferi un semnal mai puternic si eventual sa urmaresc cu osciloscopul "clampaneala" iesirilor din receptor catre cipul de ceas.

 

Apropo de metode alternative, iata aici un proiect interesant:

The Time Manipulator

Homemade 77.5 khz very low frequency DCF77 time signal transmitter

(autor: Matthias Franz, HB9EFY)

 

Nu am discutat inca cu autorul, dar daca va fi amabil sa-mi ofere softul sau, cred ca voi reproduce proiectul :)

S-ar putea transforma intr-o solutie de verificare a functionarii acestor ceasuri controlate de DCF77 si cu un pic de efort, cred ca chiar ar putea folosi la testarea sensibilitatii receptoarelor acestora.

Pe site la Conrad am vazut o gramada de module. Daca stie cineva, as fi curios daca se comercializeaza module si in Romania.

 

Buna seara,

Multumesc pentru informatii ! Vad ca German Electronics e distribuitor Conrad, am mai cumparat de la ei in trecut. Din pacate, nu gasesc pe site-ul lor si modulele de receptie DCF77. Dar ii putem contacta si sa-i intrebam daca pot aduce la comanda, nu?

 

Iata un alt site cu ceva informatii si un proiect legat de receptia DCF77:

Experience with commercial DCF77 clock radio

 

Toate cele bune!

Edited by yo3fhm
Link to comment
Share on other sites

Ceasuri foarte asemanatoare cu cel din #8 am si eu trei bucati. Pe unul am dat 30 de lei si pe celelalte doua le-am primit gratis deoarece erau "defecte". De fapt, la unul cazuse secundarul si la altul se balanganea minutarul. Toate merg perfect de 3 ani cu un consum foarte mic. Se sincronizeaza de trei ori pe zi, la orele 2, 3 si 7 (ora noastra), atat la subsol, cat si la etajul 7. Doua sunt montate pe peretii de nord si unul pe peretele de est. Antena este foarte mica, sub 40 mm. Cand semnalul este mai slab, sincronizarea dureaza pana la 7 minute sau nu se sincronizeaza deloc. Daca pun langa ceas o bara orizontala de ferita lunga de 20 cm, sincronizarea are loc in primul minut al orei. Bara se pune undeva in prelungirea antenei interne si concentreaza campul, fara a dezacorda circuitul. Termometrul este cu termistor si merge foarte bine. Masoara o data la 40 de secunde si afiseaza tot timpul. Consumul termometrului este infim, o pila AG3 tine luni de zile.

Receptorul LF din aceste ceasuri este, cred, cel mai performant si mai economic receptor cu amplificare directa produs vre-odata. Cu o antena pe bara lunga si cu bobina cu lita de RF (20x0,1 mm) receptioneaza neconditionat DCF77 in orice locatie. Nu este nevoie de vre-o antena speciala.

Semnalul emitatorului este continuu, modulat telegrafic in amplitudine, 100% "plin" si 50% "gol". Mesajul complet dureaza un minut. Banda de trecere necesara este de cca. 5 Hz, dar banda receptorului este de cca. 30 Hz. Semnalul "curat" nu este audibil, decat daca interfera cu un post vecin si ofera o "bataie" audibila.

Link to comment
Share on other sites

Ceasuri foarte asemanatoare cu cel din #8 am si eu trei bucati. [...]Toate merg perfect de 3 ani cu un consum foarte mic.

Banda de trecere necesara este de cca. 5 Hz, dar banda receptorului este de cca. 30 Hz.

Semnalul "curat" nu este audibil, decat daca interfera cu un post vecin si ofera o "bataie" audibila.

 

Buna dimineata,

Interesante informatiile venite de la dvs., mai ales ca sunteti al 3-lea om din Iasi care manipuleaza ceasuri DCF77.

Unul dintre cei 3 este un amic radioamator, care si-a cumparat si el un ceas asemanator din LIDL, dar care nu se sincronizeaza, spre diferenta de cele ale dvs., hi hi. Incep sa devin invidios :)

 

Referitor la largimea de banda, de unde aveti datele respective? (5Hz, respectiv 30Hz)

Sau mai concret, cum a fost determinata banda receptorului (aceea de 30Hz)? (indiferent cine a facut-o!).

 

In ceea ce priveste semnalul, cum l-ati ascultat pentru a putea spune daca este sau nu audibil? Dispuneti de vreun receptor (sau ati construit vreunul), sau poate vreo statie radio care poate receptiona in 77.5KHz? Aici in Bucuresti, semnalul DCF77 se aude si pe AM, ce-i drept, nu ca atunci cand e heterodinat cu bataile unui BFO.

 

Pentru exemplificare, oricine il poate asculta pe receptorul WebSDR al Universitatii din Twente:

http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

Cam asa arata:

 

semnal_dcf77-twente.png

 

Am inregistrat doua probe audio, una in mod AM si cealalta in mod CW cu filtru de 400Hz. Iata cum se aud:

 

- mod AM filtru 1.7KHz (cam asa se aude si in Bucuresti, dar cu o tarie mult mai slaba)

- mod CW, filtru 400Hz

 

In prima postare am plasat si un videoclip Youtube in care se poate vedea/auzi semnalul DCF77 receptionat de mine, aici in Bucuresti. Iata clipul aici .

 

Sa ne revedem cu bine!

Link to comment
Share on other sites

Am avut cazuri când ceasuri DCF77 puse pe televizoare cu cinescop nu se sincronizau. Erau perturbate de armonica a cincea a baleiajului orizontal.

Buna dimineata,

Am vazut ca in documentatiile ceasurilor asemanatoare, precum si in cea cu care a venit ceasul de la LIDL, este specificat sa se evite amplasarea lor langa echipamente de acest gen (TV, PC, etc.). Si constatarea dvs. intareste cele mentionate, e bine ca ati facut aceasta observatie.

 

In ultima mea postare m-am aratat interesat de provenienta informatiilor pe care le-ati postat cu privire la "banda de trecere necesara si banda receptorului".

 

Ce vreau sa spun e ca sunt sigur ca pentru a extrage semnalul din zgomotul infernal existent in zona VLF, o banda de trecere foarte ingusta este necesara, dar nu am cautat nici o informatie in acest sens si deocamdata, nu am efectuat nici un fel de masuratori concrete de la care sa pot pleca. De fapt, am masurat sensibilitatea in mod CW a receptorului din transceiverul TS-450, gasind ca pentru 77.5KHz are 0.34uV (la un SNR de 10dB). La aceasi frecventa, pentru un nivel injectat de 1.6uV, se aprinde segmentul corespunzator lui S1 de pe S-metrul aparatului. Cu antena FD4 amplasata pe terasa blocului, semnalul de la DCF77 vine cu aceasi tarie (S1), receptionat in mod CW si doar cu filtrul de 2.4KHz pentru SSB.

 

Asadar, ar fi util daca ati putea sa-mi spuneti pe unde ati gasit info despre banda de trecere si eventual daca ati incercat sa construiti si sa utilizati vreun receptor separat.

 

Multumesc anticipat!

Link to comment
Share on other sites

Am încercat sa îmbunatatesc receptia atât prin plasarea ceasului (care altfel nu se sincroniza defel) în interiorul unei antene cadru acordate (asa-zisa antena magnetica) cât si prin cuplarea inductiva a unei antene exterioare. În ambele cazuri s-a îmbunatatit comportarea ceasului (adica s-a sincronizat). O asemenea antena cadru am folosit si pentru a îmbunatati receptia pe UM.

Edit: reformulat textul; era cam incorect tehnic.

Edited by franzm
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines