Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
ciup

LINUX

Recommended Posts

Stie cineva ce trebuie sa fac pentru a folosi in acelasi timp si Linux si Windows in sensu ca sa le am pe partitii diferite dar sa aleg sa booteze care vreau eu , am patit sa instalez Linux dupa ce am instalat Windows fiecare pe partitii diferite si nu am mai avut posibilitatea de a boota Windows ? Nu este nici o posibilitate de a modifica sau a edita meniul de bootare ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

s-o luăm băbeşte:1. nu merge să bootezi şi linux şi windows decât pe rând. adică dacă bootezi în linux nu prea ai cum porni şi windowsul. sau cel puţin eu n-am reuşit minunea.2. de regulă, se face aşa: întâi pui windows, apoi linux. installerul linuxului o să detecteze partiţia windows, şi o să te întrebe dacă vrei să fie adăugat la lista de SO bootabile. evident, răspunzi cu "DA".3. da, se poate... editând GRUB-ul sau LILO, depinde de ce foloseşte distribuţia de linux pusă de tine. mai multe amănunte afli scriind într-un terminal linux "man GRUB" sau "man LILO" (fără ghilimele!!!)

Share this post


Link to post
Share on other sites

am inteles ce zici , stiu ca nu pot boota amandoua deodata , chestia ii ca windowsul era instalat si totusi cand am instalat Linux(pe file system ext2) nu m-o intrebat nimic despre faptul ca ar fi recunoscut partitia de windows , am facut asa deoarece auzisem si alti rpeteni ce au reusit sanu aiba probleme pe tema asta.Windows poate fi rulat sub Linux , nui minune :)) daca o sa cauti pe You Tube nu mai stiu exact linku dar este un video cu un Linux boy ce rulase Win in fereastra de Linux.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se poate rula windows sub linux folosind un program de emulare.Ce distributie de linux ai instalat tu? Ai instalat si bootloaderul??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na nu ma lua tare is cat se poate de incepator in Linux deci daca as fi stiut as fi facut aia , nu am instalat Boot loader , nu stiu cand si cum dar banuiesc ca ma lasa sa modific meniul de boot.Eu am instalat Kubuntu cred ca 7 nu mai stiu exact si ca sa pot boota iar Win o trebuit sa il instalez din nou .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apropo ti-as fi foarte recunoscator daca mi-ai explica pas cu pas ce trebuie sa fac pentru a rezolva problema cu boot-atu am mare nevoie , adica ce ai zis tu cu bootloaderul

Share this post


Link to post
Share on other sites

partea proasta e ca la ubuntu si variantele sunt bâtă.bootloaderul folosit este GRUB... şi sincer, n-am prea înţeles cum se configurează boscăria asta... eu am folosit mult timp slackware, iar acolo bootloaderul este LILO, şi e foarte simplu de folosit.oricât nu mi-o place mie ubuntu, mi se pare ciudat că n-a zis nimic de windows...cel mai bine ar fi să te uiţi pe forumul ubuntu.ro...ghimpe-- chestia cu emulatul e că invariabil o să se mişte SO-ul emulat ca naiba... asta fără să pomenesc că necesită sisteme cu mult ram... şi un proc rapid...

Share this post


Link to post
Share on other sites

MifTy, daca ai sistem slabut merge foarte prost sau chiar deloc. Am un prieten care emuleaza Windowsul pentru ca are nevoie de anumite softuri care nu merg pe linux. Nu are sistem de ultima generatie dar se misca bine.Si eu prefer LILO ca bootloader, am folosit un timp RedHat + LILO. Acum folosesc LINSPIRE si habar nu am ce bootloader :smt017 :smt024

Share this post


Link to post
Share on other sites

tot GRUB :)distribuţiile derivate din debian folosesc 99% din cazuri GRUB ca bootloader!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Instalezi Windows apoi VMWare sau Microsoft Virtual PC.

Sub Windows vei putea rula si linux sau alt Windows (permutarile sunt doar in limita hardware-ului disponibil) fara a-ti face griji de partitii date peste cap.

Se poate si invers.Exista versiune de VMWare sub linux.

E cea mai simpla si sigura metoda, deoarece nu prezinta riscuri.

Dealtfel, poti face si snapshot-uri, ca in cazul in care faci o prostie, sa poti reveni la un "nivel" anterior, fie el Linux emulat sau Windows.

 

Daca preferi metoda clasica, recomand un dual boot insa cu Windows-ul instalat primul.

Poti folosi Acronis OS Selector daca tii neaparat sa ai un manager de boot.

 

Pentru mai multe detalii vezi aici http://www.vmware.com/ .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mersi o sa incerc a doua metoda deoarece nu prea stau bine cu RAMii si din cate stiu daca rulez Linux emulat sau invers merge greu treaba .ramane sa vad ce iese

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.