Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
dan_b11

indentificare componente

Recommended Posts

Va rog sa ma ajutati in identificarea urmatoarelor, notarea pe ele este:

d484 ba9v1b, eu l-am gasit si ca mos fet si ca transistor NPN, in capsula TO-252.

EJK F4, asta eu l-am gasit ca tranzistor NPN, desi am gasit si ceva de gen mos fet. Asta e in capsula sot-23

 

Sunt dintr-o lanterna cu acumulator pentru camping. Bateria este de 6 volti. Problema e ca nu se aprinde becul. Daca ati mai intalnit asa ceva va rog sa-mi spuneti si ce bec merge la asa ceva pentru ca proprietarul a pierdut becul original si nu am nici cea mai vaga idee ce tensiune ar trebui sa il alimenteze. Atat stiu ca becul original era de genul celor economice.

Multumesc

 

 

Link to comment
Share on other sites

Revin cu mai multe detalii si poze.

D484 cred totusi ca este un mos fet(capsula cea mare incercuita cu rosu). l-am dat jos si l-am verificat dar am o intrebare si anume, este normal ca intre drena si sursa sa am un comportament de dioda? Daca pun firul negru de la multimetru pe sursa si cel rosu pe poarta, apoi am continuitate intre drena si sursa. Daca ating cu degetul poarta si sursa si drena, apoi in intre drena si sursa am un comportament de dioda. Este bun mos fetul?

Tranzistorul cel mic marcat cu F4 are scurt intre collector si emitor. Am pus in locul lui unul marcat cu 1B dar fara rezultat.

Am alimentat montajul de la incarcatorul de retea, si am 7,3 volti pe acumulator dar la iesrirea spre lampa am 0 volti. Am verificat toti tranzistorii de pe placa sunt marcati cu 1P(deci NPN) cu un pin dezlipit de pe placa si sunt ok, la fel si rezistentele, diodele si condensatorii. Nelamurirea este asupra celor doua componente incercuite in poza(marcate dupa cum zis in primul post) precum si a becului folosit.

Va rog daca v-ati mai intalnit cu asa ceva sa ma ajutati sa o repar.

DSCN2638.jpg

DSCN2639.jpg

DSCN2640.jpg

Link to comment
Share on other sites

Acel ''comportament'' de diodă , intre Drenă și Sursă este normal .

Dioda respectivă , nu este introdusă intenționat in procesul de fabricație . Ea este rezultatul modului in care este conceput tranzistorul MOSFET .

Nu te incurcă cu nimic ...

O spun pentru a nu știu câta oară : lăsați depanarea pentru mai târziu , după ce invățați teoria componentelor electronice , cum funcționează ele . ( mă refer la incepători) . Altfel , nu veți reuși nimic notabil in practică , in depanare .

Este un sfat , nu un răspuns sarcastic ...

Link to comment
Share on other sites

Ideal asa ar fi(sa incep cu teoria) dar nu sunt electronist de meserie(sunt inginer electroenergetician) si nu fac si nici nu cred ca o sa fac depanare pe bani vreodata(din mai multe motive, lipsa timp pentru a invata pe bune lucrurile incepand de la baza lor, nu am facut nicio scoala in electronica si anumite lucruri numai acolo le afli). Ce mai incerc sa repar este doar pentru prieteni, rude si doar pentru ca imi place. Poate trebuia sa intreb la incepatori dar am zis sa continui aici unde am intrebat de acele componente.

Oricum, multumesc pentru raspuns si sfatul este retinut.

Edited by dan_b11
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines