Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
ASZ12

soft start

Recommended Posts

Pai condensatorul este cel care alimenteaza schema, prin reactanta sa capacitiva! ....rezistentele puse in paralel pe el contribuie foarte putin spre deloc la alimentarea schemei....ele au rolul de a descarca condensatorul la disparitia tensiunii retelei...

Link to comment
Share on other sites

Rolul condensatorului C1 e esential. El preia diferenta dintre tensiunea de alimentare si cea necesara montajului. Rolul rezistentelor e secundar, pe ele se descarca condensatorul in lipsa tensiunii de alimentare. Valoarea R1+R2 e mult mai mare decat reactanta condensatorului la frecventa retelei.


Am postat aproape simultan cu flomar60 si se pare ca am scris acelasi lucru.

Link to comment
Share on other sites

Niste calcule....reactanta capacitiva a condului -9650 ohmi ( frecventa 50Hz)...

....am neglijat caderea de tensiune pe diode....curentul prin rezistenta de 220 ohmi - 23mA...

....caderea de tensiune pe ea aprox 5V....

....puterea disipata ,aprox 0,13W in regim continuu....

Ce putere a avut rezistenta?

Link to comment
Share on other sites

Posibil ca cei 0.4W sa fi fost pe o capsula din aia mini ( presupun rezistenta THT ), si ca rezolvarea a fost in fapt folosirea de rezistenta de 3W, pentru ca nu vad ce efect ar fi avut marirea celor 2 rezistente de 470k, oricum fara condul ala, curentul prin 220R ar fi fost infim cu cele 2 rezistente de 470k, iar disipatia prea mica sa merite mentionata.

Link to comment
Share on other sites

corect,imi cer scuze ca nu am mentionat,rezistorul este...era de tipul THT capsula mini !

posibil daca maream doar puterea rezistorului care se ardea sa fi fost suficient !

Edited by ASZ12
Link to comment
Share on other sites

Nu doar posibil, ci sigur 100%.

Puterea pe care o rezistenta o poate disipa e direct proportionala cu dimensiunile fizice, adica nu te lua numai dupa ce spune magazinul, mai foloseste-ti si intuitia, logica, informeaza-te despre dimensiunile capsulei, eu in cele mini n-as da mai mult de cateva zeci de mW ( dar probabil sunt subiectiv ).

 

PS: Era lipita pe o placa, sau era "in aer" si cu pinii lasati mai lungi?

Link to comment
Share on other sites

era ,,in aer" cu pini lasati mai lungi deoarece testam montajul,o sa revin la valorile schemei dar modific valoarea puterii rezistorului de 220ohmi si am sa prezint rezultatele...

...in schema originala nu spunea nimic de rezistorul cu pricina cum ca ar fi de putere mai mare de aceea am respectat schema !

Edited by ASZ12
Link to comment
Share on other sites

Banuiam eu ca asa este, si am intrebat deoarece nu-i acelasi lucru sa o lasi in aer cu pini lungi, cu a o lipi pe o placa, cu pini scurti si in contact direct cu acea placa, parte din caldura se transfera astfel catre placa ( pe principiul asta se bazeaza SMD-urile ). Probabil nu se specifica puterea acelei rezistente fie din motivul asta, fie ca poate se subantelegea ca va fi in capsula mai mare si mai populara, 2.5/6.8.

Link to comment
Share on other sites

În momentul conectarii la retea, curentul prin R3 poate atinge o valoare de vârf de ca. 1,5A. De aceea se recomanda folosirea unor rezistoare zise neinflamabile. Asa ceva se foloseste adesea pe post de rezistor fuzibil si exact asta-i rolul lui R3.

Nu înlocuiti niciodata R1+R2 cu un singur rezistor. De regula rezistoarele sunt specificate pt o tensiune maxima de 250V si aici se depaseste acea valoare. Daca nu folositi valori egale pentru R1 si R2, verificati sa nu se depaseasca acesti 250V.

Link to comment
Share on other sites

salut,revin c-am tarziu dar...asta este,am revenit la valorile din schema cu exceptia rezistorului de 220ohmi care l-am lasat de 3W si surpriza mi s-a ars R2 (care asa cum a spus si Marian sunt rezistori THT in miniatura R1 si R2) asa ca am inlocuit R1 si R2 cu doi rezistori de cate 1,2 Mohm si... functioneaza !

tensiunea intre cei doi rezistori de 1,2Mohm este de 117V ,intre cei doi rezistori de 1,2Mohm si cel de 220ohmi este de 35V iar la finalul rezistorului de 220ohmi si puntea redresoare am 30V,un pic c-am mult pentru releul de 24V dar functioneaza

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines