Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
wally_gatter

Incalzire apa instant trifazat

Recommended Posts

In zona mea monofazat este maxim 32 A adica in cel mai bun caz(consum pur rezistiv) 7.4 kW. 9 kW inseamna cam 40 A, ma cam indoiesc ca bransamentele vechi sunt dimensionate la asemenea valoare. Nu zic ca local nu pot exista si exceptii. Teoretic ar trebui sa poata fi legate si trifazat.

Link to comment
Share on other sites

Se poate solicita monofazat pana-n 11 kW si trifazat pana la 30 kW. Se pare ca pretul bransamentului trifazat este cam dublu.

Ordinul ANRE 102/2015 cap. 3 art. 7 zice cam asa:

post-184838-0-81531600-1491508273_thumb.png

Edited by Ticu
Link to comment
Share on other sites

Daca ies mai ieftin as trece la trifazic. de aceea tatonez ideea .. trebuie sa aleg ce bransament sa fac in functie de asta....

Ma indoiesc ca incalzirea cu energie electica, este mai ieftina decit cea cu gaze naturale. Poate ma insel. Din punct de vedere al intretinerii,clar,este mult mai ieftin. O centrala pe gaz trebuie verificata tot la doi ani,pentru ca neverificarea centralei poate duce la defecte costisitoare si mai grav,la evenimente nedorite. Asta e parerea mea.

Edited by GEO 53 BN
Link to comment
Share on other sites

1. In ordinul ANRE sunt 11 kVA nu 11 kW si depinde si de starea retelei din zona si de apropierea de trafo coborator din zona(poate sa nu ii aprobe decat 6 kW daca este departe de trafo si/sau reteaua este slaba sau foarte incarcata in zona). Eu personal nu am vazut aviz de racordare cu solutie monofazata si putere mai mare de 8kVA.

2. Eu as alege bransament trifazat cu siguranta chiar daca e mai scump.

3. In privinta costurilor, clar cu current iesi mult mai scump(stiu pe cineva care dupa prima iarna de incalzire cu curent si-a montat si centrala pe lemne, si e chiar om sarac).

4 Centralele pe curent din cate stiu eu nu fac si apa calda menajera, deci trebuie avut in vedere si aspectul asta(boiler pentru apa calda, pe curent sau gaz sau, etc).

Edited by dan_b11
Link to comment
Share on other sites

Eu v-aș recomanda să eliminați din calcul o posibilă încălzire ,,pur electrică,, fiindcă e cea mai scumpă. Doar dacă nu există varianta de tragere a gazului, puteți opta pentru ea. S-a discutat destul acest lucru, ordinea prețurilor (de la ieftin la scump) era cam asta:

-Încălzire pe lemne/cărbune/pelete

-Gaze naturale/GPL

- Energie electrică

În ultimul timp a crescut puternic prețul lemnului de foc și s-ar putea ca acesta să fie apropiat la preț ca și gazul natural, poate chiar mai scump uneori.....depinde de zonă.

Ca și confort și cheltuieli inițiale de branșare, situația este favorabilă curentului electric, dar asta nu compensează cheltuielile ulterioare de consum....

Link to comment
Share on other sites

Păi ar fi mai confortabil dacă aţi pune ceva încălzire electrică în podea, care să fie comutată doar când e nevoie.Sunt nişte preşuri electrice care se întind uşor pe jos.

D-astea montez io acilea prin Anglia.. la o casa bine izolata merge consumul undeva la 35W pe ora / metru patrat . daca nu e izolata se cam complica treaba..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines