Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
lulu

calibrare multimetru digital PeakTech 3360 cu 4 3/4 digit

Recommended Posts

Am cumparat de la un magazin din Bucuresti, zona de electronice Maica Domnului, un multimetru digital PeakTech3360 cu 4 3/4 digit, barograf 42 segmenti, precizia DC V de 0.06%.

 

Aparatul are erori pe scala DCV masurand tensiuni etalon.

 

Poate cineva sa ma indrume in procedura de calibrare a multimetrului?

 

Nu am gasit schema, manualul service, dar investigatiile mele au relevat ca:

 

- PeakTech3360 este identic cu DT-9919 al producatorului chinez CEM

 

- convertorul analogic digital este ES51966 44000 count 4 3/4 digit produs de Cyrustek http://www.cyrustek.com.tw/spec/ES51966A.pdf, dar din fisa tehnica nu m-am dumirit cum reglez DC V

 

- vanzatorul multimetrului nu are service, inlocuieste in garantie produsele defecte, iar necesitatea re-calibrarii nu este un defect!

 

Astept indrumarile dumneavoastra!

Link to comment
Share on other sites

Dar, cum te-ai convins ca nu masoara bine? Si cat de rau masoara ceva ce ar trebui sa iti arate bine si nu iti arata? Daca il ai de mai putin de o luna il poti returna cu bonul, spui ca nu iti place culoarea...


Eu am returnat un produs luat din hunedoara la un magazin din craiova fara discutii, in prima saptamana. Am spus ca nu face ceea ce pretinde ca face. Scrie pe cutie x, face y, ura si la gara. mi-au dat banii inapoi pana la ultimul banut, adica inclusiv 4 fise de 1 ban. De, era ",99" la pret.


Iar daca te tin balamalele umbli pe la potentiometrele alea, dar nu stiu la care sa iti spun. Sper ca e ceea ce ai tu in aceasta poza. https://www.mikrocontroller.net/attachment/95058/PT_3360_DMM_Scan.jpg

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Multumiri! Multimetrul 3360 este intradevar cel din fotografia userului faneforum.

 

Am etaloane chinezesti cu AD584, cu 5 zecimale si ma compar cu cel mai bun multimetru din dotarea mea, un HP34401 cumparat pe e-bay la un pret f competitiv (si cu calibrare in termen!).

 

Am pretentii de la un multimetru nou de 4 3/4 digit care poarta logo unei firme comerciale germane (PeakTech) cu pretentii de produse profesionale!

 

Astfel tensiunea de calibrare 9.99604 V-DC este citita identic de HP34401 , iar 3360 citeste 9.983 V (eroare zecimala 2 si 3), iar un modest Fluke 115 (3 1/2 digit) citeste 9.99 V (fara eroare in ce poate citi!).

 

Nu vreau sa-l returnez, vreau sa-l calibrez si ca un exercitiu pentru calibrarea alte multimetre mai avansate decat 3 1/2 digit.

Link to comment
Share on other sites

HP34401 este un multimetru de clasa am si eu unul printre altele si e super ok.Solartronul 7150 de asemeni era de precizie mare dar l-am dat.Mai am ceva Hameguri vreo 4 dar astea toate de bank.

Ce ma mir ca eu am avut Fluke 115 si nu era ok ca si atalonare (l-am dat si ala)

Link to comment
Share on other sites

Iertare dar trebuie sa inteleg mai bine ce vrei tu. Din cate am citit pe DC, pe una din scale are 0,06% toleranta, este asa? Asta inseamna ca de exemplu pe scala de 40 v poate avea plus-minus 0,024 volti diferenta fata de o valoare etalon, nu?

Concluzie, daca tu ai o sursa (sigura?) de 9,996 (04) volti si masori 9,983 volti te incadrezi in clasa data de producator ne mai punand faptul ca dupa cei 0,06% apare si specificatia +2 digiti (oare asta ce o insemna?) E asa sau gresesc eu?

Link to comment
Share on other sites

Salut

Calculul nu se face la folosind ca 100% valoarea de la capatul scalei ci valoarea data de etalon sau referinta reprezinta 100% si apoi valoarea masurata de aparat se introduce in regula de 3 simpla si iese eroarea.

Link to comment
Share on other sites

daca veti citi cu atentie postarea #5 , veti constata ca ...

1-- se impune conditia necesara ca tensiunea dvs etalon , presupusa de 9,99604 , sa fie intr-adevar de 9,99604 . verificarea corectitudinii tensiunii etalon se face obligatoriu cu un aparat dintr-o clasa de precizie mult superioara celei masurate --- recte aparate de metrologie / calibrare --- , iar hp34401 indeplineste cu brio aceasta cerinta .

2-- daca tensiunea afisata este de 9,983 v , atunci precizia este de -0,13% .

3-- avind in vedere ca producatorul germen peaktech declara o toleranta maxima de 0,06% pe scala de volti dc , asta inseamnc ca in orice limba de comunicare vreti dvs , cineva minte . 0,13 / 0,06 = 2,166... deci de 2 ori si un pic este mai proasta precizia maxima pe scala de volti dc , decit declara fabricantul .

4-- nu aveti nici un motiv sa umblati in aparat la nici un fel de semireglabili , pentru ca banuiesc ca aparatul este nou , deci , implicit , umblind in el va pierdeti garantia .

5-- dupa parerea mea , daca se cumuleaza toate punctele de mai sus , rezulta inevitabil ca aparatul nu a fost reglat corect din fabrica ... deci ctc-ul nu s-a efectuat ... :rzb

Edited by misuraelectronic
Link to comment
Share on other sites

In mai putine cuvinte asta incercam sa-ti spun in postarea #2.E impropriu sa te apuci sa umbli la reglaje,intr-un aparat aflat in perioada de garantie.O singura intrebare mai pun si dupa asta faca-se voia ta:de unde stii ca n-au fost facute reglaje ca la carte,insa din cauze mai putin ortodoxe acestea nu s-au mentinut pana cand a ajuns la tine,si dupa ce le vei reface, tot din aceleasi cauze(care binenteles nu vor fi indepartate) sa nu se mentina nici reglajele tale?

Link to comment
Share on other sites

Am rezolvat calibrarea pe DC-V !

 

Userul almarghi a avut dreptate indicand ca element de reglaj pinul 38 -VR convertor A-D ES 51966.

 

Am cautate pe Internet multimetre digitale care folosesc converorul Cyrustek ES 51966 si am gasit (mai ales VOLCRAFT) cu manuale de service, inclusiv proceduri etalonare.

Principala temere era modul neconventional al montajului convertorului A-D, cablat in simbioza cu un microprocesor. M-am lamurit in manualul service al unui Volcraft ca microprocesorul are ca principala sarcina transmiterea de date pe linie externa si nu influienteaza etalonarea.

 

Este simpla calibrarea DC-V, esential fiind sa deconectezi autoranging, sa treci pe manual pe domeniul tensiunii etalon si apoi reglezi din VR de la pinul 38- singul semireglabil multitura. Problema este ca etalonarea este stabila numai dupa cca 20 de minute de functionare a multimetrului, dar si atunci punerea PCB in carcasa si strangerea suruburilor modifica cu 2 unitati ultimul digit.

Cu multa rabdare am reusit.

 

Din ce motiv am reetalonat? Multimetrul, care se pretinde profesional- desi costa semnificativ sub 100 EUR- este insotit de o fise de etalonare , unde am constat ca pe domeniul DC-V a fost etalonat numai la 400 mV si 600V si acolo inscrise valori afisate reglate in afara preciziei declarate. Deci totul facut neglijent, ca la produsele ieftine in productie de masa!

 

Asta-i tot! Multumiri tuturor!

SE POATE INCHIDE TOPICUL

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines