Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
M.Adrian

Ajutor rebobinare transformator retea de la 380 la 220Vca.

Recommended Posts

Am un transformator de retea de prin 1990 de la contactoare Buzau care sta degeaba pentru ca e pentru 380Vca si scoate 24Vca. As vrea sa il rebobinez pentru alimentare la reteaua de 220V. Nu stiu prea multe despre transformatoare decat principiile de functionare, fenomenele care se petrec si cateva formule generale, in rest nu am mai facut infasurari decat la toroidale pentru tensiuni mici de vreo 6V, si astea erau facute mai mult babeste: faceam 3-4 spire, masuram tensiunea si calculam cate imi mai trebuiau pana la tensiunea dorita.

 

Stiti mai multe detalii despre transformatorul asta? in sensul ca pot folosi direct infasurarile cu care a venit din fabrica, doar sa mai dau jos/sa mai pun infasurari in primar, sau trebuie rebobinat de la 0? As vrea explicatii asa, ca la prosti daca nu va deranjeaza. Imagini cu el aici:

 

https://s18.postimg....0913_154246.jpg

https://s18.postimg....0913_154258.jpg

https://s18.postimg....0913_154432.jpg

https://s18.postimg....13_154450.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ai nevoie tot de 24V în secundar ? Dacă-l alimentezi la 230V vei avea o tensiune mai mică în secundar, de circa 14V.Problema e că fiind calculat pentru 380V, are prea multă sârmă și din cauza pierderilor prin rezistența conductorilor, va avea un randament scăzut. Dar depinde și ce vrei să faci cu el.E posibil să nu te deranjeze acest fapt, mai ales dacă nu ceri curenți prea mari de la el.Dacă are bobinajele pe secțiuni separate, nu trebuie să-l rebobinezi de la zero, dar dacă secundarul este peste primar, atunci trebuie să-i dai toată sârma jos.Dacă dați jos stratul de hârtie Nomex ce acoperă bobinajele, ne dăm seama despre situația de fapt.

Link to comment
Share on other sites

in acest caz , merge direct fara nici o modificare . la tensiunea actuala de 230v ca , aplicata pe primar ...va scoate in secundar 14,52v ca . raportul de transformare se pastreaza , iar primarul va fi sub-alimentat . daca ati fi avut o situatie inversa , adica de la 230v ca la 380v ca --- intre timp , 380v a fost standardizat la 400v ca --- , rebobinarea primarului ar fi fost obligatorie .

Edited by misuraelectronic
Link to comment
Share on other sites

Asta poate teoretic, masurat scoate 9- 10.3V, si am nevoie macar 12v.


.Dacă are bobinajele pe secțiuni separate, nu trebuie să-l rebobinezi de la zero, dar dacă secundarul este peste primar, atunci trebuie să-i dai toată sârma jos.

Sper sa nu fie cazul, oricum, mai mult imi e groaza sa pun tolele la loc cum erau decat sa rebobinez.

Edited by M.Adrian
Link to comment
Share on other sites

Stiu ca sunt 230V la retea, tensiunea din secundar masurata in conditiile astea e de 9-10.3V .


Problema e că fiind calculat pentru 380V, are prea multă sârmă și din cauza pierderilor prin rezistența conductorilor, va avea un randament scăzut.

Deci sa inteleg ca mai trebuie scoase spire din primar?

Edited by M.Adrian
Link to comment
Share on other sites

in prima poza postata de dvs aveti 4 borne la primar . masurati ohmetric cu un multimetru intre borna unde scrie 0 si fiecare dintre celelalte 3 borne ...veti obtine r1 , r2 si r3 . masurati si tensiunea la priza . NUMAI daca r1 , r2 si r3 sint cit de cit asemanatoare dpv ohmetric , atunci puteti aplica linistit cei 230v ca rind pe rind intre 0 si borna 3 , apoi masurat si notat pe ceva ... apoi intre 0 si borna 2 , etc etc ... apoi intre 0 si borna 1, etc etc .

daca gasiti vreuna din r1 , r2 sau r3 de o valoare ohmica mult mai mica , atunci NU APLICATI 230V PE ACEA INFASURARE .

teoretic , se aplica reteaua pe primarele trafo-urilor necunoscute incepind cu impedanta maxima in jos .

daca in urma tuturor masuratorilor de mai sus nu gasiti nici macar o varianta care sa va satisfaca , inseamna ca ori tensiunea dvs la retea este mica , ori trafo este ciufulit , ori exista un altfel de explicatie care mie-mi scapa momentan . in oricare dintre ultimele 2 cauze , trafo este musai sa fie rebobinat ...

Link to comment
Share on other sites

Ai alimentat primarul și din prizele de reglaj marcate 5% sau 10% ?, știu că aceste trafuri aveau astfel de borne de compensare a tensiunii de rețea.

Inca nu. O sa verific traful cum a zis dl. misuraelectronic si o sa vad ce obtin. Pana atunci, toate cele bune!

Link to comment
Share on other sites

E un traf industrial cu puterea de 100VA construit pe tola E16....era utilizat pentru alimentarea schemei de semnalizare si comanda la masini-unelte din perioada comunista....dispune de un curent de maxim 4,5A in secundar....daca nu aveti nevoie de un curent asa mare se poate demonta traful si se rebobineaza doar secundarul cu un conductor ceva mai subtire ca sa incapa numarul de spire dorit....spor!

Link to comment
Share on other sites

incercati si in felul urmator: luati un alt traf de 220v/24v c.a. si aplicati tensiunea din secundarul acestuia in secundarul celui de 380 si masurati ce tensiuni aveti intre cele patru borne ale primarului. bornele care au tensiunea mai apropiata de 230v le folositi ulterior la alimentarea de la retea si vedeti ce obtineti in secundar. asa poate nu mai este nevoie sa rebobinati.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines