Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Dudikoff

Impamantare defecta ?

Recommended Posts

Se poate masura in regim de amator cu ce gasesti prin casa daca o impamantare e buna sau nu ?

Eu am o camera in care daca masor cu multimetrul inte impamantare si faza imi da 160V si intre nul si impamantare 70V, iar in celelalte camere imi da toata tensiunea intre faza si impamantare si 0V intre nul si impamantare.

Link to comment
Share on other sites

Dacă tensiunea măsurată între fază şi împământare e mai mare decât cea măsurată între fază şi nul, ai probleme cu nulul.

Dacă tensiunea dintre fază şi împământare e mai mică decât cea dintre fază şi nul, ai o împământare cu probleme. Cel mai bine e să măsori asta la bornele unui consumator, măcar un bec de 100W, conectat pe rând între fază şi nul, apoi între fază şi împământare.

Dar uneori acest lucru nu e posibil, de exemplu dacă instalaţia e prevăzută cu siguranţă diferenţială, aceasta declanşează dacă sesizează un consum care se închide faţă de Pământ.

Link to comment
Share on other sites

În camera în care ai tensiune în ambele situații , e posibil - chiar probabil, ca firul ăla de împământare să fie undeva întrerupt . Tensiunea măsurată e de natură capacitivă . Pune 100kΩ sau ceva de genul paralel cu multimetrul și vezi ce mai ai .

Link to comment
Share on other sites

Mă așteptam să scadă mai tare . S-ar putea să fie ceva mai mult decât un cuplaj capacitiv acolo. Se impune o verificare mai atentă . În primul rând să verifici continuitatea circuitului de împământare în camera respectivă.

Link to comment
Share on other sites

Daca in celelalte camere ai intre nulul de protectie si nul 0V, iar in una nu, defectul este intre tablou si camera cu pricina.

Ca sa verifici unde este defectul, scoti toate sigurantele din tablou, si cu alt fir, masori continuitatea nulului de protectie de la acesta pana la priza "defecta". Daca nu-ti indica "0" ohmi, verifici legaturile in priza (atentie sunt instalatii electrice, la care firele pleaca dintr-o priza in alta-verifici priza din amonte). Daca sunt bune, verifici legaturile in doza (daca exista si circuitul nu este dus direct din tablou). Daca si acestea sunt bune, inseamna ca este intrerupt conductorul nulului de protectie pe unul din tronsoanele tablou-doza sau doza-priza (masori continuitatea si vezi care-i defect).

Daca instalatia este in tub, poti schimba firele, altfel trebuie pozat aparent sau schimbat circuitul inainte de a zugravi.

Edited by vera
Link to comment
Share on other sites

Poti avea contactele oxidate doar. Fie in priza respectiva, fie legatura din doza. Intrerupi, racai conductorul cu o lama, verifici si contactul prizei sa fie lucios si strangi bine. Mai masori odata cum ai masurat si spui ce mai constati. Daca e caz de fir rupt, acesta poate fi frant si frantura ascunsa de izolatie. Nu o sa il vezi, El face un contact prost, cap in cap.

Link to comment
Share on other sites

Am avut caz in care firul de aluminiu era asa de oxidat incat sa faramitat efectiv .(instalatie facuta in ani 65-70)

Avea exact acelas comportament ca cel descris de Dudi dar problema era de la o doza care era plina de umezeala /apa la propriu .

Chiar iesise si putin fum prin acele gaurele din capacu de tabla.Izolatia era facuta cu banda de acea de bumbac cu ceva clei tip smoala si retinea apa cu succes .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines