Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
M.Adrian

Schema radio Mangalia 2

Recommended Posts

Am un radio Mangalia 2, caruia i-a murit condensatorul de dupa puntea redresoare, problema e ca nu prea imi dau seama ce valoare avea, daca aveti schema lui, sau stiti ce valoare ar fi trebuit sa aiba condensatorul ar fi minunat. Prima cifra mie imi seamana ba cu 1, ba cu 2. I-as pune unul de 10 000uF dar as vrea sa ii pastrez caracterul original.

 

https://s30.postimg.org/85hl97lbl/cond.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Multumesc. Si putin offtopic, acest radio venea echipat din fabrica cu punte redresoare integrata? La asta e una care sta "in aer", se tine doar in cabluri lungi cat zidul Chinei, cand l-am desfacut prima data m-am mirat cum de nu au facut scurt pinii de la punte cu carcasa difuzorului.

https://s7.postimg.org/urmcr4ijv/punte.jpg

Edited by M.Adrian
Link to comment
Share on other sites

Sigur s-a mai umblat in el pana sa ajunga la mine. Pe punte sunt montati doi condensatori nepolarizati care nu figureaza in schema, si nu cred eu ca romanii nostrii de atunci au lasat aparatul cu puntea "atarnand" prin el. O sa fac un cablaj separat pentru punte si noul condensator. Va multumesc pentru schema.

Link to comment
Share on other sites

Romanii nostri de atunci au echipat aparatul cu un bloc dedicat transformator-redresor-stabilizator.Placa cu piesele era nituita de mantaua transformatorului.Ceea ce ai gasit tu este rezultatul unei interventii pompieristice,in care cel vizat a facut ce s-a priceput.Daca esti dispus,poti aduce aparatul in starea originala fara prea mare efort(mai ales ca ai si schema la indemana),si fara sa-ti faci prea multe probleme de ce a ajuns in starea de acum.

Facand abstractie de faptul ca placa e rupta in urma unei manevre ''gingase'' pe drumul cu posta pana la mine,cam asa ceva ar fi trebuit sa gasesti in aparat.N-am mai facut poze dupa ce am remediat situatia,dar sigur te-ai prins cum trebuia sa arate.

https://postimg.org/image/w5f7gtzh5/

Link to comment
Share on other sites

:rade: Traful pe care il are are o carcasa de plastic alb si e mult mai mic decat ce aveti dvs in poza, oricum isi face treaba, nu ma plang de asta. Pe puntea redresoare(cea "noua") e si condensatorul ala ceramic din poza. Cu partea electrica sa zic ca am rezolvat, acum mai ramane sa fac ceva si cu carcasa care e crapata in unele locuri.

De mestereala domnului care a umblat in el nu ma plang, normal ca a rezolvat problema cum a putut si cu ce a avut, doar ca a fost putin neglijent lasand puntea sa "se balangane" prin aparat, cum am mai spus, putea oricand sa faca scurt cu carcasa difuzorului ori cu alte componente.

Edited by M.Adrian
Link to comment
Share on other sites

Carcasa difuzorului nu e conectata la nimic,deci nici un pericol,insa modelul de lucru nu e de invidiat,si nici de copiat.Daca renunti la montajul cu tranzistor,monteaza un filtraj de valoare mare,care atunci era imposibil de gasit si daca se gasea era f scump,de asta se practica in schemele de alimentare montarea unui electrolitic in baza tranzistorului serie si se obtinea la iesire o capacitate echivalenta cu Cbaza x factor de amplificare.Si puntea daca ramane cea cu siliciu,decupleaza diodele cu ceva plachete de cativa nF,pt a evita zgomotul de retea in lantul de amplificare al aparatului.Original a avut punte cu seleniu.

Link to comment
Share on other sites

Stiu ca nu e montata carcasa la nimic, dar e de metal totusi, pinii puntii sunt si ei la fel, si neizolati, iar puntea se misca prin aparat, la asta ma refeream. Deci sa inteleg ca nu mai trebuie sa refac stabilizatorul daca pun un cond de filtraj de valoare mare.

Link to comment
Share on other sites

De dragul artei,merita sa-l refaci in forma originala,dar daca ti se pare complicat,poti compensa asa cum am spus cu o capacitate de valoare mare.Montajul nu e chiar asa de pretentios incat sa reclame stabilizare,ci mai mult filtrare buna.

Link to comment
Share on other sites

Seara buna tuturor, azi am intrat in posesia unui receptor mai sus mentionat cu unele probleme labobone, maibine zis fire mancate de un soricel. Dupa refacerea legaturilor radioul merge bine pe lungimile de unda,dar in difuzor predomina un fasait ce se suprapune cu vocea, am deconectat intrarea in amplificator si acest fasait este prezent initial am crezut ca este din etajul rf. Pentru ca nu am lucrat cu tranzistori cu germaniu va intreb daca este normal acest fasait,tensiunile sunt ca in schema, condensatorii electrolitici au fast schimbati. Astept de la dvs o sugestie. Multumesc si scuze ca nu am deschis un topic nou, amfacut acest lucru pentru ca in acest topic este postata si schema.

Link to comment
Share on other sites

Tranzistorii cu germaniu, după atâția ani, fac așa-numitele ,,mustati,, de unde și fâșâitul acela... Dacă aveți, schimbati-i pe toți din aaf! Și eu am întâlnit problema asta tot la Mangalia... După înlocuirea acestora, se aude foarte bine!

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines