Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator din 220V in 110V..............................

Guest Marius Pui

Recommended Posts

Guest Marius Pui

Salutare!Am primit din USA niste aparate(audio)La ei curentul este pe 110v si 60 Hertz.La noi e 220V si 50 Hertz.Exista transformator bun pentru aparat care sa faca 110V si 60 Hertz?Va multumesc, astept raspuns.

• Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Salut,Daca aparatul nu foloseste frecventa retelei de alimentare ca referinta de timp (de ex un ceas incorporat), atunci este suficient sa reduci tensiunea de la 220V la 120V. Desigur, transformatorul (sau autotransformatorul) trebuie sa poata debita puterea ceruta de aparat.Cirip

• 2 weeks later...
Guest marinica2222

salutam un traf care pe o infasurare scotea 110V si alimenta un motor de la un pick-up; in schimb nu pot sa-ti spun de ce putere estedaca te intereseaza da-mi un pm

Vezi ca se gasesc prin comert, la sume modice (pana in 200.000 ROL), convertoare de la 220 la 110. Eu am vazut ultima oara la Unirea, in Bucuresti.

• 2 years later...

A propos de transformatoare de la 220V la 110V - tot incerc sa caut informatii despre transformatoarele asa numite "Solid State", dar nu prea gasesc. Exista in comert transformatoare SS care pot sa scoata pana la 1600W putere; aceste aparate sunt destul de ieftine, insa nu pot functiona mai mult de 30-45'. Stie cineva ce fel de unda scot? Stiu ca nu mai prea seamana cu un sinus, insa sunt curios sa vad cam ce forma are. Inca o intrebare fundamentala: este o unda diferentiala (adica merge de la +110V la -110V) sau single-ended (de la 0 la 220V)?

Guest no_nick

am vazut si eu pe un forum un convertor din ala cerea omul 25 ron era cam cat o palma . eu zic ca mai bine mergi pe ideea convertorului ca e mai usor si mai ieftin (si avea o putere peste 1000w)

csmede faci multe confuzii: acelea sint surse si nu trafo; forma de unda la iesire e aproximativ sinusoidala, insa pina nu verifici cu un osciloscop nu poti sa stii sigur; e mai simplu si mai sigur sa bobinezi un autotraf la 220v cu o priza la 110v sau 120v decit sa cumperi chinezariile alea, banuiesc ca nu vorbesti de alte scule mai serioase (si care costa enorm).

• 1 month later...

Am intalnit si eu problema asta. Cu...cativa ani in urma, un coleg student (strain) si-a adus niste aparate (electronice ) cu alimentare la 110V. A incercat cu o "jucarie" (un "adaptor" construit cu triac pentru alimentat sarcini rezistive) (pana la 1600W parca) foarte dragut, compact si usor, Rezultatul a fost defectarea transformatorului de retea (pe tole) care s-a ars la alimentarea cu unda foarte deformata produsa de montajul cu tiristor. Aparatele mai moderne folosesc alimentatoare in comutatie care redreseaza direct reteaua si poate sunt mai tolerante la un asemenea regim de alimentare. Totusi, solutia unui autotransformator 220/110 clasic, pe tole, e sfanta si beton. (La autotransformator miezul se dimensioneaza doar la puterea necesara pentru a realiza diferenta de tensiune; in cazul dat, la jumatate din puterea necesara unui transformator 220/110. Concret: pt o putere de 100W e necesar un curent de aprox 1A/110V sau 0,5A/220V cu o sectiune de 12-15 cmp la miez (pt trafo); la autotrafo, in infasurarea de 110V de iesire curge un curent de 0,5A (1A spre iesire din care se scade 0,5A care e curentul care e preluat din retea prin ambele infasurari de 110V inseriate); puterea transferata e de 110V X 0,5A, adica aprox 50W, adica doar jumatate din puterea transformatorului, deci sectiunea va fi de doar 8,5-10,5 cmp la miez - sectiunea e proportionala cu radical din putere)Autotransformatorul e net avantajos in cazul unor diferente mici de tensiune intre intrare si iesire, cu dezavantajul absentei izolarii circuitelor.Succes!!

• 2 years later...
Guest wanted_electronik

Sau o alta solutie ai putea sa rebobinezi traful din aparatul respectiv fiind audio nu are importanta daca e 60 sau 50hz tensiunea de iesire ai pute sa o iei din specificatiile (datasheeet) al circuitelor integrate ... finalele de putere... ar fi cel mai eftin si usor de realizat

• 3 weeks later...

un traf 22-110v iti pot da eu cu ceva la schimb ; trafo a fost folosit ptr. un tv de 48 diAg. la110vp.s. pune-ti locatia la profil ai ca nu mi-a picat fisa imediat de offtopic :ras: oricum daca are cineva nevoie il dau la schimb sau donez :101