Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se lipesc mosfetii fara sa-i arzi ?


Postări Recomandate

Pistolul este dispozitiv de lipit in comutaţie de tip digital cu inducţie, comuţi cu degetul functionarea lui, iar transferul de energie se face prin inducţie electromagnetica intre primar si secundar... :rgtrwgtre

Ceva mai avansat tehnologic, greu de conceput...cum puteti sa-l comparati cu banala rezistenta de nichelina infasurata in jurul unui cui de cupru, adica letconul!!!

Lăsând gluma la o parte, dacă temperatura de ~430 gr.C nu deranjeaza (atat am masurat la o ansa standard), si se introduce stecherul in priza in pozitia corecta, se pot lipi si mos-fet-uri (preferabil de putere).

Link spre comentariu

Campul magnetic altenativ produs de ansa poate induce in anumite conditii de cablaj tensiuni mari ,plus ca s-a mai spus ,dar repet in functie de pozitia stecherului in priza poate sa prezinte un potential static sau alternativ ridicat.

Masuri de luat : cele enumerate in topicul despre bratara si unul personal ; eu folosesc statie de lipit cu transformator cu tolele conectate la impamantare si pentru cazuri extreme un letcon pe baterii conectat la masa placii la care lucrez .

Cred ca mai mult nu se poate face dar este mai mult decat suficient pentru a evita rebuturile .

Sunt pe mobil si nu pot pune link la topiculcul cu bratara dar cand sunt intrunite si intelese conditiile descrise se poate lucra fara emotii.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Fara a fi considerat misto fac o recomandare :sa se lege la ansa pe unul din suruburi un fir la inpamantarea generala dar tot in contextul esd .

Asta ca raspuns la intrebarea de inceput .

Doar pentru cei care sustin pistolul de lipit .

A fost bun ,chiar foarte bun intr-un interval de ani de progres ,dar daca doriti accesul pe treapta superioara trebuie inlocuit datorita neajunsurilor evidente .

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da Răzvan, cam asa se lucrează cind nu vrei surprize.

Problema este cu experții care tot susțin ca pistolul de lipit este printre cele mai bune soluții de lipire, de asta a apărut topicul asta.

Soluții sint multe, totul este numai sa vrei sa evoluezi.

Draga, daca nu esti cumva Edison, Einstein si ala care a inventat apa calda la un loc, te rog sa-ti controlezi vocabularul si anumite expresii sa le folosesti numai in familie precum probabil obisnuiesti!

Si daca ai probleme cu defectarea componentelor, vezi ca nu pistolul de lipit e cauza!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Vreau doar sa nu te mai spargi in figuri si sa folosesti un ton urban. Referirea a fost la majoritatea posturilor in care ne jignesti pe diverse criterii (ex. afirmatiile facute de cei care mai utilizeaza pistolul de lipit). Sau cum spunea cineva, cind te adresezi Domniilor Noastre "sa de dai cu odicolon si sa te exprimi cu pardon"!

si te asigur eu ca in cea mai pare parte a cazurilor, componentele s-au defectat din orice alte motive nu din cauza pistolului. Ca dureaza 2 minute o lipitura, nu acuzi pistolul ci pe cel care-l tine in mina. Si nici greselile facute de utilizator nu pot fi imputate instrumentul de lipit!

Si eu folosesc un letcon chinezesc de 30W, dar numai pentru ca este mult mai usor decit pistolul de lipit, nu din alt motiv!

P.S. Am si doua statii de lipit, una chiar marca bengoasa, dar mai drag imi este de letocul cu miner albastru!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări