Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Dudikoff

Cum se lipesc mosfetii fara sa-i arzi ?

Recommended Posts

In primul rand de ce se ard mosfetii ? Din cauza ca apare tensiune mai mare de 20V intre poarta si sursa, nu ? Deci atunci cand ii lipim trebuie sa avem grija sa nu existe tensiuni electrostatice generate de instrumentele care ating mosfetul. Cum facem asta ? Dupa mintea mea, eu cred ca ar trebui sa existe o lagatura electrica intre om, masa de lucru (nu cea electrica) si varful letconului. In felul asta toate sint la acelasi potential. E bine ?

Edited by Dudikoff
Link to comment
Share on other sites

Eu am mai scris ceva in primul post, as vrea sa tineti cont si de asta cand imi raspundeti, nu doar sa cititi titlu si scrieti.

Ma intereseaza mecanismul prin care se distruge mosfetul si metode pentru protectie. Fara "statii esd" si fara "noroc". Deci ma intereseaza doar pentru lipirea cu letcon sau pistol de lipit cu ansa.

Edited by Dudikoff
Link to comment
Share on other sites

Poti rezolva usor si cu materiale pe care nu dai bani, fara bratari sau altele...

 

1. suprafata de lucru - folosesti o foaie metalica. Poate fi tabla, poate fi chiar si poleiala de uz casnic (folie aluminiu pentru bucatarie) dar poate fi si o placa noua de pcb nu conteaza daca simplu sau dublu strat (oricum, stratul metalic deasupra).

Pe suprafata metalica (probabil intr-un colt) pui un crocodil conectat la un fir electric.

 

2. letcon, probabil termostatat.

Daca are borna ESD te conectezi la ea tot cu un crocodil cu fir. Daca nu, folosesti un crocodil mai corpolent, care sa se prinda pe tubul care fixeaza varful, cat mai spre maner, pentru a nu drena caldura.

Verifici cu Ohmmetrul daca ai rezistenta ~ zero intre firul de conexiune si varful letconului, in zona activa, unde lipeste.

 

Mod de lucru:

- conectezi cele doua fire

- tii mana stanga pe suprafata metalica de lucru (asa esti conectat si tu la masa locala)

- scoti componenta cu mosfet sau mosfetul din recipientul lui (probabil ca este antistatic) lasand-o sa cada direct pe suprafata de lucru

- aduci PCBul pe suprafata de lucru (daca ai dubii ca face contact gravitational la sprafata de lucru mai pui si al treilea fir, de la masa PCB - in contact cu primele doua fire)

- folosind mana dreapta si o pensa plasezi componenta

- tot cu mana dreapta cositoresti componenta

 

Pare lung, dar in practica este simplu.

Mana stanga nu este obligatoriu sa stea nedeslipita de masa, ca nu te reincarci instantaneu, deci poti sa te ajuti de ea insa imediat ce este posibil revii cu una din maini la masa.

Link to comment
Share on other sites

Deci cu alte cuvinte e cum am zis eu, nu ? Trebuie sa creezi un potential la care sa legi totul: om, masa de lucru, letcon, mosfet.

Dar acest potential mai trebuie legat cumva la impamantare ? Ca asa am mai citit pe net ca legata unii letconul la impamantare printr-o rezistenta de 1M. Dar eu nu-i vad rostul.

Link to comment
Share on other sites

Guest stannd

Ai inteles corect,diferenta face ca acel mos sa se duca . Am ars si eu cateva si pana mi-am dat seama ce se intampla ,am dat vina pe distribuitor.

Link to comment
Share on other sites

Bratara ESD se pune normal ca orice bratara, deci...pe piele! Tot bratara aia are rezistenta de 1 Mohm si desigur ca se duce la impamantare ca altfel nu ai unde sa "arunci ce se aduna". Recomandabil este sa ai si imbracamintea ESD.

Eu cand lucrez chestii mai sensibile, imi fac o bratara din fir de 1,5 si rezistorul de 1 Mohm il duc la impamantare.

Nu e ideal...dar e un compromis

Link to comment
Share on other sites

...sincer n-am reusit sa distrug fet-uri din descarcari electrostatice..asta nu inseamna ca nu se poate, fapt pentru care masurile spuse decolegi mai sus sunt valabile. Oricum recomandabil ar fi de vazut daca lipirea este corecta din punct de vedere temperatura maxima / timpul de lipire sunt adecvate....ca daca nu sunt corecte, se justifica "arderea" lor.

Ps. Eu de f.mult timp folosesc numai statie termostatata Weller....si credeti-ma ca se vede....adica te ajuta

Link to comment
Share on other sites

Daca lipesti manual, poti tine piesa pe pozitie presata de un radiator de aluminiu micut, de 3x3 cm. Te ajuta sa nu o fierbi. Daca arzi piesele prin descarcari electrostatice, cele mai frecvente cauze sunt hainele si frecarea. In principiu omul trebuie descarcat. Poti sa iti legi si la picior un fir catre teava de calorifer ca sa ai mainile libere. Exista incaltaminte cu un fel de piuneza la calcai care te pune la masa

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines