Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest i2r

Am nevoie de mai multi pini

Recommended Posts

Salutare. Am acest display cu 40 pini si momentan folosesc un Arduino Nano (ATmega328P) pentru a-l controla. Pinii disponibili ii epuizez doar pentru LCD bus (parallel 16 bit, nu suporta SPI) insa am nevoie si de Touch/SDcard ce sunt suportate prin interfata SPI. Din pacate nu sunt un cunoscator in domeniul uC si apelez la ajutorul vostru pentru o solutie de controller cu suficienti pini (sau poate vreun workaround), dar care sa poata suporta si librariile aferente (8-bit AVR). Din ce m-am interesat, fiind incepator in embedded code, dupa aparitia Arduino Due (AT91SAM3X8E ARM 32 bit) au fost adaptate librariile si pentru acest model.

 

Problema principala este ca am nevoie de un design compact (voi integra display-ul intr-o doza de intrerupator alaturi si de un ENC28J60 care ocupa suficient spatiu in adancime, plus alti pini consumati pentru SPI), deci placile Arduino Mega sau Due ies din discutie. Ma mai gandeam sa integrez doar microcontroller-ul (ATmega2560 sau mai degraba ARM-ul lui Due, pe care oricum nu il gasesc stand-alone) intr-un circuit PCB custom, insa nu stiu daca se poate executa cu o asemenea finete. Sau poate alte controllere compatibile, sau un alt unghi de abordare (dar tinand cont de restrictia de design si faptul ca viteza de operare este oricum lenta, nu as vrea sa interpun circuite logice care sa o incetineasca si mai mult - de aici si dorinta unui controller mai potent daca se poate). Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Ai varianta de a folosi ATMega128. Are suficienti pini pentru comanda afisorului si pentru SPI si ar mai ramane cativa liberi pentru alte utilizari.

Aici: https://www.itead.cc/blog/itdb02-2-4-display-with-arduino ai explicatii cu privire la modul de initializare al display-ului, iar pentru SPI se gasesc cateva biblioteci usor utilizabile, insa va trebui sa folosesti Atmel Studio pentru realizarea programului.

Link to comment
Share on other sites

Multumesc pentru sugestii, dar expandoarele (si corectati-ma daca gresesc) vor ingreuna procesarea care e oricum prea lenta.

 

@nico_2010 vad ca si ATMega128 are tot 14mm x 14mm; sa inteleg ca avand ceva mai putini pini decat ATMega2560 ar putea fi mai degraba lipid SMD pe un PCB?

Link to comment
Share on other sites

Cu un plus sau minus, expandorul nu incetineste viteza asa cum credeti, depunde mult de cum este organizat softul si desigur optimizat. Eu folosesc expandoare pentru linia i2c pentru schimbarea adreselir ci-urilor cu aceeasi adresa cat si i/o expander pentru diverse iesiri. Tot ce pot soune este ca e nevoie de putin mai multa memorie deoarece rutinele pt. ele mananca cateva resurse, dar am si multe ci-uri, iar la viteza, ooate ca e mai lent atmega2561 dar este insesizabil mie. Mai puteti cauta eventual o interfata sau cinvertor pt. display sa piatafi comandat spi. Atmega 2561 nu e o solutie? Eu i-am facut cablaj prin tober trnsfer si cu ceva mai multa atebtie l-am lipit cu succec, atmega2560 nu am reusit sa-l lupesc in regim diy,dar ce-i drept nu am insistat prea mult...

Link to comment
Share on other sites

ATMega2561 ar putea fi o solutie daca gasesc pe cineva care-l poate integra intr-un PCB (skill-urile mele in zona asta lasa de dorit), altfel ramane ATMega128 in capsula.

Din cauza ca randarea pe display este insa lenta si demo-urile cu Arduino Due arata o diferenta categorica de viteza, as fi curios totusi daca cineva a folosit microcontrollerul in cauza SAM3X8E in regim stand alone, sau alte variante asemenatoare (eventual mai usor de integrat intr-un circuit).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines