Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest Razvan Nedelcu

Tiuit in boxe - sistem DAC USB + amplificator

Recommended Posts

Guest Razvan Nedelcu

Salut!

 

 

Se da urmatorul sistem: PC, DAC audio USB, amplificator si boxe. PCul are o sursa clasica, deci cu impamantare. DACul si amplificatorul nu au impamantare. DACul este conectat prin USB la PC si are iesire RCA sprea amplificator, fiind conectat la acesta printr-un cablu RCA de 10 metri. Problema este ca in aceasta formula in boxe se aude un tiuit, frecventa destul de inalta (nu este atat sesizabil in timpul muzicii, dar se poate auzi destul de bine cand PCul nu transmite sunet). La deconectarea cablului USB tiuitul dispare. In cazul in care nu folosesc DACul si conectez amplificatorul direct la placa integrata a PCului (printr-un adaptor RCA la jack stereo) tiuitul dispare, de asemenea.

 

DACul este un Firestone Audio Fubar 2, iar amplificatorul un Marantz PM7000.

 

Poate fi o bucla de masa, tinand cont de faptul ca impanatare exista doar la PC?

 

Cum as putea elimina acest tiuit din sistem intr-un mod cat mai simplu?

 

Link to comment
Share on other sites

Nu m-am uitat sa vad exact date tehnice despre dac-ul tau dar dupa cele precizate pare sa fie din cauza oversampleului. Practic sunt frecvente inalte produse de oversampleing, frecvente care sunt mai mari decat celor din banda audio.

 

Posibila rezolvare:

1. Un filtru de ordin 1 adica un rezistor, in serie cu firul cald al semnalului, de 1k si urmat un condenstor in paralel (preferabil sa nu fie ceramic) de 4,7nf sau de 3,3nf catre masa semnalului.

2. Un filtru de ordin 2 cu operational care sa taie frecventele mai mari de 50khz aproximativ...dar aici ai nevoie de alimentre separata a filtrului pentru alimentarea operationalului.

 

Verifica/rezolva cu impamantarea la ambele aparate poate e o problema si de acolo.

Cablul de 10m poate fi si asta o problema...nu-l potti micsora?

Daca nici una nu functioneaza atunci pot fi doar 2 posibilitati. Una de la alimentare daca e alimentat prin usb..adica prin alimentare se inteoduc tot felul de impuritati, rezolvarea prin alimentarea externa cu o sursa decent conceputa, si doi, implementarea dac-ului nu e facuta corect fapt in care nu prea mai ai ce-i face decat cu diverse "artificii".

Link to comment
Share on other sites

Posibila rezolvare:

1. Un filtru de ordin 1 adica un rezistor, in serie cu firul cald al semnalului, de 1k si urmat un condenstor in paralel (preferabil sa nu fie ceramic) de 4,7nf sau de 3,3nf catre masa semnalului.

2. Un filtru de ordin 2 cu operational care sa taie frecventele mai mari de 50khz aproximativ...dar aici ai nevoie de alimentre separata a filtrului pentru alimentarea operationalului.

 

 

Are

pvXq9J3.jpg

Mai probabil ar trebui verificați electroliticii de pe alimentare, mai ales daca alimenteaza dintr-o sursa în comutație (și cei din secundarul sursei)

Link to comment
Share on other sites

 

La deconectarea cablului USB tiuitul dispare.

 

 

Nu cred ca are probleme cu condesnsatoarele sau altceva. Eu zic ca trebuie un alt cablu :tryre cu un integrat izolator USB, mai ales ca sursa merge si cand deconecteaza cablul .

Ceva de genul asta : https://www.adafruit.com/product/2107 asta ar fi solutia scumpa.

Sau "modezi" cablul sa il faci haiend. Pentru detalii las expertii sa-si exprime parerile, eu sunt novice!

Link to comment
Share on other sites

Si eu am un tiuit , nu mereu, cam de la 10 k in sus pe un Hackintosh Sierra , in pauza dintre melodii sau clipuri pe youtube , folosesc un Lexicon Alpha.

Pe Windows 10 (PC-ul este un dual boot) nu are aceste simptome.

Ca sa dispara mut sursa de intrare si dispare tiuitul dupa care apare aleator.

Folosesc acest SO deorece calitatea audio este mult mai buna ca pe Windows...

Nu am Idee ce as putea sa mai fac ?!!!

post-175082-0-87451500-1511630737_thumb.png

post-175082-0-06485500-1511630795_thumb.png

Edited by Sica
Link to comment
Share on other sites

Pai eu am 50 de ani si de vreo 35 ma chinui. Deci ani distante. E bine nu?

Vroiam sa aflu ceva sfaturi nu bascalie. Era o metafora

Fa-ti si tu un sistem dual si compara singur dupa care da-ti cu parerea

Cablu USB cu filtru de ferita am sursa ok am, jitter nu este , ci pur si simplu un semnal de audiofrecventa de la 10 khz in sus , masurat

Daca a mai intalnit cineva si a gasit solutie poate sa posteze daca doreste

 

Stima

Edited by Sica
Link to comment
Share on other sites

Am Apple din 2006, cand am inceput cu un PowerMac G5 Quad ce-l mai am si acum de dragul istoriei, cu un consum la relanti de trebuia bransament trifazic. N-am auzit diferente de calitate intre el si Windows.

 

Stiu ca cineva facuse o analiza digitala a semnalului S/PDIF din Windows si OSx. Nicio diferenta, hash-urile erau la fel, comparate cu originalul.

 

Deci ambele sunt bit perfect cum s-ar zice.

 

Problema este exact la decodorul ales, si anume Lexiconul (lexicon alpha high pitch noise) . Este plin internetul de "noise", "whine", etc..

 

Nu doar modelul tau este afectat

Edited by Predator
Link to comment
Share on other sites

Nu la aia mă refeream, ci la afirmațiile respectivului privitoare la diferența de calitate a sunetului între Windows și gunoiul ăla de Hackintosh. Când nu știi nici măcar sa faci setările necesare...și nici măcar nu realizezi că n-ar trebui să existe nicio deosebire deoarece folosești aceeași placă de sunet și aceleași drivere...

Da, daca vorbea despre o diferență de sunet între Windows și Linux, unde într-adevăr pt. sunet se folosesc drivere generaliste și (de regulă) pulseaudio/ALSA, mai credeam.

Edited by Real Minitehnicus
Link to comment
Share on other sites

Si totusi sunt diferente de calitate a sunetului, Insist asta se aud ce naiba.

Predator , sesebe merci , restul mesaje neconcludente si goale de continut

De exemplu de unde stiti ca nu stiu si eu aceste lucruru teoretice? sau sa setez o placa audio, sau ca nu am incercat orce stiam inainte sa va rog daca puteti sa "ma ajutati" , este vorba de semnal audio aleator un fel de oscilatie cu spectrul peste 10k nu are legatura cu "bit depth și sampling rate" ca sa citez un cunoscator de pe acest forum

Am si un Mac si placa Lexicon face la fel pe el insa acolo am alta solutie audio

Ma interesa exclusiv pe acel pc cu hackintosh ptr un eveniment si acea placa de sunet ptr ca are iesire balansata asta daca se poate, simplu daca nu nu

Candva eram moderator pe forumul acesta si nimeni nu-mi contesta priceperea la fel si pe alte forumuri unde pustii de atunci au ajuns acum mari priceputi si ma bombardau cu sute de mesaje....ehe ce rea este lumea in ziua de astazi

Revenind se pare ca nu este solutie si sunt mai multe modele de DAC conectate pe USB in aceasta situatie - lucru explicat de un strain civilizat pe alt forum si nu la bascalie ca aici spun aceasta pentru cei care poate au intalnit problema si "cauta ajutor"

 

Multumesc celor care au participat la discutie si considerati subiectul inchis

 

Stima si respect

Edited by Sica
Link to comment
Share on other sites

Asa m-am gandit si eu , o sa caut sa vad ce fac , insa sunt sceptic , am la un alt sistem un Motu Microbook II tot cu iesiri balansate si tot USB o sa-l incerc cand o sa-mi parvina sistemul (este la un eveniment)

Cel care doreste sistemul in cauza doreste MAC de aceia ma agit plus ca este o problema care doresc sa stiu daca are solutie ca pe viitor sa pot evita combinatia,

 

Merci

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines