Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentator reglabil 0-...V


Postări Recomandate

Salut

Doresc sa imi fac un alimentator reglabil intre 0-...V si curent reglabil 0-...A

Si ca sa o iau cu inceputul, am reusit sa fac rost de un transformator de 2x23V, de la care sa pornesc.

Aveti cumva vreo schema sa pot folosi acest transformator?

Doresc sa pot regla tensiunea si curentul, bineinteles cu afisaj...

Multumesc anticipat.

P.S. Daca am postat unde nu trebuie, rog sa mutati topicul. Daca sunt alte topicuri pe aceeasi tema... rog sa stergeti acest topic si sa ma indrumati spre cel existent.

Cristi

Link spre comentariu

Trafo se vede in poza urmatoare post-243815-0-49494200-1490730004_thumb.jpg

Puteti folosi schema publicata de regretatul Ion Constantin Boghitoiu https://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjHoqbo9_nSAhXDO5oKHSTvDzoQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.arduinotehniq.com%2Fold%2Falimentator%2Falimentator.htm&psig=AFQjCNEazhUM8aI20RViCrKwPhab1rfGRw&ust=1490815795940406 ,montaj ce a trecut proba timpului,si a fost construit de multi electronisti.

Singura problema ar fi ca trafo scoate 46V(cap la cap),si trebuiesc operate in schema mici modificari.

Link spre comentariu

Cu transformatorul ventilat puternic, puterea poate creste de la 235 W la 350W de exemplu.

In acest caz, cu priza mediana si 22000uF la filtraj se obtine dupa redresare o tensiune medie de circa 27V, o tensiune

la virf de 29V si minima de 25,7V, la un curent de sarcina de circa 9A.

Puterea medie pe transformator in acest caz este de circa 310W si merge daca este ventilat, dar datorita tensiunii minime

de 25,7V, puteti obtine la iesire putin peste 20V, depinde de schema si de condensatorul de filtraj. Daca este marit la 33000uF

atunci tensiunea minima ajunge la 26,7V si se poate stabiliza o tensiune de 22-23V la 9A.

Pentru acest curent trebuiesc folositi cel putin 3 tranzistori 2N3055 sau 2SC5200 perechi in paralel, cu o schema mult mai complicata

decit aceea recomandata in topic.

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Pot da o schema pe care am folosit-o cu succes in anii tineretii, este destul de simpla si, important, are cadere de tensiune foarte mica. Poate stabiliza pana cand tensiunea de iesire este la doar cca 1.3V mai jos fata de cea de intrare.

post-175714-0-55603600-1490790301_thumb.gif

 

In loc de un singur 2N3055 se vor folosi 2 sau 3 bucati pentru 10A, in paralel, desigur in fiecare emitor se va foloisi un rezistor de 0.22 ohmi / 5W. Chiar daca in principiu un singur tranzistor ar fi suficient dpdv al curentului, e posibil ca puterea pe capsula sa depaseasca lejer 100W in anumite conditii; chiar si daca nu ar fi asa si utilizatorul ar sti sa o folosesca absolut corect, trei capsule vor lucra "mai usor" si temperatura jonctiunii va fi mai mica, permitand un transfer termic la radiator mai putin critic.

 

Tranzistorul BD238 va fi amplasat fie pe acelasi radiator fie pe unul separat, mai mic.

Radiatorul la un asemenea stabilizator este un adevarat monstru, de aceea mai indicata ar fi folosirea de radiatoare de procesor Intel sau AMD din jurul anilor 2001-2007, cu ventilatoare. Aceste radiatoare disipa aproape 100W in conditii bune (pastrand temperaturi de cca 50 grd)

Din potentiometrul P2 se ajusteaza curentul de intrare in protectie, iar din P1 tensiunea de iesire.

 

Curentul de intrare in protectie e dependent de factorul de amplificare al tranzistoarelor BD238 si 2N3055, de aceea valoarea pot de 100k si rezistorului de 10k sunt doar orientative, se vor tatona eventual alte valori pana la obtinerea unui reglaj de intrare in protectie in plaja dorita (de exemplu intre 1A si 10A). Protectia este de tip "cu blocare" adica sursa nu mai livreaza nimic pana la decuplarea sarcinii.

 

Rezistorul de 100k din paralel cu tranzistorul 2N3055 este de start si poate avea alte valori (de exemplu 75-220k), de fapt nimic nu este neaparat fix la valoarea din schema, se admit piese in limite largi, +70% / -30% fata de schema

Link spre comentariu

Conform manualului de service amplificatorul de la care traful provine este evaluat de producator la 2x30W pe 8 Ohm, asta presupune cam 15,5VRMS, sau 22Vv, deci cam 24-25Vcc alimentare per ramura. Curentul necesar ar fi cam 2A pentru cele 2 canale. Cei 8-10A sunt o utopie. Probabil 4-5A folosind ambele infasurari cu redresare cu mediana, si un maxim care nu cred ca ar putea trece de 20V la acel curent. Se pot face teste in sarcina pe secundarele alea pentru a se determina capabilitatile lui.

 

Andrei cred ca e momentul sa lasam schemele alea cu neajunsurile lor in trecut, sunt multe variante de regulatoare mai moderne ce se pot face.

 

Addy schema sugerata de tine are acelasi tip de neajuns ca si aia sugerata de Andrei, stabilizarea este cel mult grosiera, cu siguranta se poate mult mai bine, chiar si LDO, si chiar mai simplu, Smilex posta mai demult o varianta de LDO ajustabil cu mosfet si TL431, nu mai stiu pe unde dar daca gasesc postarea pun link aici.

Link spre comentariu

Mie mi-a servit okay in trecut, combinata cu un voltmetru (pentru ca nu este stabila termic) si un ampermetru face o sursa excelenta de laborator; riplul este cat se poate de zero (sub 20 de microvolti) si am impresia ca initiatorul nu vrea ceva complicat;

 

Daca ceea ce spui cu MOS (probabil P) si TL431 e mai simplu (cam banuiesc cum e, si e mai simplu, dar vom vedea, adica astept sa vad cum e rezolvata protectia de supracurent, caci aceea adauga de obicei un pic de complicatie) foarte bine.

Link spre comentariu

Nu e stabila nici termic nici dinamic, si... si aia NU e o sursa excelenta de laborator ci doar cel mult o improvizatie pe langa ceea ce se poate face.

 

Chiar este ceva mai simpla varianta lui Smilex, foarte performanta si stabila. N-a vorbit nimeni de protectie la supracurent, nici aia de o sugerezi tu nu are asa ceva, decat poate cel mult indirect si foarte improvizat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări