Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
pavel stuleanec

receiver yamaha dsp-a2 nu porneste

Recommended Posts

buna seara. am un receiver yamaha dsp-a2. nu porneste. are urmatoarele simptome : il bag in priza apas power de la telecomanda, face click releul principal , dupa 2-3 secunde iar click. acelasi releu. inchide si deschide releul. pe afisaj nu apare nimic. nu intra in meniul service...

am facut urmatoarele :

am verificat sigurantele - ok

am verificat tranzistorii finali - ok

am dezlipit pinii de la finali de pe placa, au ramas in aer - apas pornire- la fel face: cupleaza decupleaza

am verificat offsetul pe iesire inainte de relee la fiecare canal, e sub 10mv la fiecare iesire (asta in cele 2-3 secunde cat sta relelul cuplat)

am verificat puntea de redresare- ok

am verificat tensiunile din partea de amplificare _+ 55v- sunt ok

am dezlipit alimentarea de la partea de amplificare si am incercat iar sa il pornesc, in speranta ca astfel se va elimina vreun scurtcircuit, l-am pornit iar, tot la fel face

nu prezinta urme de inclazire, fara pete maro pe placa.

am schema electrica , nu pot sa il incarc aici fiindca e prea mare , asa ca am un link

http://www.filedropper.com/yamahadsp-a2 .

vreau sa precizez ca nu am o experienta vasta in ale electronicii (am mai schimbat cate un tranzistor final pe aici pe acolo, prefinali, diferential ca sa reduc offsetul, reglat curentul de mers in gol, chestii oarecum basic)

la service nu il duc pt ca sunt in londra si aici e foarte scumpa depanarea. mai mult decat tot amplificatorul cumparat second hand.

 

va rog sa ma indrumati.

multumesc anticipat

 

 

Link to comment
Share on other sites

Sanatate permanenta ! Lasa in pace etajele finale deocamdata.Verifica alimentarea MAIN CPU-IC3 ai acolo un stabilizator integrat 7805-IC4.Vezi in pinii 1/2 ai IC3 daca oscilatorul intern e OK , forma semnalelor e data in oscilograme.Daca nu ai ESR-metru schimba toate C-urile electrolitice din alimentare apoi mai vedem.

Link to comment
Share on other sites

am verificat tensiunile de la ic4. teniunea de intrare in stabilizator este 16v, cea de iesire este de 5,71. ceea ce mi se pare dubios este faptul ca in mometul in care apas pe pornire tesiunea de 16v scade brusc la 10,4v... dar cea de iesire din el ramane tot la 5,71v... ic3 nu il pot verifica pt ca nu am osciloscop. condensatorii din alimentare sunt ok, au fost masurati cu esr metru. se incadreaza in valori. este foarte ciudat faptul ca toate tesiunile masurate pana acum corespund cu cele din cartea de service....ma refer la cele de la pagina 45....

Link to comment
Share on other sites

5.71V la ieșirea unui stabilizator de 5V este enorm iar majoritatea integratelor digitale de 5V se cam distrug.

7805 are dioda din pin GND la masa iar in pinul Vout o alta dioda in sens de conductie => 4,9 V.Pag 52 din schema.

cred ca tensiunea de iesire este corecta. spun asta pt ca in cartea de service apare 5,6v....

Ce tip de afisaj are , VFD cumva ?

Link to comment
Share on other sites

verificat tensiunea de alimentare a procesorului. este de 4.96v. in legatura cu display-ul .. nu reusesc sa ii dau seama. imi cer scuze


am un aparat micut , un capacimetru, functioneaza chiar bine, imi da valoarea esr , vloss si capaciteatea condensatorului. condensatorii au fost verificati cu acest aparat iar valorile afisate sunt chiar cele de pe condensatori...


am mai observat ca dupa mai multe porniri opriri sta mai multe sec pana sa decupleze releul... dar pe afisaj nu apare nimic... iar ledul din potentiometrul de volum incepe sa palpaie slab..

Link to comment
Share on other sites

am revenit cu noutati care ar putea usura diagnosticarea. am reusit sa cumpar inca unul pt piese. dar cu o alta defectiune. finali arsi pe un canal, prefinali explodati rezistente arse, trasee arse etc... am scos tot ce era ars din el si a pornit. unde vroiam sa ajung este ca am inceput sa schimb placile intre ele (procesor, decodor, video, chiar si display-ul , partea de alimentare si stabilizare a tensiunilor mici). am pus toate placile de mai sus de pe cel care porneste pe cel mort.

ghiciti ce? tot mort e :). ceea ce ma face sa cred este ca are vreun tranzistoras ars pe partea de amplificare si din cauza asta nu iese din protectie. ma ia cu scarpinat in cap cand ma gandesc ca are 5 canale de amplificare... oricare dintre ele ar putea fii problema... de unde ma sfatuiti sa incep ? diferential, prefinali, ? care parte a etajului de amplificare este cea mai predispusa la o defectiune ? tranzistorii finali sunt toti ok, masurati cu hfe metru. intuitia imi spune sa incep de la canalele stanga si dreapta MAIN , acestea din urma fiind cele mai utilizate de obicei.

Link to comment
Share on other sites

De obicei o anomalie in etajele finale e semnalizata pe display ex.-PROTECT dar poate fi ceva acolo care sa blocheze micom-ul.Pune la loc modulele pe aparatul care se "aprinde" si masoara ce tensiuni sunt in pinii care supravegheaza etajele finale si sursa---35/36/44 la pag. 50.Vezi apoi daca ai aceleasi tensiuni si la cel defect.Acu' era bun osciloscopul aveai cu ce compara , eu cred ca linia I2C e intrerupta/blocata undeva.PS spune-mi te rog (daca se poate desigur) cat a costat aparatul defect ?

Edited by surubarila
Link to comment
Share on other sites

De obicei o anomalie in etajele finale e semnalizata pe display ex.-PROTECT dar poate fi ceva acolo care sa blocheze micom-ul.Pune la loc modulele pe aparatul care se "aprinde" si masoara ce tensiuni sunt in pinii care supravegheaza etajele finale si sursa---35/36/44 la pag. 50.Vezi apoi daca ai aceleasi tensiuni si la cel defect.Acu' era bun osciloscopul aveai cu ce compara , eu cred ca linia I2C e intrerupta/blocata undeva.PS spune-mi te rog (daca se poate desigur) cat a costat aparatul defect ?

pretul vi l-am spus pe privat Dl Surubarila

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines