Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest i2r

Schema Solid State Relay

Recommended Posts

Salutare. Am nevoie de control On/Off (comandat de un microcontroller) pentru un circuit de iluminat la 220V si as dori sa folosesc o schema asemanatoare unui releu solid-state. Cum nu ma pricep prea mult am cautat pe internet si am ajuns la solutia din imagine, cu un optocuplor MOC3021 si un triac BT136.

 

M-ar interesa daca gasiti in schema propusa probleme/dezavantaje si cum se poate imbunatati (de exemplu MOC3021 nu este zero-crossing, ar trebui sa ma astept la EMI sesizabil sau poate alte probleme?). Sau o alta propunere mai buna pentru un circuit SSR (strict on/off, nu dimmer)? Multumesc.

post-264613-0-53531800-1490469236_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Păi cum comanzi schema aia ? Căci ar trebui să dai un impuls de comandă la începutul fiecărei semialternanțe.

Mai simplu folosești un optocuplor cu zero cross detect .

 

 

EDIT Răspunsul este pentru @i2r . N-am observat că s-a postat între timp.

Edited by UDAR
Link to comment
Share on other sites

@pop_ady44 daca nu-mi scapa mie ceva, diferenta intre cele 2 scheme (exceptand un rezistor si triacul "mai puternic") este optocuplorul MOC3041 care suporta zero-crossing; doar din cauza lipsei de zero-crossing spui ca o sa ramana triacul blocat pe deschis?

@UDAR cat timp uC alimenteaza optocuplorul (un semnal HIGH trimis continuu) circuitul 220VAC este inchis si se va deschide cand uC trimite LOW pe pinul de control

 

In cazul iluminatului aveam impresia ca zero-crossing ma ajuta doar ca sa evit EMI si eventual arderea becurilor incandescente, nu ca ar bloca triacul pe ON (ceva detalii aici). Daca inteleg gresit va rog sa ma corectati, sau poate o alta schema de SSR.

Link to comment
Share on other sites

Ultima schema din cele postate mai sus de @briobit completata si cu un snuber pe triac este ceea ce folosesc eu de vreo 8 ani pt comanda rezistentei de incalzire de la un filtru de cafea cu termostat electronic custom made.

Nu-ti fa probleme cu zero crossing la comanda becuri dar e obligatoriu la tuburi neon cu dosel pasiv.

Link to comment
Share on other sites

Am tot folosit comenzi cu optotriac+triac, pot recomanda următoarele:

-dacă faci controlul fazei cu microcontroler, sau vei avea de gînd pe viitor, trebuie opto fără zcd. Altfel, dacă vrei doar on/off, ia opto cu zcd. În plus de asta ia versiunile cu 3 în coadă 3023 sau 3043, că ledul se comandă cu 5mA față de 15mA la 3021/3041

-referitor la triac ia versiuni snuberless gen BTA06-600BW, care evident nu mai necesită acel snuber RC. Funcție de sarcină, acel snuber poate deveni enervant, pentru că la OFF permite trecerea unui curent slab prin snubber spre sarcină.

Link to comment
Share on other sites

Multumesc pentru sfaturi.

@XAN77 pentru ca inca ma simt in ceata, imi poti spune te rog care sunt avantajele zcd pentru controlul on/off? Inteleg ca totusi nu este ceva obligatoriu, insa are anumite avantaje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines