Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Balast electronic la tuburi fluorescente


florin.bulau

Recommended Posts

Salut!Adresez o rugaminte meseriasilor, poate a intervenit cineva in asemenea montaje si-mi da o sugestie:Am instalat intr-o lampa de 2x20W cate o placuta cu balast electronic de la becuri economice (chinezesti) de 22W (pentru aprindere rapida).Scopul urmarit a fost atins (aprinderea rapida), dar tuburile se inegresc cam repede la capete si se "termina" (cam repede, dupa parerea mea). Cum as putea sa reduc curentul prin tub? In serie cu tubul se afla montate o bobina si un condensator (exista modele care nu au acest condensator, dar condensatorul de filtraj al tensiunii redresate e compus din 2 condensatoare inseriate si tubul e conectat intre ele). Mai exista o chestiune care ma intriga: la unele realizari se foloseste miez deschis (bastonas) sau miez EE cu intrefier (acest aranjament impiedica saturatia) dar altele au miezul fara intrefier (sau au intrefier doar pe coloana centrala, care e in bobina??).Multumiri anticipate!!Florin.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nimic, nimic???Probabil cei care mai umbla cu surse in comutatie nu agreeaza "depanarile casnice"....S-ar parea ca la pornire, cu tubul "inchis", circuitul format are atat bobina de balast si condensatorul de izolare, cat si condensatorul de pornire, inseriate cu filamentele; frecventa de rezonanta e data de condensatorul echivalent celor doua condensatoare inseriate (mult mai mic decat condensatorul "de izolare" (care are 33-47 nF)) iar pe condensatorul "de pornire" (2,2 pana la 6,8 nF) apare o tensiune mare, care aplicata pe capetele tubului amorseaza descarcarea. Dupa aprinderea tubului, descarcarea scurtcircuiteaza condensatorul de pornire, frecventa de rezonanta a circuitului de balast fiind de aceasta data sub frecventa chopperului.Teoria ne spune ca un circuit oscilant serie se comporta ca o rezistenta (mica) la rezonanta, sub aceasta frecventa are un caracter predominant capacitiv ( reactanta capacitiva scade la cresterea frecventei) iar peste rezonanta are un caracter predominant inductiv (reactanta inductiva creste la marirea frecventei). Chestia asta ma cam nedumereste, deoarece in functionare bobina ar trebui sa constituie elementul principal de limitare (la montajele cu punte capacitiva nici nu exista condensator de izolare!). iar la pornire tensiunea maxima e asteptata pe condensator (ala "de pornire"), ceea ce-i cam invers ca teoria, nu? Daca gresesc, va rog sa ma corectati!!!Toate cele bune!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 4 weeks later...

Multumesc pentru interes, dar...La site-ul domnului Matei am gasit o sumedenie de scheme, cea mai aproape fiind transformatorul electronicpentru bec halogen, despre care insa se pomenesc doar niste generalitati in legatura cu depanarea, schema a doua e cu totul altceva. Incerc sa precizez: doresc sa modific (reduc) in mod permanent curentul prin tubul fluorescent, prin modificarea fixa si permanenta a unui element (fie element de reactanta, fie, in masura posibilului frecventa de lucru, in sensul reducerii - in ideea ca ridicarea ei ar mari solicitarea tranzistoarelor de comutatieMai bine incerc pe sectiunea de alimentatoare, desi si acolo, am observat o categorie care habar n-are, dar "incearca marea cu degetul", altii care "nu au timp" si ar cumpara, altii care aplica oarecum mecanic scheme de aplicatie si laconici - pe buna dreptate - care stiu cate ceva, dar mai mult tin pentru ei, in parte si din cauza pericolului lucrului in contact direct cu reteaua, de care multi nu prea par constienti.Multumesc !

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines