Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un nou selector de surse, si alte cateva functii...


Postări Recomandate

Fain! :aplauze pana aici!

 

1. Motor pas cu pas? hm....nu am auzit de asa ceva in locde encoder, dar poate-s eu necunoscatorde cauza.... Parerea mea aici e sa ramaii la encoder ....

2. Nu ar fi mai usor, rutina pentru encoder si rutina pentru IR sunt total diferite,sau ma rog aproape, dar cu siguranta trebuiesc scrise amandoua!

 

Atasat ai ce am folosit pentru encoder. Studiaza (vad ca-ti place) si tragi concluzia.tin minte ca am tatonat conzii aia, nu mai stiu daca au ramas ca in schema sau alta valoare, dar mieimi functioneaza foarte bine. Ar fi bine sa studiezi mai bine cum functioneaza un encoder (nu am "date" care sa imi confirme ca stii sau nu dar eu iti dau un sfat, zic eu ca bun).

Tot atasat am pus cum am alimentat un receptor IR, desigur este ceva super banal. Totusi atentie ca sunt diverse receptoare IR si pot avea ordine diferita la pini,deci datasheet studiat. Nu e greu, ai sa vezi prima oara si a 2 a oara e mai greu, pe urma ti se va pare ceva obisnuit, de rutina zilnica....

 

Totusi nu-mi place triacul ala, mai bine as utiliza un releu, dar nah, is doar eu, fiecare face cum vrea...

 

Spor la treaba!

 

 

post-218273-0-35065800-1490216701_thumb.png

post-218273-0-11857900-1490216884_thumb.jpg

post-218273-0-04222100-1490217205_thumb.png

Link spre comentariu

Pentru inceput trebuie sa ii cunosti principiul de functionare general. Sunt mai multe tipuri de encoder, pe tine te intereseaza sa inveti a tejuca doar cu unul...dupa aia iti vine usor cu toate...aproape!

Materiale informative:

http://encoder.com/blog/company-news/what-is-an-encoder/ - nu e chiar ce vrei dar ajuta sa intelegi functionarea, merita citit

https://www.youtube.com/watch?v=Q9d3d-gNii8 - e un video ce spune acelasi lucru cu ce spune primul link

http://howtomechatronics.com/tutorials/arduino/rotary-encoder-works-use-arduino/ - asta cauti.

 

Tot odata mai cauta informatii despre efectul de "debounce", sa stii ca este destul de important, care se poate face in diferite moduri. Eu am ales sa folosesc o metoda doar hardware si mai sus ai o schemaatasata care sunt 100% sigur ca functioneaza, dar se poateface si software, sau combinand hardware cu software....depinde de fiecare cum percepe , cum vrea, ce vrea si cum reuseste sa implementeze diverse solutii in proiectul lui.

 

Rotary encoder gasesti la magazinile online si sunt relativ ieftine undeva in jur de 10 lei....credca undeva am vazut exact modul ca cel din video undeva...dar nu-mi mai amintesc unde.... Cauta si aici la sectiunea vanzari, poate gasesti si aici..

Vezi ca sunt encoder care nu au buton si altele care au buton(ca cel din video), adica nu doar invarti stanga-dreapta ci si daca apesi actioneaza ca un intrerupator, push buton,tasta....cum vrei sa-i spui

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu

Salutari!

Am mai adus ceva modificări la schema, am adăugat encoder ul, senzorul IR, am mai făcut ceva modificări...

Acum ce as vrea de la voi dacă se poate, sa îmi spuneți dacă sunt greșeli în schema și sa îmi spuneți dacă este funcționala din punct de vedere electric.

Va mulțumesc!

Toate cele bune!

 

 

https://postimg.org/image/x4unsqhuz/

 

 

Ps. Poate aveți idei și le putem implementa, mai sunt ceva pini liberi.

Editat de Rashad Ionita
Link spre comentariu

Momentan tastez de pe telefon asa ca inca mare lucru nu pot vedea dar am vazut 2 chestii/greseli, care trebuiesc corecate...de fapt de adaugat...nu e chiar greseala....

1.nu vad cristal/quart pe, pinii, XTAL, daca vrei sa ai "putere" si sa folosesti si o telecomanda ai neaparat nevoie, cred ca si pentru encoder...dar aici nu-s sigur. M32 duce pana la 16 mhz....de fapt trebuie sa alegi un model, ca sunt mai multe, car "duce" 16 mhz....asta inseamna ca ai nevoie de un quart de 16 mhz si sa nu uiti de condensatorii de pe pinii quartului pentru ca altfel nu iscileaza si clar ca nu va functiona...vezi alte scheme ca model.

2. Citeste despre protocolul i2c si familiarizeazate cum functiobeaza, cat si despre rezistorii pull-up a liniei i2c, care nici pe aia nu-i vad in schema.

 

Nu am dat exact detalii si nu am spus valori pentru ca vreau sa-mi spui tu valorile optime, dar si de ce le-ai ales. Te-am indrumat ce sa cauti, dar ca sa inveti ceva trebuie sa studiezi putin ca sa iti ramana ceva in minte dar sa si intelegi ce "procese" se produc si modul lor de functionare. Ai sa vezi ca peste 1 an ti se va pare banale daca acum crezi ca-s grele...

 

Revin mai pe seara cu alte detalii...

Link spre comentariu

Deci:

1. Ar fi de preferat ca referinta raportata la GND deci AREF sa ii pui un cond de 100nf catre GND si atat, nimic altceva.

2. AVcc si Vcc trebuiesc sa fie unite intr-un singur punct direct la condensatorul de filtraj al alimentarii, nu trebuie neaparat sa tii cont de asta dar am eu "o chestie" cu asta, pentru noise cat mai mic. Mai mult eu am "trantit si un rezistor de 0 ohmi intre +5V si acesti pini. MULT MAI IMPORTANT este sa faci asta cu AGND si GND, exact acelasi lucru dar aici este mai important. Desigur in schema e ok, dar cand faci canblajul trebuie sa tii cont de asta!

3. O greseala am gasit! Ai alimentat AVCC care alimenteaza partea analogica dar VCC care alimenteaza partea digitala? vezi ca nu va functiona MCU-ul fara, desigur nu uita si de condensatorul de decuplare!

4.Sugestie - pe TOSC1 si TOSC2 pune un quart de ceas si desi multi spun ca nu e nevoie de conzi eu iti spun sa ii pui si pe aia....aceeasi chestie cu quartul de 16 Mhz. doar ca e un mic butoias si are 32.768 Hz - poate vei dezvolta pe viitor ceva care are nevoie de un ceas....e bine sa fie in circuit gata bagat, si ii va trebui doar rutina scrisa si diverse modificari software!

5.Daca ii adaugi si diverse butoane si faci o mica tastatura, oare nu e mai ok sa fie butonul de pe encoder MUTE si nicidecum Meniu? practic poate ramane asa in schema dar sa ai grija la rutina cand definesti pinii....dar eu as zice sa ii schimbi denumirea sa nu te incurci!

6. La LCD ce cauta rezistorul ala pe pinul 16 al LCD-ului care in principiu ar trebui sa fie GND-ul backlight-ului? ba mai mult e si de 10K.... Oricum trebuie sa te uiti in datashettul LCD-ului sa vezi la cat se alimenteaza backlight-ul (atentie nu tot timpul e GND al backlight-ului, si 15 nu tot timpul e alimentarea, ba mai mult am intalnit lcd-uri cu o alta aranjare a pinilor...deci atentie ce si cum folosesti, ca se lasa cu fum)

7. Tot la LCD - de unde stii cape pinul 15 trebuie 250 ohm? - iarasi cauta in DS si calculeaza-ti rezistorul in functie de consumul care il are LCD-ul tau...ex.backlightul are nevoie de 3,3V si consuma 25mA...asta inseamna ca un 68 ohm e ok...deci...100 ohmi e arhisuficient...dar asta e un exemplu!!!!

8. nu strica un cond de 100nf intre pinul 15 si 16 al LCD-ului....sau ma rog care ar trebui sa fie alimentarea backlight-ului.

9 Condensatorul de 330 uf E ok ca si valoare, eu as fi pus de 100uf dar nu asta e problema...problema e ca trebui pus la pinul 15 al lcd nicidecum la GND- deci e gresit pus asa!

10. Pinul 9 si 10 de la LCD....ce rol au? daca puneai si 7 si 8 as fi zis ca vrei sa-l folosesti in 8 biti dar asa....ocupi degeaba portul...eliminale complet si pinii 7,8,9,10, adica DB0 DB1,DB2 si DB3 pune-i la GND.

11. Sugestie - ar fi mai ok ca RS, E, DB4, DB5, DB6 si DB7 sa fie toate pe acelasi port, adica pinii LCD 4,6,11,12,13 si 14 - nu e chiar regula concreta dar din experienta elimini unele probleme de afisare in timpul functionarii.

12. Pinul 2 de la LCD...nu-l vad conectat la nimic....ala este alimentarea....deci fara alimentare va functiona?

13. Sugestie - pe pinii 2 si 1, ar fi bine un cond de 100nf si daca vrei inca unul de 100uf, sau 47uf.

14. Sugestie - Senzorul IR ar fi bine sa-l muti pe PB2 adica pe INT2...oricum va fi liber pinul ala ...

15. La mufa de programare +5V acolo nu-mi place. GND-ul e ok sa fie comun si cu al programatorului, dar daca tot ai sa alimentezi MCU-ul din sursa externa atunci legi 2 surse in paralel si poti avea surprize... mai bine scoti +5V de acolo...si nu ai sa il poti programa decat cand alimentezi montajul....

16. La absolut toti tranzistorii, nu vad rezistori de limitare in baza lor, pune intre 1K si 4,7K pentru 337 dar daca folosesti BC517 atunci si 10k ar trebui sa functioneze.

17. ATENTIE atmega 32-8PU....am impresia ca nu poate decat 8 Mhz maxim.

18. La relee, nu strica sa le pui 100nf si 100uf in paralel cu dioda....dar atentie dioda e mai importanta sa fie cea mai apropiata de releu

Link spre comentariu
Pentru comanda afisajului folosesti 8 pini de la U2, desi spui ca ai nevoie de cat mai multi pini liberi ca sa-i folosesti in alte scopuri.

Pentru afisaj sunt suficienti 6 pini(RS,E,D4,D5,D6,D7).

Pe pinii SCL si SDA trebuie sa pui rezistori, cu valori cuprinse intre 4,7K si 10K, legati la plusul sursei de alimentare, mai trebuie rezistori intre baza tranzistoarelor si pinii de comanda ai acestora(PA4,PA5).

Este recomandat ca encoderele, vad ca ai doua, sa fie legate la un port care are IOC.

Asa cum apar ele in schema, nu stiu daca conexiunile sunt legate cum trebuie.

Butoanele( surse, mute, block, on/off, menu) sigur nu sunt conectate cum trebuie, asa cum sunt acum, starea lor este incerta pentru respectivele intrari, iar comportamentul o sa fie unul haotic, trebuie sa pui si pe butoane rezistori.

Pune afisajul pe alt port, mai ales ca ai si un senzor de infrarosu si encodere, portul B are avantaje pe care alte porturi nu le au.

Editat de Elison
Link spre comentariu

Acum la TDA7439

 

19. Sugestie , conzii de 2,2uf a rtrebui sa fie nepolarirati sau macar bipolari.

20. DGND si AGND...acelasi lucru...intr-un singur punct pe condensatorul de filtraj al alimentarii generale...nu strica si un rezistor de 0 ohm pe traseu.

21. Sugestie - pe OUT e suficient si 1uf, dar nu deranjeaza 2,2uf daca vrei sa lasi asa!

22. Alimentarea are nevoie neaparat de decuplare, deci pe VS e nevoie de 100nf si nu strica intre 100uf si 470uf in paralel, cum vei avea spatiu pe cablaj!

23. Pinul 27 si pinul 28 au conzii pentru inalte de 5,6nF (sugestie sa ii micsorezi la 2,2nf sau chiar 1,5nf)....unde se duc? trebuiesc sa se duca la GND, eu vad altceva

24. Pe celula de bass adica pinii 21 si 22 unde sunt cei 2 conzi de 100nf cu rezistorul de 5,6k...eu as zice sa pui 220nf in loc de 100nf...conform DS-ului si dupa formulele de acolo reiesa ca , cu 100nf bassul este la 100 hz iar cu 220nf il modifici la 46 hz....desigut si pe pinii 23 si 24 la fel trebuie procedat.

 

Atatam vazut eu, mai verifica si tu si, poate maiverifica ceva coleg p-aici, dar in principiu CRED ca am acoprit tot!


@Elison nu cred ca acum pentru initiator conteaza avantajele portului B....asta este oalta poveste care o va descoperi el candva...

Despre encoder, cred cavrea sa faca ca mine,o placuta pentru debounce hardware care va veni cu encoderul pe panou si care duce la cea de a 2 a mufa care duce la pinii INT, mie mi se pare corect asa...la mine functioneaza bine!

Valorile i2c vroiam sa imi spuna el dupa ce a inteles exactce face mai exact i2c....dar ai dreptate aici asupra valorilordarse poate cobora chiar pana la 3,3k pt 7439.

Butoanele nu echiar adevarat ca necesita rezistori, adica poate functiona sicu rezistori dar daca seteaza pinii ca intrari si activeaza pull-up rezistorul intern pai atunci nu vad decat o complicatie sa mai adaugi rezistori. POATE un cond in paralel,de cativa nF, cu tasta, dar iarasi cred ca e o complicatie inutila in cazul de fata!

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu

Buna seara!

Dupa 2 zile de studiat DataSheet-uri si citit tot felul de posturi si articole, ce ma pot ajuta in finalizarea acestui mic proiect, am reusit sa reeditez schema.

Am respectat sugestiile dumneavoastra, cat si observatiile. De data aceasta sper sa fie corecta, si sa nu se fi strecurat din nou greseli,.

 

'https://postimg.org/image/6n7fd7vft/'

Ps. Mai am de adaugat 2 leduri sau un led cu catod/anod comun, pentru a evidentia starea de ON/OFF, dar am o dilema, nu stiu cum sa le comand, HIGHT sau LOW????

Ps2. La afisajul LCD am notat codul de la TME, (pentru cei ce vor sa verifice Datasheet-ul.)

O seara buna!

Editat de Rashad Ionita
Link spre comentariu

Condensatorii care sunt montati pe cuart au, in functie de fregvanta cuartului, valori cuprinse intre 12 si 22 pF.

In schema sunt de 15nF.

DEM 16213 SYH nu are backlight, si daca ar fi avut, nu vad de ce ar trebui pusi doi condensatori pe circuitul de alimentare al acestuia.

Daca nu folosesti ADC, nu are sens decuplarea referintei interne de tensiune( pinul AREF), la fel pentru AVCC.

In cazul in care este nevoie de ADC, pinul AVCC se leaga la pinul VCC prin intermediul unui filtru LC( L =10mH si C =100nF).

Daca raman pini nefolsiti la Atmega32, ar fi bine ca acestia sa fie definiti ca iesiri.

Ca sa comanzi un led trebuie sa pui pinul in high si low, iar rezultatul comenzilor depinde de felul in care conectezi ledul la acel pin.

Link spre comentariu

Parerea mea ar fi sa fie "pregatit" si adc-ul, adica avcc la +5V , AGND la GND (cum am spus acum cateva posturi) si AREF sa ramana cu condensatorul...de ce?! pai mai ai portul PA7 care poatepe viitor vrei sa citesti temperatura radiatorului din amplificator cu un LM35....deci sa fie pinul macar "scos"sanu ai de desfacut, lipit si sau legat alte fire cu diverse complicatii. Da cum spune @Elison condesatorii cristalului (sau quart...cum vrei sa-i spui)si la cel de ceas cat si cel de 16Mhz trebuie sa fie intre 12 si 22 pF...eu am pus la cel de ceas 18pF si la cel de 16 Mhz am pus de 27pF (dar din alte considerente am ajuns la valoarea asta si poate la tine nu va functiona)....si totul merge struna.

Conzii de decuplaj de pe alimentarea LCD , din proprie experienta spun ca, desi poate nu sunt importanti, e mai bine sa fie, ca exista posibilitatea sa ai diverse interferente, click-uri cand lucreaza sau trimiti seturi de date la lcd....am patit-o eu in trecut si de atunci "nu ma mai satur" sa pun conzi de decuplaj...desigur nu se pun chiar asa de dragul circuitului electric, pe unde se apuca....

@Elison are dreptate despre lcd, nu are backlight, fie de la tme achizitionezi ceva cu backlight (recomand ceva din seria rc1602 dar citeste datashetul ca pinii au alta configuratie in unele cazuri) sau vezi aici pe forum mai sunt colegi care vand LCD-uri.

 

Acum sa trecem la PROBLEME vazute in schema!

 

1. Conzii de la pin 1 si 2 de ce sunti n serie cu alimentarea? trebuie sa fie in paralel...adica1 pin al condului sa duca la pinul lcd si unul....desigur la masa, nu inteleg de ce sunt si 2....unul e suficient!

2. Potentiometrul ala ce regleaza? esti sigur ca e pus corect in circuit? nu credcatrebuie sa faca contact cu pinul 3 de la lcd....

3. Condul de decuplare de la backlight pune-l dupa rezistor....

4. Crystalul de 18 Mhz...este conectat la pinii xtal1 si xtal2? eu nu vad in schema

5. Cred ca am gresit eu cand am spus de rezistor de 0 ohm pe gnd....aia e greseala mea...aia nu trebuie sa fie...cel putin nu in schema ta!

6. Pe AVCC vad 2 conzi de 100nf cand trebuie doar 1...si pe VCC nici unul....

7. DACA vrei sa masori temperatura cu adc...poti pune o mufa cu 3 pini unde sa fie PD7 conectat, GND si desigur +5V....dar asta e pur optional!

 

Din pacate nu mai am rabdare sa ma mai uit peste schema de la TDA dar poti verifica tu dupa schema din datasheet cu exceptia modificarilor spuse anterior asupra conzilor respectivi.

.

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări