Jump to content
grigorie sima

telefon foarte vechi

Recommended Posts

buna seara d-lor am doua telefoane foarte vechi(cu fir)

si nu pot suna cu ele doar pot fi sunat nu as vrea sa modific

partea electronica din el

exista ceva module pentru convertirea semnalului

telecom nu mai emite semnal analogic

si unde as putea gasi ceva

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu cred că se justifică construirea unui modul DTMF pentru modificarea unui vechi telefon cu disc sau în sistem Pulse. La cât de puțin costă azi un telefon DTMF modern, poți mai bine să cumperi unul foarte ieftin (10-20 Lei) și să folosești doar partea electronică a lui pe șasiul vechiului telefon, dacă ții la aspectul ,,vintage,,......fiindcă dacă cumperi piese ca să construiești modului DTMF ieși mai scump.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cand spuneti ca este foarte vechi, la ce perioada din existenta omenirii va referiti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Având și o ,,parte electronică,, după cum s-a exprimat inițiatorul, bănuiesc că are cel puțin un disc numeric și un transformator adaptor de impedanță.Dacă are circuit formator de impulsuri, acela nu poate fi modificat să genereze tonuri DTMF, pentru asta fiind alte circuite dedicate scopului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

n-as putea spune cam din ce perioada este dar are un design rustic

foarte frumos si cine il are nu vrea modificari de acea as atasa

un modul pentru convertirea semnal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Atunci cumpărați unul din ăsta: https://www.aliexpress.com/item/Pulse-transfer-dual-tone-multiple-frequency-DTMF-converter-normal-version-The-old-dial-telephone-pulse-dual/32708026890.html

Sau o altă variantă, vehiculată pe unele forumuri de amatori de telefoane ,,clasice,,.Scoateți tastatura DTMF dintr-un telefon modern (împreună cu electronica atașată) și o adăugați prin doar două fire la telefonul ,,clasic,, fără modificări esențiale.Doar o puneți undeva alături de telefonul clasic, nu în interiorul lui, o veți folosi doar la formare, primirea unui apel nefiind condiționată de tastatură.Asta cred că e cea mai ieftină variantă....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu am găsit nimic pe la noi, probabil că nu există cerere pentru așa ceva.Dar oricum, dacă se găsea, ar fi fost cel puțin dublu ca preț față de chinez.Așa că ar fi bine să faceți comanda la chinezi, oricum chinezul nu primește banii decât când confirmați primirea mărfii......citiți bine condițiile de livrare și plată.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sa inteleg ca aveti doua telefoane pe care vreti sa le folositi pe aceeasi linie fara a avea o centrala telefonica?

In functie de gradul de complexitate pe care il doriti, ton de apel raspuns, etc., se pot adauga circuite dedicate. Practic veti realiza un interfon care are ca si componente doua telefoane, cate unul la fiecare capat.

Daca doriti doar ca sa raspunda si sa sune atunci este mai simplu. Partea esentiala este interfata cu telefonul pe care o gasiti aici la pagina 2 (Eng): https://booksite.elsevier.com/samplechapters/9780750652698/9780750652698.PDF

Aceasta interfata, specifica centralei telefonice, face alimentarea (prin bateria de 48V), generarea semnalului de apel (prin sursa de 90V curent alternativ) plus transmiterea semnalului telefonic si a semnalelor de apel (prin transformator). Partea de control primeste semnalele de la cele doua relee, unul de identificare a ridicarii receptorului (actionare lenta) si celalat de apelare (actionare rapida) si decide daca s-a ridicat receptorul si daca se formeaza un numar in format "pulse". Celelalte functii se fac de catre alte echipamente ale centralei (modernizari), pe infasurarea dedicata a transformatorului.

Partea de control, daca vreti sa o realizati in forma cea mai simpla, are doua functii principale pe care le transmite mai departe. Prima face identificarea ridicarii microreceptorului pentru apelare, prin actionarea releului lent, si preluarea impulsurilor de formare a numarului prin releul rapid iar, in pauza dintre apelari, testeaza linia daca s-a ridicat microreceptorul folosind semnalul releului lent. In primul caz genereaza ton de linie si activarea tonului de apel iar in al doilea caz realizeaza conexiunea telefonica cu celalat post. Mai exista o functie, "post defect" care identifica scurtcircuitul pe linie si limiteaza curentul prin aceasta generand catre circuitul dedicat din centrala situatia de "ton de ocupat" sau "ton de defect" si care s-ar manifesta prin lipsa oricarui sunet pe linie.

Transformatorul se poate realiza din transformatoare de retea 230V/6V cu primarul in partea de 48V iar secundarele unite realizand un transformator cu mai multe infasurari unde, prin secundarele acestora se injecteaza semnalele de ton. Transmiterea sunetului de pe o linie pe alta se poate face cu doi condensatori plasati la contactele "ringing relay" catre partea dinspre transformator. Cei 90V alternativ la 20Hz (sau alta frecventa la alegere) pot fi realizati din 90V continuu cu un releu cu doua contacte care inverseaza polaritatea pe linie. Cei 90V cc se pot obtine prin folosirea unui transformator ridicator legat cu secundarul la secundarul alimentarii montajului de comanda dar avand secundarul la o tensiune dubla (exemplu: trafo alimentare 230V/12V iar trafo apelare 230V/24V). Prin folosirea unei rezistente in serie cu secundarul transformatorului de apelare se limiteaza curentul pe linie undeva la 50mA.

Cam asa arata circuitul daca se doreste apelarea celuilalt post.

Daca se poate sa adaugati o poza la acele telefoane sau poza la eticheta ca sa le putem identifica ar fi ok. Mai mentionati conditia ca sa sune celalalt post, la ridicarea microreceptorului, la apasare tasta (pulse sau DMTF) sau alte conditii. Daca vreti varianta cea mai simpla atunci se poate activa apelarea celuilalt post daca se ridica miroreceptorul. Practic veti realiza o centrala telefonica cu doua posturi pentru care definiti functiile.

PS: daca telefoanele arata prea bine pentru perioada respectiva in care se incadreaza, ori sunt reconditionate ori sunt fake-uri asa ca doar interiorul telefoanelor poate faca distinctia intre cele doua situatii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Colegul are două telefoane ,,clasice,, cu disc sau tastatură, dar numai de tip Pulse Dialer şi vrea să le poată folosi şi pe centralele digitale (DTMF) fiindcă nu poate decât să primească apeluri cu ele , nu şi să iniţieze. De aceea i-am recomandar acel aparat ,,Dialor2,, de la chinezi, el converteşte pulsurile (întreruperile de linie) în tonuri şi permite utilizarea vechilor telefoane ,,vintage,,.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am inteles. Dar, fiind pe un forum de electronica poate vrea sa construiasca adaptorul. Daca este asa, pdf-ul este un inceput. La cum vad situatia acel "dialer2" numara pulsurile si apoi le converteste in DTMF. Asta inseamna ca trebuie sa se interpuna intre telefonul vechi si linia telefonica ca sa izoleze pulsurile si sa transmita tonurile pentru ca nu stiu cum reactioneaza electronica centralei la intreruperea liniei pentru 100ms cand se asteapta sa primeasca doar DTMF. La o prima idee, cred ca se pot folosi 2 monostabile un 4017 si niste 4066 care sa controleze o tastatura dintr-un telefon DTMF si care sa transmita cifra una dupa alta la interval de o secunda.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Exista si solutii foarte ieftine care va pot ajuta sa pastrati aspectul telefonului fara mari modificari.

Va prezint doua pagini cu circuite care fac conversie de la puls la DTMF(pag1 , pag2 )

Componentele sunt ieftine, iar modificarile minime.

Gasiti acolo tot ce trebuie ca sa construiti un convertor, daca aveti priceperea necesara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

va multumesc celor care au vrut sa ma ajute cu idei si solutii

totusi raman la ideea d-lui validae mi se pare cea mai simpla

in cazul in care nu reusesc sa comand chinezariile voi recurge la

solutia d-lui elison

multumesc d-l stressmaker pt. raspuns de fapt am trei telefoane

si vor fi folosite in locatii diferite

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×