Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator casti cu tuburi


Postări Recomandate

Salutare,

 

O mica intrebare, am facut rost de 6n1p si e88cc, dar din foile de catalog vad ca tensiunea anodica maxima suportata de e88cc este de 220V. (90V nominal)

Din experienta voastra, pot creste la 250V ca sa nu fie nevoie sa modific schema amplificatorului? A mai lucrat cineva cu tensiuni peste max. recomandat? :d

 

PS: curentul fiind mic pot incerca sa pun un divizor rezistiv sa scad Va la 90V cum recomanda foaia de catalog... Voi cum ati proceda?

 

Multumesc!

Alex.

Link spre comentariu

A mai lucrat cineva cu tensiuni peste max. recomandat? :d

 

 

Sigur ca da. Conditia e ca tubul respectiv sa lucreze intr-un regim de putere disipata pe anod (in regim continuu) mai mica decat cea recomandata ca fiind maxima.

De exemplu, la tuburi gen EL84 / 6P14P , care in conditii "normale" de lucru pot disipa 12W/14W pe anod, datasheet-ul recomanda in cazul folosirii lor la tensiuni anodice peste 300V, puterea disipata pe anod sa nu depaseasca 8W.

In cazul E88CC nu sunt recomandari in acest sens, dar daca Pda e sensibil sub "maximum rating" dat de catalog, nu e o problema Ua = 250 V.

 

L.E. Nu stiu la ce schema te referi, dar daca e postata de dl. Lazaroiu poti avea incredere deplina - cum a spus si colegul @Untold.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Salutare,

 

Eu am incredere in schema domnului Lazaroiu, in mine nu am incredere, sa nu fac vreo prostie :)

 

Multumesc pentru informatii!

Sa ne intelegem si sa nu facem greseli: eu nu am spus nicaieri ca schema va functiona asa cum este si cu un alt tub,exemplu; ECC88/E88CC pentru ca tubul 6N1P nu este echivalent cu tubul ECC88, "una-i una alta-i alta..."

Schema postata mai sus si care este si pe alt forum,este deja construita in cateva exemplare exacta asa cum o vedeti acolo dar tubul/tuburile utilizat(e) sunt 6N1P si/sau 6N5P.

Daca doriti sa folositi tubul ECC88/E88CC in schema trebuiesc facute cateva mici modificari,vedeti schema de mai jos, printre care trebuie recalculat si transformatorul de iesire care va avea secundare pentru impedanta castilor dorite incepand de la 8 ohmi pana la 1000 ohmi.O remarca la acest amplificator la care vom utiliza ca tub ECC88 este ca puterea pe sarcina va fi ceva mai mica.

 

AMP_CASTI_cu_ECC88.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salutare,

 

Legat de 6n1p, nu-mi dau seama cum folosesc 2 tuburi pentru cele 2 canale...

Am atasat o schita, e mai usor de inteles asa. (sper). var1 sau var2? :)

 

Detin 2 6n1p-EV NOS, daca pot masura ceva la ele ca sa stiu cum le imperechez ar fi super. (desi foaia de catalog zice ca-s egale)

 

 

Multumesc,

Alex.

post-216812-0-26415200-1493038856_thumb.png

post-216812-0-40409700-1493038865_thumb.png

Editat de Alexandru Savin
Link spre comentariu

Folosirea unui tub/canal ca in prima varianta ar fi mai la indemana fiindca tuburile rusesti au o dispersie destul de mare a parametrilor. De regula intre 2 triode din acelasi balon diferentia e mai mica fata de 2 triode din tuburi diferite.

Daca ai ceva indemanare si un pic de atentie le poti masura punandu-le intr-un montaj simplu cu 250V Ua, negativare fixa dintr-o sursa reglabila mai mica si ampermetru serie pe catod. Vezi fiecare trioda ce curent are la o negativare aleasa de tine (evident cu foaia de catalog in fata). Altfel daca ti se pare complicat cauta pe cineva cu un catometru.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Foloseste cite un tub pe canal , daca folosesti un tub pentru atac si un tub pe partea finala , tubul care care are ca sarcina transformatoarele de iesire se va uza mult mai repede decit tubul care amplifica semnalul , fa un experiment si o sa te convingi singur , in primul rind o sa se incalzeasca mult mai tare decit tubul care amplifica in partea din fata a schemei , prin triodele care au ca sarcina transformatoarele de iesire circula un curent mai mare fata de ce le din fata schemei.

Nu iti bate prea tare capul cu imperecheatul, daca vrei sa te chinui , trebuie sa ai 15..20 tuburi si sa le triezi , eu am mai spus asta de multe ori , in timp oricum triodele din tuburile duble triode nu se uzeaza identic , catodul si filamentul se uzeaza inegal .

Mai intervin si tolerantele componentelor pasive , care trebuiesc luate in calcul , nu mai vorbesc de transformatoarele de iesire .

Daca vrei sa o dai in audiofilie , foloseste componente pasive cu tolerante de 0,5..1% , rezistente cu tantal , transformatoare de iesire de citeva sute de euro si.....o sa vezi la ce scor ajungi .

Editat de viobio
Link spre comentariu

Salutare!

 

''De regula intre 2 triode din acelasi balon diferentia e mai mica fata de 2 triode din tuburi diferite.''

Tocmai pe asta ma bazam cand am propus varianta 2.

Nu m-ar deranja uzura neuniforma in acest caz... probabil o sa incerc ambele variante.

 

Apropos, de trafu' de alimentare, o sa aiba o infasurare pentru tensiunea anodica cu prize mediana, una pentru filamentele 6n1p cu priza mediana, si una pentru filamentul lampii redresoare (care este 6t5s si vreau sa pun 2 in parallel).

Intrebarea este pot mari amperajul infasurararii (pun 2A per lampa la cei 6.3V pentru 6n1p) sau sa fac infasurare separata???

 

Spor!

Alex.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări